Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021

Υπόθεση Βλυχάδα Σαντορίνης: Σώστε το Τοπίο ζητάνε οι Φορείς

Οι βράχοι που δεσπόζουν πάνω από την παραλία της Βλυχάδας στη Σαντορίνη, χαραγμένοι σαν από γλύπτη, μοιάζουν µε έργο του Γκαουντί. Οι κάτοικοι και οι φορείς του νησιού προστατεύουν µε νύχια και µε δόντια αυτήν τη μοναδική παραλία, η οποία είναι ένα από τα τελευταία μέρη της Σαντορίνης που δεν έχουν υποκύψει στην ανεξέλεγκτη τουριστική αξιοποίηση.

 

Αύριο, Τρίτη 22 Ιουνίου, έχει προσδιοριστεί η εξ αναβολής δικάσιμος για την υπόθεση της Βλυχαδας. Στο Πρωτοδικείο Πειραιά θα κριθεί η κύρια αγωγή που έχει καταθέσει πριν δυο χρόνια (Ιούνιο 2019) η ΕΛΛΕΤ κατά της νομιμότητας της οικοδομικής αδείας βάσει της οποίας ανεγείρεται ξενοδοχειακό συγκρότημα πλέον των 150 κλινών με όγκο 20.000 κ.μ. και ύψη που φτάνουν τα 8.50 μέτρα υπεράνω του εδάφους.

Το συγκρότημα ξεκίνησε να κατασκευάζεται τον Ιανουάριο του 2019, διέκοψε τις εργασίες αρχικά τον Ιούλιο του ίδιου έτους και οριστικά τον Δεκέμβριο του 2019 μετά από ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η ΕΛΛΕΤ.

Πέρα από το τυπικό μέρος της υπόθεσης, επί της ουσίας στην περιοχή συντελείται μια ευρείας έκτασης αλλοίωση της φυσιογνωμίας του τοπίου και του περιβάλλοντος. Φυσικοί σχηματισμοί εκατοντάδων ετών γεωλογικής ιστορίας χάνονται για πάντα. Μια παρθένα παραλία και περιοχή, που θα έπρεπε να προστατεύεται απόλυτα, βρίσκεται σε διαδικασία οικοδόμησης

Μια δικαστική απόφαση η οποία θα αποφαίνεται εναντίον της νομιμότητας της άδειας θα αποτρέψει τώρα και στο μέλλον την περαιτέρω βεβήλωση του τοπίου στην ευρύτερη περιοχή της Βλυχάδας.

Ενημερωθείτε και από τη σχετική ΣΕΛΙΔΑ στο FACEBOOK.

Ενημερωθήκαμε από το ιστολόγιο SYSPEIROSIARISTERONMIHANIKON.BLOGSPOT.COM.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.