Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Κορονοϊός: Πανδημία και lockdowns αύξησαν τις περιπτώσεις κατάθλιψης και άγχους – Έρευνα του Lancet

Οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο από τους άνδρες και οι νεότεροι επίσης περισσότερο από τις μεγαλύτερες ηλιακές ομάδες.

 


Τα περιστατικά κατάθλιψης και άγχους αυξήθηκαν κατά περισσότερο από το ένα τέταρτο παγκοσμίως το 2020 λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, όπως προκύπτει από μελέτη που δημοσίευσε το έγκριτο περιοδικό THE LANCET.

 

Η πρώτη μελέτη του είδους της

Η μελέτη είναι η πρώτη που εκτιμά τις παγκόσμιες επιπτώσεις της πανδημίας σε μείζονες καταθλιπτικές διαταραχές και αγχώδεις διαταραχές, αναφέροντας τις αναλυτικά κατά ηλικία, φύλο και τοποθεσία σε 204 χώρες και περιοχές το 2020. Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το 2020, οι περιπτώσεις μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και αγχώδους διαταραχής αυξήθηκαν κατά 28% και 26% αντίστοιχα.

«Αυτό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη ενίσχυσης των συστημάτων υγείας», δήλωσε ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Ντάμιεν Σαντομαούρο του Κέντρου Έρευνας Ψυχικής Υγείας του Κουίνσλαντ, στο Πανεπιστήμιο Δημόσιας Υγείας της Αυστραλίας.

 «Ακόμη και πριν την πανδημία, τα συστήματα φροντίδας ψυχικής υγείας στις περισσότερες χώρες δεν είχαν επαρκείς πόρους και ήταν ανοργάνωτα. Η αντιμετώπιση αυτής της πρόσθετης ανάγκης (...) θα είναι δύσκολη, αλλά δεν είναι δυνατόν να μην γίνει τίποτα», πρόσθεσε. Οι γυναίκες επηρεάστηκαν περισσότερο από τους άνδρες και οι νεότεροι επίσης περισσότερο από τις μεγαλύτερες ηλιακές ομάδες.

«Η πανδημία έχει επιδεινώσει πολλές υπάρχουσες ανισότητες και κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της ψυχικής ασθένειας. Δυστυχώς, για πολλούς λόγους, οι γυναίκες έχουν είναι πιο πιθανό να επηρεαστούν περισσότερο από τις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες αυτής της πανδημίας», ανέφερε η Αλίζε Φεράρι, που συνυπογράφει την μελέτη.

«Το κλείσιμο σχολείων και οι ευρύτεροι περιορισμοί που περιόρισαν τη δυνατότητα των νέων να μάθουν και να αλληλεπιδρούν με τους συνομηλίκους τους, σε συνδυασμό με τον αυξημένο κίνδυνο ανεργίας», συνέβαλαν επίσης στην περαιτέρω επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των νέων, συμπληρώνει η ίδια.

Ως εύλογο συμπέρασμα, τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι οι χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία το 2020 κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον επιπολασμό διαταραχών.

Οι συγγραφείς αναγνωρίζουν, ωστόσο, ότι η μελέτη τους ήταν περιορισμένη από την έλλειψη αξιόπιστων δεδομένων για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην ψυχική υγεία σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδιαίτερα σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

 

Φωτογραφία: PIXABAY.COM

Πηγή: ΕΘΝΟΣ - THE LANCET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.