Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

Portal: Μία Ψηφιακή Γέφυρα «ενώνει» τους Ανθρώπους

Η νέα εγκατάσταση με τίτλο ‘Portal’ συνδέει δύο πόλεις σε απόσταση 376 μιλίων, επιτρέποντας στους ανθρώπους να αλληλοεπιδρούν σε πραγματικό χρόνο.

 


Το Πολυτεχνείο του Βίλνιους στη Λιθουανία, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Benediktas Gylys παρουσίασαν πρόσφατα το Portal – μια εγκατάσταση υψηλής τεχνολογίας η οποία συνδέει τους πολίτες του Βίλνιους και του Λούμπλιν στην Πολωνία σε πραγματικό χρόνο.

Οι ψηφιακές πύλες βρίσκονται εντός του αστικού τοπίου– με την πύλη του Βίλνιους να βρίσκεται δίπλα κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό και την πύλη του Λούμπλιν στην κεντρική πλατεία της πόλης. Σε απόσταση 376 μιλίων (606 χιλιόμετρα), και οι δύο πύλες διαθέτουν μεγάλες οθόνες, κάμερες και σύνδεση στο διαδίκτυο. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να μεταδίδουν τι συμβαίνει σε πραγματικό χρόνο στην παράλληλη τοποθεσία τους.

Το κυκλικό σχήμα της πύλης αντιπροσωπεύει τον χωροχρόνο, ενώ ο μινιμαλιστικός σχεδιασμός με φωτισμό LED επιλέχθηκε για να απεικονίσει την εικόνα μιας μελλοντικής πόλης.

Κοιτάζοντας μέσα από τις ψηφιακές πύλες, οι περαστικοί βιώνουν αυτό που οι αστροναύτες αποκαλούν ως «Επίδραση της Επισκόπησης». Ο όρος πρωτοεμφανίστηκε το 1987 για να περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η θέαση της Γης από το διάστημα επιδρά καταλυτικά στον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται τη ζωή, τον κοινωνικό του ρόλο και τη σχέση του με το φυσικό περιβάλλον.

 

Το μήνυμα του Portal

Αν και το συγκεκριμένο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και πέντε χρόνια, είναι γεγονός πώς το Portal ήλθε σε μια σημαντική στιγμή, κατά την οποία ο κόσμος μοιάζει πιο κατακερματισμένος από ποτέ. Συγκριμένα, οι πύλες τύπου sci-fi σχεδιάστηκαν για να συνδέουν ανθρώπους από διάφορα μέρη του κόσμου- πόσο μάλλον σε μία εποχή απομόνωσης που επέβαλλε η πανδημία, αλλά και σε μία περίοδο αυξανόμενης «κοινωνικής πόλωσης» των τελευταίων χρόνων.

«Η ανθρωπότητα αντιμετωπίζει πολλές δυνητικά θανατηφόρες προκλήσεις, είτε πρόκειται για κοινωνική πόλωση, αλλαγή του κλίματος, είτε για οικονομικά ζητήματα. Ωστόσο, αν κοιτάξουμε προσεκτικά, δεν είναι η έλλειψη λαμπρών επιστημόνων, ακτιβιστών, ηγετών, γνώσεων ή τεχνολογίας που προκαλεί αυτές τις προκλήσεις. Είναι ο φυλετισμός, η έλλειψη ενσυναίσθησης και η στενή αντίληψη για τον κόσμο, που συχνά περιορίζονται στα εθνικά μας σύνορα», εξηγεί ο Benediktas Gylys, πρόεδρος του Ιδρύματος Benediktas Gylys και ιδρυτής της ιδέας του Portal.

«Μέσα σε αυτό το πλαίσιο γεννήθηκε η ιδέα του Portal – μια γέφυρα που ενώνει, και μια αφορμή να αφήσουμε πίσω μας τις προκαταλήψεις και τις διαφωνίες που ανήκουν στο παρελθόν».

Η σύνδεση του  Βίλνιους με το Λούμπλιν θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο, μιας και η ομάδα πρόκειται να συνδέσει και άλλες πόλεις μεταξύ τους, με στόχο την ανάδειξη της παγκόσμιας συνεργασίας και αρμονίας.

 

Φωτογραφία: VilniusTech

Πηγή: Νίκη Αλεξοπούλου - MONOPOLI , με πληροφορίες από MYMODERNMET.COM και INTERESTINGENGINEERING.COM

 

Ας δούμε και το σχετικό βίντεο: 

 


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.