Τετάρτη 16 Μαΐου 2018

Δώδεκα Ερωτήσεις για το μέλλον της Ευρώπης: η Επιτροπή ξεκινά Διαδικτυακή Διαβούλευση με τους Πολίτες


Με την ευκαιρία της Ημέρας της Ευρώπης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) εγκαινίασε πριν λίγες μέρες μια διαδικτυακή Δημόσια Διαβούλευση που απευθύνεται σε όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες και τους ρωτά την κατεύθυνση προς την οποία επιθυμούν να κινηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σύμφωνα με σχετικό δελτίο της ΕΕ τη μοναδική αυτή Διαβούλευση προετοίμασε, για πρώτη φορά, ομάδα 96 πολιτών από τα 27 κράτη μέλη. Οι πολίτες αυτοί συγκεντρώθηκαν στις 5 και 6 Μαΐου, για να αποφασίσουν ποιες ερωτήσεις να θέσουν στους Ευρωπαίους συμπολίτες τους και συνέταξαν το κείμενο μιας Δημόσιας Διαβούλευσης. ‘Οικοδεσπότης’ του η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.


Μια άσκηση συμμετοχικής δημοκρατίας, που αποτελεί τμήμα του ευρύτερου διαλόγου για το μέλλον της Ευρώπης που δρομολογήθηκε με τη Λευκή Βίβλο της Επιτροπής την 1η Μαρτίου 2017. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολίτες μπορούν ήδη να υποβάλουν τις απόψεις τους διαδικτυακά, και η εν λόγω Διαβούλευση θα συμπληρώσει τη δυνατότητα αυτή. Από τότε, τα μέλη της Επιτροπής ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ευρώπη και ακούνε τις απόψεις των πολιτών για τα διάφορα προτεινόμενα σενάρια, παρέχοντας σε όλους την ευκαιρία να συμβάλουν στη διαμόρφωση της Ένωσης.

Επιπλέον, η Διαδικτυακή Διαβούλευση θα διεξαχθεί παράλληλα με τους τρέχοντες Διαλόγους με τους Πολίτες που διοργανώνουν η ΕΕ και τα κράτη μέλη. Επτακόσιες (700) περίπου σχετικές διαδραστικές δημόσιες συζητήσεις, σε 160 πόλεις, έχουν διεξαχθεί από το 2012. Η Επιτροπή θα αυξήσει τη συχνότητά τους από τώρα έως τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον Μάιο του 2019, με στόχο τη διοργάνωση 500 ακόμη εκδηλώσεων.

Πέραν των προσπαθειών της Επιτροπής, σχετικοί διάλογοι με τους Πολίτες διοργανώνονται και από τις Εθνικές Κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη μέλη, με πρωτοβουλία της Γαλλίας που υποστηρίχθηκε από τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων της μελλοντικής ΕΕ-27. Η Επιτροπή μοιράζεται τα οφέλη της εμπειρίας της με τα κράτη μέλη.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τη σύνοδο κορυφής στο Σιμπίου, στις 9 Μαΐου 2019. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει στα κράτη μέλη ενδιάμεση έκθεση σχετικά με τη διαδικασία της Λευκής Βίβλου κατά τη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2018. Η τελική έκθεση θα παρουσιαστεί κατά την πρώτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ-27 στο Σιμπίου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου 2019, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε: «Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να πλησιάζουν, είναι καιρός να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να μοιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση των 27. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι μια Ευρώπη που έχει οικοδομηθεί από τους Ευρωπαίους. Η έρευνα που εγκαινιάζουμε σήμερα θέτει το εξής ερώτημα σε όλους τους Ευρωπαίους: Ποιο είναι το μέλλον που θέλουμε για εμάς τους ίδιους, για τα παιδιά μας και για την Ένωσή μας; Είναι πλέον στιγμή οι Ευρωπαίοι να εκφράσουν τις απόψεις τους, δυνατά και ξεκάθαρα, για τα θέματα που τους απασχολούν και για το πώς θέλουν να χειριστούν τα θέματα αυτά οι ηγέτες τους.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.