Δευτέρα 14 Μαΐου 2018

‘Παράπλευρες απώλειες’. Του Μωυσή Λίτση


Ακολουθεί πρόσφατο άρθρο του Μωυσή Λίτση, από την έντυπη έκδοση της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ της 11ης Μαΐου 2018, για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την απόσυρση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν προκαλεί ήδη τις πρώτες «παράπλευρες απώλειες».


REUTERS/JONATHAN ERNST. Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν προκαλεί ήδη τις πρώτες «παράπλευρες απώλειες». Πρώτη απώλεια είναι ο αυξανόμενος κίνδυνος «θερμού επεισοδίου» ανάμεσα στους τρεις ανταγωνιστές για την ηγεμονία στην περιοχή: Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ιράν.


Ήδη μετά την απόφαση του Αμερικανού προέδρου το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει δύο επιθέσεις κατά ιρανικών στόχων στη ΣΥΡΙΑ, το Ιράν έχει ανταπαντήσει με επίθεση κατά ισραηλινών θέσεων στα Υψώματα του Γκολάν και η Σαουδική Αραβία αναχαίτισε δύο πυραύλους πάνω από το Ριάντ, τους οποίους φέρεται να εκτόξευσε το κίνημα Χούτι - σύμμαχοι του Ιράν στην Υεμένη. Επιπλέον το Ισραήλ έχει εντείνει τις προετοιμασίες για «μίνι πόλεμο», προχωρώντας σε μερική επιστράτευση, προετοιμασία καταφυγίων στο βορρά και εγκατάσταση αντιπυραυλικών συστοιχιών.

Πέραν αυτού, το ενδεχόμενο το Ιράν να ξαναρχίσει την προσπάθεια απόκτησης πυρηνικών όπλων απειλεί να προκαλέσει μία επικίνδυνη και αδυσώπητη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών σε μία περιοχή η οποία είναι ήδη «τίγκα» στα συμβατικά όπλα.  Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ δήλωσε στο CNN πως «αν το Ιράν αποκτήσει πυρηνική δυνατότητα, θα κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να έχουμε και εμείς».

Δεύτερη απώλεια είναι η έμμεση πριμοδότηση στη Μέση Ανατολή των ακραίων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρόσφατη εκλογική ενίσχυση της Χεζμπολάχ και των συμμάχων της στο Λίβανο. Τρίτη απώλεια είναι οι ευρωατλαντικές σχέσεις. Το κλίμα σύγκρουσης με την Ευρώπη που έχει καλλιεργήσει ο Τραμπ θα ενταθεί, καθώς με την άρση της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν διακυβεύονται εκτός των άλλων και τεράστια ευρωπαϊκά εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα.

Τέλος η επανάκαμψη του αμερικανικού εμπάργκο θα πλήξει πρωτίστως τον ιρανικό λαό και όχι τη θρησκευτική «νομενκλατούρα» που κυβερνά τη χώρα. Το ιρανικό νόμισμα, το ριάλ, έχει στις ανεπίσημες αγορές υποχωρήσει στα 78.000-80.000 ανά δολάριο, από 57.500 που είχε στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Το ιρανικό νόμισμα έχει δηλαδή υποτιμηθεί κατά 28% σε λιγότερο από ένα μήνα.

Οι τιμές των αυγών έχουν ανατιμηθεί κατά 10% σε έναν χρόνο, με αποτέλεσμα στο Ιράν να έχει ξεσπάσει, πριν ακόμη την απόφαση Τραμπ, έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, αφού τα οφέλη από την άρση του εμπάργκο δεν φαίνεται να ευνόησαν τον απλό λαό. Στις λαϊκές κινητοποιήσεις ίσως βρίσκεται και η ελπίδα για αναχαίτιση του κλίματος πολέμου που ενισχύει η απόφαση Τραμπ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.