Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Σκηνές της καθημερινής ζωής…«ζωντανεύουν» σε εγκαταλελειμμένα κτίρια της Γαλλίας

Ένας καλλιτέχνης στη Γαλλία, ονόματι Thierry Mandon, μετατρέπει σε…τέχνη δραστηριότητες της καθημερινής ζωής και το αποτέλεσμα είναι θεαματικό.

 


Σε δύο ξεχωριστά μέρη μίας πολύ ιδιαίτερης performance, ένας καλλιτέχνης, ο Thierry Mandon, διαβάζει ένα βιβλίο στο κρεβάτι και στο τραπέζι του φαγητού – κι όλα αυτά ενώ κυριολεκτικά…κρέμεται σε εγκαταλελειμμένα κτίρια της Γαλλίας!

Προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα δέους και ανησυχίας, τα έργα του INSIDE–OUTSIDE και TABLEAU VIVANT (αντίστοιχα) προσδίδουν ένα πιο θεαματικό και δραματικό βάθος σε σκηνές της καθημερινής μας ζωής, που κανονικά δεν έχουν καμία καλλιτεχνική υπόσταση.

Ο Mandon παρουσίασε τα δύο του αυτά έργα μερικά χρόνια πριν, αλλά ακόμη θυμάται τις αντιδράσεις των περαστικών. «Τα έργα Tableau vivant and Inside–Outside δίνουν την εντύπωση πώς ο χρόνος έχει παγώσει και ο χώρος έχει αντιστραφεί», δήλωσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης στο My Modern Met. «Κατά τη διάρκεια των performances, οι περαστικοί ήταν ιδιαίτερα ξαφνιασμένοι, μην μπορώντας να καταλάβουν ακριβώς αν αυτό που έβλεπαν ήταν αληθινό ή όχι. Αυτή η κατάσταση τους οδηγούσε στο σημείο να αναρωτηθούν για το τι είναι μία καλλιτεχνική performance».

Ο Mandon χρησιμοποιεί τη φωτογραφία και τα βίντεο σε συνδυασμό με την performance για να επικοινωνήσει τα μεγαλύτερα θέματα της δουλειάς του. Τα μέσα αυτά βοηθούν στο να εκφραστεί «ο ποιητικός χαρακτήρας της καθημερινής ζωής, με λεπτές αλλαγές, στις οποίες ο θεατής μπορεί να εντοπίσει τόσο το τραγικό όσο και το κωμικό στοιχείο της ύπαρξής του».

Το συναίσθημα επικοινωνείται τέλεια μέσα από τα Inside–Outside και Tableau vivant. Το στοιχείο της τραγωδίας εντοπίζεται σε διάφορα επίπεδα, αφού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ο Mandon να πέσει από ψηλά και να καταλήξει στο έδαφος. Και από μία πιο…ψυχολογική σκοπιά, μερικοί ίσως βρουν την κοινοτυπία της ρουτίνας μία «καταστροφή» από μόνη της. Και όλα αυτά —από τον καλλιτέχνη που αιωρείται από κτίρια, μέχρι τη ρουτίνα που οι ίδιοι καθορίζουμε για τους εαυτούς μας — φαίνονται τόσο παράλογα κάποιες φορές που δεν μπορείς να κρατηθείς και να μη γελάσεις…

Πηγή: MONOPOLI - MY MODERN MET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.