Τρίτη 29 Ιουνίου 2021

Η αλήθεια για τα Όρνια που ξαφνιάζει

Ελάχιστοι εκπρόσωποι του ζωικού βασιλείου έχουν τόσο κακή φήμη όσο τα όρνια. Συχνά οι άνθρωποι σκέφτονται με αηδία τους πτωματοφάγους. Ακόμη και στη Βίβλο αναφέρονται ως τα πιο μισητά πτηνά. Εξαίρεση αποτελούσαν ίσως οι Κέλτες, που θεωρούσαν τιμή τους το να πέσουν νεκροί στη μάχη και να φαγωθούν από όρνια, αφού πίστευαν ότι με τον τρόπο αυτό πηγαίνουν στον παράδεισο.

 


Σήμερα έχουμε στοιχεία που αποκαλύπτουν ότι οι γύπες είναι μάλλον παρεξηγημένοι. Έχουν ξεχωριστή θέση στη φύση και ήταν πάντοτε πολύ σημαντικοί για τους ανθρώπους και το περιβάλλον. Στην πραγματικότητα αποτελούν το «συνεργείο καθαρισμού» του πλανήτη, όπως σχολιάζουν ειδικοί σε ρεπορτάζ του BBC. Εμποδίζουν την «εισβολή» εντόμων και το ξέσπασμα επιδημιών, που θα ήταν άκρως επιζήμιες για την ανθρωπότητα.

Ο ορνιθολόγος Μανουέλ Ακγουιλέρα έχει αφιερώσει τα τελευταία 10 χρόνια στην έρευνα για τους γύπες. Έχει τοποθετήσει μία κάμερα στην κορυφή ενός βουνού και τραβάει φωτογραφίες 24 ώρες το 24ωρο. Διαθέτει έτσι ένα αρχείο άνω του 1 εκατομμυρίου φωτογραφιών, που αποκαλύπτουν την όμορφη αλήθεια για τους γύπες. Όταν βρίσκονται στον αέρα, μπορούν να εντοπίσουν την τροφή τους σε απόσταση 6 έως 8 χιλιομέτρων. Φτάνουν δε σε ύψος 8 έως 10 χιλιομέτρων.

Το πιο εκπληκτικό τους στοιχείο ωστόσο ίσως είναι το πεπτικό τους σύστημα. Με αυτό καθαρίζουν τον πλανήτη. Όταν ζώα που έχουν πεθάνει από αρρώστιες φαγώνονται από τα όρνια, ό,τι περνάει από το πεπτικό σύστημα των πτηνών, όλα τα βακτήρια και οι ιοί διαλύονται.

Δείτε την προσφορά τους στο οικοσύστημα στο ΒΙΝΤΕΟ του BBC.

Πηγή: DASARXEIO.COM , MONEYREVIEW.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.