Τρίτη 1 Ιουνίου 2021

Συλλογή Υπογραφών: Η Ακρόπολη σε κίνδυνο

Το φθινόπωρο του 2020, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, μεγάλο μέρος του φυσικού βράχου της Ακρόπολης στρώθηκε με μπετόν αρμέ από ιδιωτικά συνεργεία. Η επέμβαση αιτιολογήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) ως απαραίτητη για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) και, δευτερευόντως, για τη διευκόλυνση της διακίνησης βαρέων μηχανημάτων στο πλαίσιο των αναστηλωτικών έργων. Σύντομα, ωστόσο, το ΥΠΠΟΑ αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι δεν είχαν προηγηθεί οι απαραίτητες μελέτες για τη διευθέτηση των ομβρίων υδάτων, αλλά και ότι δεν είχαν καν τηρηθεί οι προδιαγραφές για την πρόσβαση των ΑμεΑ.

 


Αρμόδιοι του ΥΠΠΟΑ αποκάλυψαν, τελικά, ότι οι διαστρώσεις από μπετόν αρμέ είναι ουσιαστικά το προοίμιο για την ολική κάλυψη του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης με κατασκευές αναλημματικών τοίχων και πλατωμάτων από νέα υλικά. Μια τέτοια επέμβαση θα αλλάξει ριζικά την αντίληψη της ιστορικής ενότητας και συνέχειας του τοπίου, καθώς λείψανα αρχαίων οικοδομών και λαξευμάτων θα καταχωθούν. Σαν να μην έφτανε αυτό, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, δίχως να εξετάσει καν συγκεκριμένη μελέτη, γνωμοδότησε υπέρ μιας πρότασης περί υποτιθέμενης ανακατασκευής της ρωμαϊκής κλίμακας στο δυτικό άκρο της Ακροπόλεως που οδηγούσε στα Προπύλαια, την μνημειακή είσοδο της Ακρόπολης.

Αν το σύνολο των επισκεπτών σοκάρεται από το έργο που ήδη συντελέστηκε, αυτό που έχει εξαγγελθεί θα ακυρώσει τα κατάλοιπα της αρχαιότητας και όλων των ιστορικών φάσεων που ακολούθησαν έως σήμερα, και θα τις αντικαταστήσει με μια σύγχρονη διαμόρφωση. Η αλλαγή αυτή θα είναι πρακτικά αδύνατο να αναιρεθεί στο μέλλον, καθώς θα απαιτεί ανυπολόγιστη ανθρώπινη ενέργεια, ανυπολόγιστο χρόνο και χρήμα. Τόσο οι διαμορφώσεις που έχουν ήδη γίνει, όσο και αυτές που προγραμματίζονται είναι απολύτως αντίθετες με την φιλοσοφία

και το πλαίσιο αρχών που έχουν θεσπισθεί και ισχύουν διεθνώς για τη διατήρηση/συντήρηση και διαχείριση μνημείων. Οι αρχές αυτές δεν μπορεί να

παραβιάζονται, ειδικά για την Ακρόπολη, που έχει αναγνωριστεί επίσημα από την χώρα μας και την UNESCO ως αναπόσπαστο μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το νέο πνεύμα διαχείρισης των αρχαιοτήτων στην Ακρόπολη, στις αρχαιότητες της Βενιζέλου στο μετρό της Θεσσαλονίκης και αλλού, καθώς και το γεγονός ότι συχνά παρακάμπτονται οι νόμιμες διαδικασίες, επιβεβαιώνουν πως η προστασία των μνημείων υποτάσσεται σε οικονομικά ή άλλα συμφέροντα. Τα έργα στην Ακρόπολη, τετελεσμένα και προγραμματισμένα, δεν αποβλέπουν στο όφελος των μνημείων αλλά στην μεγιστοποίηση της οικονομικής τους εκμετάλλευσης, στο πλαίσιο μιας αλόγιστης και χωρίς ηθικούς ενδοιασμούς τουριστικής πολιτικής.

Η κίνηση Ακρόπολη S.O.S. έχει ήδη από το τέλος Φεβρουαρίου 2021 συντάξει και διακινήσει το κείμενο ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ (https://acropolissos.blogspot.com/2021/05/sos.html), που υπογράφεται από εκατοντάδες προσωπικότητες της επιστήμης και της τέχνης, επιτυγχάνοντας την ενημέρωση και κινητοποίηση της κοινής γνώμης στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Όσοι/ες υπογράφουμε το παρόν ψήφισμα, συμμεριζόμαστε την αγωνία που έχει ήδη εκφραστεί και ζητάμε από την ελληνική κυβέρνηση να δεσμευτεί πως:

Θα ακυρωθούν τα έργα που έχουν εξαγγελθεί για την Ακρόπολη.

Θα εξευρεθεί λύση για την κατά το δυνατόν ασφαλή αναίρεση των διαστρώσεων που έχουν ήδη γίνει.

Θα εκπονηθεί με διεπιστημονική συνεργασία ένα τεκμηριωμένο σχέδιο διαχείρισης του όγκου των επισκεπτών, με σεβασμό στα περιθώρια που το μνημείο επιδέχεται και με απαραίτητες προβλέψεις για ασφαλή πρόσβαση αναπήρων και εμποδιζόμενων ατόμων.

Στο μέλλον, η αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα συντήρησης/αναστήλωσης και διαχείρισης των μνημείων θα γίνεται μετά από τη σύνταξη εμπεριστατωμένης μελέτης, καθώς και με την απαρέγκλιτη εφαρμογή των νόμων και των διεθνών συμβάσεων και κανόνων.

 

ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΕΔΩ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.