Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

Μελέτη: Η Κλιματική Αλλαγή ευθύνεται για το 37% των Θανάτων λόγω της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, παρουσιάζουμε τα ανησυχητικά πορίσματα μελέτη που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στο περιοδικό NATURE CLIMATE CHANGE και βρήκαμε στο CNN GREECE, σύμφωνα με την οποία η Κλιματική Αλλαγή ευθύνεται για το 37% των Θανάτων λόγω της Υπερθέρμανσης του Πλανήτη.

 


Πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων στον κόσμο κάθε χρόνο οφείλονται άμεσα στην υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με την τελευταία μελέτη για τον υπολογισμό του ανθρώπινου κόστους της κλιματικής αλλαγής.

Εντούτοις, οι επιστήμονες λένε ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι του συνολικού κόστους του κλίματος - ακόμη περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν από άλλες ακραίες καιρικές συνθήκες που ενισχύονται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, όπως καταιγίδες, πλημμύρες και ξηρασία - και οι αριθμοί θανάτων λόγω θερμότητας θα αυξηθούν εκθετικά με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες.

Δεκάδες ερευνητές που εξέτασαν τους θανάτους από θερμότητα σε 732 πόλεις σε όλο τον κόσμο από το 1991 έως το 2018 υπολόγισαν ότι το 37% προκλήθηκε από υψηλότερες θερμοκρασίες από την ανθρώπινη θέρμανση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Δευτέρα στο περιοδικό NATURE CLIMATE CHANGE.

Η μελέτη ανέρχεται σε περίπου 9.700 άτομα ετησίως μόνο από τις συγκεκριμένες πόλεις, αλλά στην πραγματικότητα, είναι πολύ περισσότερα, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτοί είναι θάνατοι που σχετίζονται με τη θερμότητα που μπορούν πραγματικά να αποφευχθούν. Είναι κάτι που προκαλούμε άμεσα», δήλωσε η Ana Vicedo-Cabrera, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία.

Τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων λόγω θερμότητας που προκλήθηκαν2021-06-02 09:09:00 από την κλιματική αλλαγή ήταν σε πόλεις της Νότιας Αμερικής. Ο Vicedo-Cabrera επισήμανε τη νότια Ευρώπη και τη νότια Ασία ως άλλα «καυτά» σημεία για τους θανάτους που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή.

Το Σάο Πάολο, στη Βραζιλία, έχει τους περισσότερους θανάτους λόγω θερμότητας που σχετίζονται με το κλίμα, κατά μέσο όρο 239 το χρόνο, σύμφωνα με ερευνητές.

Περίπου το 35% των θανάτων από θερμότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να κατηγορηθεί για την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τη μελέτη.

Πρόκειται συνολικά για περισσότερους από 1.100 θανάτους το χρόνο σε περίπου 200 πόλεις των ΗΠΑ, με 141 στη Νέα Υόρκη. Η Χονολουλού είχε το υψηλότερο ποσοστό θανάτων λόγω θερμότητας που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή, 82%.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεκαετίες δεδομένων θνησιμότητας στις 732 πόλεις για να σχεδιάσουν καμπύλες που περιγράφουν λεπτομερώς πώς το ποσοστό θανάτου κάθε πόλης αλλάζει ανάλογα με τη θερμοκρασία και πώς οι καμπύλες θερμότητας-θανάτου ποικίλλουν από πόλη σε πόλη.

«Ορισμένες πόλεις προσαρμόζονται στη θερμότητα καλύτερα από άλλες λόγω του κλιματισμού, των πολιτιστικών παραγόντων και των περιβαλλοντικών συνθηκών», δήλωσε ο Vicedo-Cabrera.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν παρατηρούμενες θερμοκρασίες και τις συνέκριναν με 10 μοντέλα υπολογιστών που προσομοιώνουν έναν κόσμο χωρίς κλιματική αλλαγή. Η διαφορά είναι η προθέρμανση των ανθρώπων. Εφαρμόζοντας αυτήν την επιστημονικά αποδεκτή τεχνική στις εξατομικευμένες καμπύλες θανάτου - θερμότητας για τις 732 πόλεις, οι επιστήμονες υπολόγισαν επιπλέον θανάτους θερμότητας από την κλιματική αλλαγή.

«Οι άνθρωποι συνεχίζουν να ζητούν απόδειξη ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ήδη την υγεία μας. Αυτή η μελέτη απόδοσης απαντά άμεσα σε αυτήν την ερώτηση χρησιμοποιώντας επιδημιολογικές μεθόδους state-of-the-science και το ποσό των δεδομένων που έχουν συγκεντρώσει οι συγγραφείς για ανάλυση είναι εντυπωσιακό », δήλωσε ο Δρ Jonathan Patz, διευθυντής του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν. .

Ο Patz, ο οποίος δεν ήταν μέρος της μελέτης, δήλωσε ότι ήταν ένας από τους πρώτους που εξηγεί λεπτομερώς τους θανάτους λόγω θερμότητας που σχετίζονται με την αλλαγή του κλίματος τώρα, παρά στο μέλλον.

Φωτογραφία: AP

Πηγή: CNN GREECE - NATURE CLIMATE CHANGE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.