Πέμπτη 25 Ιανουαρίου 2018

Δράση των ΕΣΠΑ χρηματοδοτεί την Επανάχρηση της «Ξεχασμένης» Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας



Η Δράση «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία, 2014-2020» (ΕΠΑΝΕΚ) έχει ενεργοποιηθεί επίσημα και δέχεται την υποβολή προτάσεων από την προηγούμενη Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2018. 


Το Πρόγραμμα προβάλλεται με το σλόγκαν «Παλιά Κτίρια – Νέα Χρήση για την Πόλη και τους Πολίτες» και αφορά τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ Βαθμού όλης της χώρας. Εγκαταστάσεις Ξενία, στεγασμένες αγορές, αποθήκες, βιομηχανικά ακίνητα, στεγασμένες στοές, δημοτικά λουτρά, στρατιωτικές εγκαταστάσεις είναι μεταξύ των ακινήτων που μπορούν να ενταχθούν σε αυτό. Με την κατάλληλη διαμόρφωση των κτιρίων εσωτερικά και εξωτερικά και την εφαρμογή της νέας τους χρήσης, επιδιώκεται η επανάχρησή τους και η λειτουργική επανένταξή τους στον αστικό ιστό, να μετατραπούν δηλαδή τα ανενεργά κτίρια σε ζωντανά κύτταρα της πόλης, όχι πρόσκαιρα αλλά με τρόπο που να προμηνύει σημαντικές προοπτικές βιωσιμότητας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης φθάνει τα 50 εκατ. ευρώ, με μέγιστη χρηματοδότηση 2,5 εκατ. ευρώ ανά πρόταση και έως 100%, ανάλογα με το είδος της αξιοποίησης.  Ο συνολικός προϋπολογισμός μάλλον περιορισμένος, καθώς μπορεί να καλύψει την επανάχρηση μόλις 20 τέτοιων ακινήτων, εφόσον αυτά ζητήσουν το μέγιστο δυνατή χρηματοδότηση για τις ανάγκες τους! Η δράση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από εθνικούς πόρους. Αναμένεται να δηλώσει συμμετοχή μεγάλος αριθμός  Δήμων, από όλη την επικράτεια, πολλοί μάλιστα έχουν ήδη λάβει σχετικές αποφάσεις μέσα από τα Δημοτικά Συμβούλια.
Οι Αιτήσεις Χρηματοδότησης που θα υποβληθούν πρέπει να αφορούν στην υλοποίηση Παρεμβάσεων Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Κτιριακού Αποθέματος των Δήμων. Ως τέτοιο Κτιριακό Απόθεμα λαμβάνονται υπόψη Κτίρια ιστορικού, πολιτιστικού και αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος των οποίων η πρότερη χρήση και δραστηριότητα έχει εγκαταλειφθεί και που στο πλαίσιο της τρέχουσας Πρόσκλησης-θα επαναχρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς από τους αρχικά προβλεπόμενους.

Επισημαίνεται στο σημείο αυτό ότι ΔΕΝ είναι Επιλέξιμη Παρέμβαση ο Εκσυγχρονισμός Κτιρίων / Εγκαταστάσεων που λειτουργούν πλήρως, ενώ Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις σε ανενεργά κτίρια ή κτίρια που ένα μικρό ποσοστό της επιφάνειας τους (έως 20%) έχει υφιστάμενη χρήση και με την παρέμβαση θα αποκτήσει χρήση το σύνολο της επιφάνειάς του.

Κάθε Δήμος μπορεί να υποβάλλει ΜΙΑ ΚΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΗ πρόταση χρηματοδότησης για την ανακατασκευή, αναστήλωση αποκατάσταση και επανάχρηση του Κτιρίου, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
-        Το κτίριο απαιτείται να είναι ιδιοκτησίας του Δήμου ή να έχει παραχωρηθεί σε αυτόν από Δημόσιο Φορέα για χρονικό διάστημα άνω των 15 ετών.
-        Το κτίριο απαιτείται να είναι συνολικής επιφάνειας άνω των πεντακοσίων τετραγωνικών μέτρων (500 τ.μ.).
-        Το κτίριο θα βρίσκεται εντός αστικού ιστού ή/και εκτός υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίζεται η άμεση και γρήγορη προσβασιμότητα σε αυτό.
-        Η χρήση που θα επιλεγεί θα πρέπει να διασφαλίζει τη συνεχή λειτουργία του κτιρίου τουλάχιστον για τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και οκτώ μήνες το χρόνο.

Οι Δραστηριότητες που μπορεί να φιλοξενήσουν τα κτίρια είναι αθλητικές, πολιτιστικές και ψυχαγωγικές, δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα του Δήμου με προτεραιότητα σε βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, δημοτικά ιατρεία κ.τ.λ., για τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών άλλου δημόσιου φορέα αλλά και για τουριστικές ή εμπορικές δραστηριότητες.

