Σάββατο 20 Ιανουαρίου 2018

Τρία Έργα για τη Θετική Χρήση της Τεχνολογίας στις Πόλεις και τις Κοινωνίες



Ο Adrien Labaeye  και ο  Ryan Conway  στο βιβλίο τους SHARING CITIES: ACTIVATING THE URBAN COMMONS, εξετάζουν τη χρησιμότητα των Πλατφορμών και της Τεχνολογίας στην καθημερινότητα των πολιτών.


Πλατφόρμες όπως το Uber και η Airbnb, θεωρούνται ολοένα και περισσότερο ως «looters» μιας πόλης που εξάγουν μεγάλες ποσότητες αξίας από τις τοπικές κοινότητες μόνο για να μεταφέρουν αυτόν τον πλούτο αλλού. Σε αντίθεση με αυτά τα παραδείγματα πλατφορμών «κοινής χρήσης» κατά παραγγελία, οι παρακάτω πρωτοβουλίες καταδεικνύουν την ικανότητα της τεχνολογίας να επιτρέπει την πραγματική Ανταλλακτική Οικονομία στις πόλεις. Αυτά τα παραδείγματα προσφέρουν κρίσιμες εναλλακτικές λύσεις ενάντια στις Πλατφόρμες εκμετάλλευσης. Πρόκειται  για λύσεις που σχεδιάζονται για την αντιμετώπιση των αστικών προκλήσεων, βασισμένες στην κατανόηση της ψηφιακής τεχνολογίας.


Γι’ αυτό στο αντικείμενο του βιβλίου τους εκφράζονται 3 Εφαρμογές που αποσκοπούν στην εξοικείωση της τεχνολογίας με την πόλη.


·         «Human Ecosystem Project»: H χρήση πληροφοριών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την ανάλυση της αστικής υποδομής και της κοινωνικής ευημερίας

Η παρακολούθηση των χρηστών περιορίζεται, συνήθως, στους οικονομικούς παράγοντες και στα θέματα ασφαλείας και στις δύο περιπτώσεις, όμως, οι πληροφορίες που συλλέγονται δεν βοηθούν άμεσα τους πολίτες. 

Το «HUMAN ECOSYSTEM PROJECT», που χρηματοδοτείται στη Μπολόνια, έχει σκοπό να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες για να κατανοηθούν τα ενδιαφέροντα και τα συναισθήματα των πολιτών της, τη δεδομένη στιγμή και στη συγκεκριμένη τοποθεσία. Ο Adrien Labaeye εξηγεί ότι η πλατφόρμα λειτουργεί μετατρέποντας τις προσωπικές πληροφορίες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε ανοικτού τύπου δεδομένα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους αξιωματούχους, τους ερευνητές και το πλήθος της κοινότητας. Με αυτό το τρόπο κατανέμονται οι τάσεις της κοινωνίας και τα σχετικά συμπεράσματα διευκολύνουν την εξέλιξη και την βελτίωση της αστικής υποδομής. Ακόμη, τα δεδομένα μπορούν να αναλυθούν σε διαδραστικές εκθέσεις που απεικονίζουν τις εκφράσεις συμπεριφορών και προσωπικών απόψεων των πολιτών της Μπολόνια. 

Το «Human Ecosystem Project», χρησιμοποιείται ακόμη στο Σάο Πάολο και στο Νιου Χέιβεν.


·          «Smart Citizen Toolkit»: Παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα μέσω Crowdsourced Data
 
Το FABLAB BARCELONA σε συνεργασία με τεχνολόγους και κοινωνικούς επιστήμονες, δημιούργησαν το «Smart Citizen Toolkit». Μια μικρή συσκευή που αποτελείται από έναν επεξεργαστή δεδομένων και πολλαπλές σειρές αισθητήρων, την οποία οι πολίτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να ελέγχουν τις περιβαλλοντικές συνθήκες της περιοχής τους. 

Ο Adrien Labaeye αναλύει ότι χρησιμοποιώντας τη συσκευή και την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου της θερμοκρασίας, της υγρασίας, του μονοξειδίου του άνθρακα και των επιπέδων του διοξειδίου του αζώτου. 

Οι πληροφορίες συλλέγονται αυτόματα σε μία ανεξάρτητη πλατφόρμα που λειτουργεί με τα δεδομένα που δέχεται από εκατοντάδες διασκορπισμένους αισθητήρες. 

Επειδή οι πληροφορίες κοινοποιούνται δημόσια είναι εύκολη η πρόσβαση στο σύστημα από πανεπιστήμια, κυβερνήσεις και οποιονδήποτε θέλει να πληροφορηθεί για το τοπικό του περιβάλλον. Ακόμη, τόσο το software όσο και το hardware είναι ανοιχτού λογισμικού. 

Το «Smart Citizen Toolkit» χρησιμοποιείται και από το Άμστερνταμ και το Μάντσεστερ.


·         «PetaJakarta»: Διαχείριση φυσικών καταστροφών μέσω Crowdsourced Civic Data

Η Τζακάρτα πλήττεται κάθε χρόνο από τους μουσώνες, το 40% της πόλης είναι στο ίδιο/ή κάτω από τη θάλασσα επίπεδο και σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή που αυξάνει παγκοσμίως τη στάθμη του νερού, συνήθως πλημμυρίζει. Όμως, η Τζακάρτα έχει και το μεγαλύτερο ποσοστό ενεργών χρηστών στο Twitter και στη χρήση κινητών. Γι’ αυτό συνάχτηκε σχέση μεταξύ του Twitter, της Jakarta Emergency Management Agency, του University of Wollongong και άλλων και δημιούργησαν το CogniCity, μία ανοιχτού λογισμικού πλατφόρμα που διαχειρίζεται τα δεδομένα από τις εφαρμογές μηνυμάτων.

 Ο Ryan Conway πληροφορεί ότι η πρώτη πλατφόρμα ονομάστηκε «PetaJakarta» και μέσω του Twitter συλλέγει δεδομένα για τις πλημμύρες. Το Twitter διαχειρίζεται και κοινοποιεί, σε πραγματικό χρόνο, πληροφορίες σχετικές με τις πλημμύρες στους κατοίκους της Τζακάρτα. 

Το «PetaJakarta» επιτρέπει στους χρήστες να επισημάνουν στα tweets τους τις τοποθεσίας που έχουν πλημμυρίσει, οι οποίες επιβεβαιώνονται και προσθέτονται στους χάρτες της κυβέρνησης για να αποτρέψουν τους υπόλοιπους πολίτες να επισκεφτούν τις επικίνδυνες περιοχές. Η πλατφόρμα είχε τεράστια επιτυχία και παγκόσμια αναγνώριση από οργανισμούς όπως ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος.


Πηγή: SHAREABLE.NET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.