Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2021

«Κοκτέιλ» φαρμάκων εξαφανίζει ακόμα και καρκινικούς όγκους από κεφάλι και λαιμό – Νέα θεραπεία «επανάσταση»

Νέα αντικαρκινική θεραπεία μπορεί ακόμα και να εξαφανίζει όγκους από το κεφάλι και το λαιμό.

 


Αυτό αποκαλύπτει ο GUARDIAN αναφερόμενος σε περιπτώσεις ασθενών που θεωρητικά βρίσκονταν στο τελικό στάδιο της νόσου αλλά σώθηκαν χάρη στο συγκεκριμένο συνδυασμό φαρμάκων.

Η δοκιμή-«ορόσημο» του κοκτέιλ ανοσοθεραπευτικών φαρμάκων έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Καρκινικών Ερευνών και του νοσοκομείου Royal Marsden του Λονδίνου. Τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν -και συγκεκριμένα τα nivolumab και ipilimumab- ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς κατά τρόπο που να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Η κλινική δοκιμή τρίτης φάσης περιλάμβανε σχεδόν χίλιους ασθενείς με καρκίνο στο κεφάλι ή στο λαιμό στο τελικό στάδιο. Αν και τα αποτελέσματα θεωρούνται ακόμα πρώιμα και στατιστικά αβέβαια, παρόλα αυτά χαρακτηρίζονται «κλινικά σημαντικά» και «ενθαρρυντικά» καθώς δείχνουν πως ασθενείς έζησαν για μήνες ή και χρόνια περισσότερο από το αναμενόμενο, με λιγότερες μάλιστα παρενέργειες σε σύγκριση με άλλες θεραπείες.


Η θεραπεία και τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα

Υπάρχει η περίπτωση του 77χρονου Μπάρι Άμπροουζ που είχε διαγνωστεί με καρκίνο του φάρυγγα που είχε επεκταθεί στους πνεύμονες και είχε ενημερωθεί από τους γιατρούς ότι το μοιραίο δυστυχώς δεν… θα αργούσε.

Ωστόσο, εντός οκτώ εβδομάδων από την έναρξη της θεραπείας με το κοκτέιλ των συγκεκριμένων φαρμάκων οι εξετάσεις έδειξαν πλήρη εξαφάνιση του όγκου στον φάρυγγα. Στη συνέχεια με χημειοθεραπεία και εγχείρηση ο κ. Άμπροουζ απαλλάχθηκε πλήρως από τον καρκίνο και στους πνεύμονες.

Παράλληλες κλινικές δοκιμές γεννούν ελπίδες ότι το συγκεκριμένο κοκτέιλ φαρμάκων θα μπορούσε να εξελιχθεί σε αποτελεσματικό νέο όπλο κατά διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως των νεφρών, του δέρματος και του εντέρου.

 

Φωτογραφία αρχείου πηγής: REUTERS

Πηγή: NEWSIT.GR , ΣΚΑΪ , GUARDIAN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.