Ως προς τις δυνατότητες αξιοποίησης των κτιρίων, προβλέπεται η δυνατότητα 5 διαφορετικών Παρεμβάσεων:

Κατηγορία Παρέμβασης 1

1.      Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της Επιφάνειας του Κτιρίου για Αθλητικές, Πολιτιστικές και Ψυχαγωγικές Δραστηριότητες που θα παρέχει ο Δήμος ή αρμόδιος Φορέας του ΧΩΡΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ στους Πολίτες.
2.      Αξιοποίηση ΜΕΧΡΙ 20% (μέγιστο) της επιφάνειας του Κτιρίου για Οικονομικές Δραστηριότητες που θα είναι υποχρεωτικά βοηθητικές και συνυφασμένες με την Κύρια Χρήση. Αυτές θα ασκηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ, μέσω εκμίσθωσης που θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
-        100%
-        ΜΕΧΡΙ 2,5 εκατ. ευρώ

Κατηγορία Παρέμβασης 2

1.      Αξιοποίηση 100% της Επιφάνειας του Κτιρίου για Αθλητικές, Πολιτιστικές και Ψυχαγωγικές Δραστηριότητες που θα παρέχει ο Δήμος ή αρμόδιος Φορέας του ή Ιδιώτης (μέσω εκμίσθωσης από διαγωνιστική διαδικασία) ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ.
2.      (α) Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της Επιφάνειας του Κτιρίου για Αθλητικές, Πολιτιστικές και Ψυχαγωγικές Δραστηριότητες που θα παρέχει ο Δήμος ή αρμόδιος Φορέας του ΜΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑ και (β) ΜΕΧΡΙ 20% (μέγιστο) της επιφάνειας του Κτιρίου για Οικονομικές Δραστηριότητες που θα είναι υποχρεωτικά βοηθητικές και συνυφασμένες με την Κύρια Χρήση, που θα ασκηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ, μέσω εκμίσθωσης που θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
-        80%
-        ΜΕΧΡΙ 2 εκατ. ευρώ
-        Βάση Μελέτης Κόστους  - Οφέλους

Κατηγορία Παρέμβασης 3

1.      Αξιοποίηση 100% της Επιφάνειας του Κτιρίου για την άσκηση Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων (πχ Ξενοδοχειακές Μονάδες, Εμπορικά Κέντρα, Θερμοκοιτίδες).
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
-        Μέχρι 35%

Κατηγορία Παρέμβασης 4

1.      (α) Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της Επιφάνειας του Κτιρίου για τη μετεγκατάσταση και λειτουργία υπηρεσιών του Δήμου και (β) προαιρετικά μέχρι 20% (μέγιστο) αξιοποίηση της επιφάνειας του Κτιρίου για Οικονομικές Δραστηριότητες που θα είναι υποχρεωτικά βοηθητικές και συνυφασμένες με την Κύρια Χρήση, που θα ασκηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ, μέσω εκμίσθωσης που θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία.
2.      (α) Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της Επιφάνειας του Κτιρίου για Δραστηριότητες Κοινωνικού Χαρακτήρα του Δήμου, με προτεραιότητα σε βρεφικούς – παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ, ΚΔΑΠ, Δημοτικά Ιατρεία και (β) προαιρετικά μέχρι 20% (μέγιστο) αξιοποίηση της επιφάνειας του Κτιρίου για Οικονομικές Δραστηριότητες που θα είναι υποχρεωτικά βοηθητικές και συνυφασμένες με την Κύρια Χρήση, που θα ασκηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ, μέσω εκμίσθωσης που θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία.
3.      (α) Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της Επιφάνειας του Κτιρίου για τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών άλλου Δημόσιου Φορέα με Δωρεάν Παραχώρηση και (β) προαιρετικά μέχρι 20% (μέγιστο) αξιοποίηση της επιφάνειας του Κτιρίου για Οικονομικές Δραστηριότητες που θα είναι υποχρεωτικά βοηθητικές και συνυφασμένες με την Κύρια Χρήση, που θα ασκηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ, μέσω εκμίσθωσης που θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:
-        100%
-        ΜΕΧΡΙ 2,5 εκατ. ευρώ

Κατηγορία Παρέμβασης 5

1.      (α) Αξιοποίηση τουλάχιστον 80% της Επιφάνειας του Κτιρίου για συνδυασμό Κυρίων Δραστηριοτήτων, όπως αυτές περιγράφονται στις Κατηγορίες Παρέμβασης 1, 2 και 4 και (β) προαιρετικά μέχρι 20% (μέγιστο) αξιοποίηση της επιφάνειας του Κτιρίου για Οικονομικές Δραστηριότητες που θα είναι υποχρεωτικά βοηθητικές και συνυφασμένες με την Κύρια Χρήση, που θα ασκηθούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΕΣ, μέσω εκμίσθωσης που θα προκύψει μετά από διαγωνιστική διαδικασία.

Κάθε ενδιαφερόμενη δημοτική αρχή έχει τη δυνατότητα να υποβάλει ΜΟΝΟ ΜΙΑ πρόταση για χρηματοδότηση συνολικού ύψους μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ (και ανάλογα την Κατηγορία που εντάσσεται το Έργο), ενώ στο ποσό συμπεριλαμβάνεται και το Κόστος της Μελέτης που πρέπει να υποβληθεί μετά την έγκριση του προγράμματος.

Το Διάστημα των Υποβολών παραμένει ανοικτό, έως και την εξάντληση των διαθέσιμων κονδυλίων για τη χρηματοδότησή του. Οι Προτάσεις θα αξιολογούνται άμεσα, με βαθμολογικά κριτήρια, με σκοπό την ταχύτερη υλοποίησή τους, εντός 60 ημερών από την κατάθεση της Πρότασης.

Να σημειωθεί ότι παρατηρείται ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον των Δήμων για συμμετοχή στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό το γεγονός ότι την ημέρα που άνοιξε η σχετική εφαρμογή, στις 16 Ιανουαρίου, εντός μόλις
Ιδιαίτερα αυξημένη ήταν η συμμετοχή και στην έναρξη του προγράμματος χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την αξιοποίηση των ‘’Ξεχασμένων’’ Ακινήτων των Δήμων καθώς μέσα των πρώτων 20 λεπτών  κατατέθηκαν 33 Προτάσεις!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.