Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2018

ΑΥΡΙΟ – Μεσημέρι Κυριακής 28/1: οι Πολίτες της Αγίας Παρασκευής θέλουν - Δραστηριότητες στο Δημόσιο Χώρο της Βίλας Ιόλα



Αύριο, Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018, στις 12 το μεσημέρι, οι ενεργοί πολίτες της Αγίας Παρασκευής διοργανώνουν δραστηριότητες στο Δημόσιο Χώρο της Βίλας Ιόλα και μας προσκαλούν όλους να συμμετέχουμε σε αυτές, διασφαλίζοντας και το χαρακτήρα της ως κοινό αγαθό της πόλης.




Τι θέλουμε να γίνει αυτός ο χώρος; Τον θέλουμε ένα ζωντανό κύτταρο της πόλης, που οι κάτοικοι και οι επισκέπτες θα μπορέσουν να συνθέσουν δημιουργικά και συνεργατικά πάνω σε ζητήματα κουλτούρας και πολιτισμού; Μήπως προτιμάμε έναν «αποστεωμένο» εκθεσιακό, μουσειακό χώρο –και μόνο- προσβάσιμο για λίγους, απομεινάρι ενός ξεπερασμένου σχεδιασμού, μοντέλο αποτυχημένο που έρχεται πριν την κρίσης και δημιούργησε (εκτός των άλλων) την κρίση; 

Στο δίλλημα αυτό παίρνω ξεκάθαρη θέση, ο χώρος ανήκει και οφείλει να αποδοθεί στους πολίτες, να γίνει ένα πρότυπο για τη «δημιουργία από τα κάτω», με τις πολλαπλασιαστικές δυναμικές που εμπεριέχει. Για να συμβεί αυτό μία και μοναδική μεθοδολογία υπάρχει: να ξεφύγει από την αποκλειστικό έλεγχο και την ηγεμονία μίας Δημοτικής Αρχής (οποιαδήποτε και να είναι αυτή) και να περάσει στη διαχείρισή του ως «κοινό αγαθό», με διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού, με την ισότιμη και δημιουργική παρουσία όλων των υποκειμένων του σχεδιασμού, δηλαδή της ενεργούς κοινωνίας, των τοπικών αρχών, των διαφόρων εγχειρημάτων και πρωτοβουλιών, των φορέων της οικονομίας, της έρευνας και του πολιτισμού, σε ένα αρμονικό και δημιουργικό σύνολο.


Άλλωστε σχετικές θετικές πρακτικές έχει πολλές να επιδείξει η Ευρώπη της κρίσης, πρακτικές που δώσανε αξιόπιστες και λειτουργικές λύσεις στο τοπικό επίπεδο, διαμορφώνοντας όραμα και προοπτική για τους τόπους.

Μπορεί και η Αγία Παρασκευή; Είμαι σίγουρος ότι μπορεί.  Και οι κοινωνίες της σίγουρα το θέλουν!

Την αυριανή εκδήλωση διοργανώνουν από κοινού η Ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγίας Παρασκευής και η Επιτροπή Κατοίκων Κοντοπεύκου.

Ο χώρος της Βίλας Ιόλα βρίσκεται στο Κοντόπευκο Αγίας Παρασκευής, Δημοκρατίας 6-8, στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Χρυσοστόμου Σμύρνης, Δημοκρατίας και Ομήρου. Δείτε το σχετικό ΧΑΡΤΗ.

Ακολουθεί η σχετική Πρόσκληση των διοργανωτών:

Ύστερα από χρόνια εγκατάλειψης και μετά από συνεχείς διεκδικήσεις των κατοίκων, το κτήμα και η βίλα Ιόλα πέρασαν στην κυριότητα του Δήμου.

Το διακύβευμα πλέον είναι ο Ιόλας να αποτελέσει ένα πραγματικό Δημόσιο Χώρο που να καλύπτει τις ανάγκες της πόλης και των κατοίκων της. Η διαβούλευση και οι αποφάσεις για το μέλλον του είναι υπόθεση όλων μας.

ΚΥΡΙΑΚΗ 28/1 ΣΤΙΣ 12.00
ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΒΙΛΑΣ ΙΟΛΑ

Φέρνουμε μουσικά όργανα, μαρκαδόρους, χαρτόνια, φαγητό, γάντια και σακούλες, Περιπιούμαστε το χώρο, διασκεδάζουμε, συζητάμε για το μέλλον του.

Διαβάστε περισσότερα  ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.