Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Κανάλια Καρδίτσας: ένα Χωριό με Ταυτότητα


Την επίσκεψή μας σε άλλες ενδιαφέρουσες αγροτικές και ημιαστικές περιοχές της Καρδίτσας περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα. Με το σύνηθες πια, για τον καιρό των ημερών, κρυφτό μας με την καταιγίδα.
 
 
Κανάλια

Μεσημέρι στα Κανάλια, στη στάση μας για τσιπουράκι και καλό μεζεδάκι στην πλατεία του χωριού, είπα να ανεβάσω και μία ανάρτηση για το χωριό αυτό, που διατηρεί και προβάλλει την ταυτότητά του, έναν τόπο που άρεσε σε όλους μας πάρα πολύ.


Σε υψόμετρο, λοιπόν, 340 μέτρων, 14 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα, με συνεχή «ανάβαση» στους βορειοδυτικούς πρόποδες των Αγράφων, βρίσκονται τα ξεχωριστά Κανάλια. Χωριό του δήμου Μουζακίου, με 345 κατοίκους.

Χωριό με ιστορία, το 1785 ήταν βακούφι της γυναικείας μονής Λυκουσάδας στη Λοξάδα. Στην περιοχή υπήρχαν πήλινοι αγωγοί (κανάλια) με τα οποία μεταφερόταν νερό ή αιγοπρόβειο γάλα, στοιχείο που έδωσε και το όνομα στον οικισμό.

Το χωριό γνώρισε μεγάλη πληθυσμιακή ανάπτυξη μέχρι τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά στη συνέχεια ο πληθυσμός του έχει πτωτική πορεία.

Ξεχωρίσαμε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του, με τα πετρόκτιστα διώροφα ή τριώροφα και κεραμόσκεπα κτισμένα σπίτια, με ηπειρώτικές επιρροές. Κατεβήκαμε από την κορυφή του λόφου του Άη Λια, με μοναδική πανοραμική θέα στον κάμπο.

Κοντά μας είδαμε την εκκλησία του χωριού, εντυπωσιακή με το μέγεθός της. Αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου, άρχισε να κτίζεται το 1894 στη θέση παλαιότερου μικρότερου ναού του 1856, στο ρυθμό της βασιλικής μετά τρούλου, τρούλου 20 μέτρα ύψος, και με πετρόκτιστο κωδωνοστάσιο – ρολόι. 

Ενδιαφέρον βρήκαμε και το λαογραφικό μουσείο των Καναλιών, που λειτουργεί από το 1976. Αρχικά στεγάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο του χωριού, για να μετακομίσει το 2011 στο Δημοτικό Σχολείο, σημαντικό κτίριο του 1918.

Ανεβάζω γρήγορα την ανάρτηση, γιατί καθυστέρησα την υπόλοιπη ομάδα και σαν να τους βλέπω να απομακρύνονται.

Επόμενη στάση: Φανάρι, στο απέναντι ύψωμα !

1 σχόλιο:

  1. Να ερθετε και στα Ασπρογεια Φλωρινας να πιειτε τσιπουρο!!!!!! Μαγικο χωριο με βαρια ιστορια κατα τον μακεδονικο αγωνα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.