Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2021

Νέος βανδαλισμός στη Ραφήνα. Του Τάσου Σαραντή

Το άρθρο ‘Νέος βανδαλισμός στη Ραφήνα’ του ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ δημοσιεύτηκε στην ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.

 


Εκχέρσωση της υδρόβιας βλάστησης στην κοίτη του Μεγάλου Ρέματος με αιτιολογία τον καθαρισμό μετά τις πυρκαγιές του καλοκαιριού, γεγονός που δεν υφίσταται, καθώς η περιοχή δεν έχει καμία σχέση με αυτές που κάηκαν ● Οι καταστροφικές εργασίες γίνονται μέσα σε αυστηρά προστατευόμενο υγρότοπο «Α’ προτεραιότητας» και είναι παράνομες.

Για άλλη μια φορά μπουλντόζες και ερπυστριοφόρα χωματουργικά μηχανήματα μπήκαν μέσα στην κοίτη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, εκχερσώνοντας την υδρόβια βλάστηση και απομακρύνοντας τη φερτή ύλη από την κοίτη του σε έκταση μεγαλύτερη των 100 μέτρων.

Οι εργασίες, που εκτελούνται εδώ και τέσσερις μέρες από τεχνική εταιρεία για λογαριασμό της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με τον Δήμο Ραφήνας - Πικερμίου, πραγματοποιούνται για τον καθαρισμό του Ρέματος, «ιδίως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στην Αττική», όπως ανέφερε στο facebook ο δήμαρχος Ευάγγελος Μπουρνούς. Κάτι που δεν υφίσταται, καθώς η λεκάνη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας δεν έχει καμία σχέση με τις περιοχές που κάηκαν. Το ζήτημα είναι ότι οι εργασίες γίνονται μέσα σε αυστηρά προστατευόμενο υγρότοπο «Α’ προτεραιότητας» που έχει επακριβώς οριοθετηθεί και περιλαμβάνει τα τελευταία 1.037 μέτρα του ρέματος πριν από την εκβολή του στη θάλασσα (από την πεζογέφυρα Σκλαβενίτη) μέχρι και μεγάλο θαλάσσιο τμήμα στην μπούκα της εκβολής.

Βάσει της υφιστάμενης νομοθεσίας, στους υγροτόπους απαγορεύεται κάθε εργασία που προκαλεί όχληση στα οικοσυστήματά τους και υποβαθμίζει την οικολογική τους κατάσταση. Επομένως, τόσο η εκχέρσωση της υδρόβιας βλάστησης που αφανίζει τη χλωρίδα, το ενδιαίτημα και τους τόπους φωλεασμού των ειδών που διαβιούν στο ρέμα, όσο και η απομάκρυνση της φυσικής φερτής ύλης του ρέματος (αμμοχαλικοληψία), που τροφοδοτεί με τις αποθέσεις της τον υγρότοπο και προστατεύει την ακτογραμμή από τη διάβρωση, αποτελούν απαγορευμένες εργασίες στους υγροτόπους και τα υδατορέματα, είναι ποινικό αδίκημα και επισύρουν αυτόφωρη δίωξη των υπευθύνων.

Θεωρητικά, οι διαδικασίες της αυτόφωρης δίωξης προβλέπεται να κινηθούν αυτεπάγγελτα, με απλή καταγγελία οποιουδήποτε πολίτη, και η αστυνομία οφείλει να μεταβεί στον τόπο εκτέλεσης των εργασιών και να εκτελέσει την αυτόφωρη δίωξη των υπευθύνων (στην προκειμένη περίπτωση εργολάβου, Περιφέρειας και δήμου). Ωστόσο, από την πρώτη ημέρα (6/10) που διαπιστώθηκαν οι παράνομες εργασίες από μέλη της Κίνησης για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας, κατατέθηκε και μήνυση κατά παντός υπευθύνου. Στη μήνυση ζητήθηκε από την αστυνομία η άμεση διακοπή των εργασιών και η αυτόφωρη δίωξη των υπευθύνων, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα περιθώριο στις Αρχές να αγνοήσουν την υποχρέωσή τους να μεταβούν και να σταματήσουν αυτεπάγγελτα τις εργασίες. Παράλληλα, σε επικοινωνία με την Περιφέρεια, ζητήθηκε η άμεση διακοπή των εργασιών.

Εντούτοις, το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα αρνήθηκε να μεταβεί στο σημείο και παρέπεμψε τα μέλη της Κίνησης στην Αμεση Δράση που κλήθηκε μάταια επί δυο συνεχόμενες ημέρες. Την πρώτη δεν εμφανίστηκε μέχρι τις 3 μ.μ. που αποχώρησαν τόσο ο εργολάβος όσο και οι αυτόπτες μάρτυρες, ενώ τη δεύτερη εμφανίστηκε σχεδόν 3 ώρες μετά την κλήση, δυο λεπτά ακριβώς μετά την αποχώρηση των μηχανημάτων και το σταμάτημα των εργασιών στην κοίτη. Είχε προηγηθεί σωρεία ενδιάμεσων κλήσεων όπου επισημαινόταν η ανάγκη άμεσης επέμβασης προτού τελειώσουν οι εργασίες.

«Η καταστροφή αυτή, που παρόμοιές της εκτελούνται μαζικά σε όλα τα ρέματα της χώρας μας από Περιφέρειες και δήμους, αποκαλούνται ψευδώς “εργασίες καθαρισμού” και “αντιπλημμυρικά έργα”! Ομως, η αποψίλωση της βλάστησης των ρεμάτων κάθε άλλο παρά μειώνει τον κίνδυνο πλημμύρας. Αντίθετα, προκαλεί σημαντική αύξηση της ταχύτητας του νερού, καθιστώντας το ανεξέλεγκτο σε περίπτωση υπερχείλισης και ικανό να παρασύρει γέφυρες, σπίτια, δρόμους, αυτοκίνητα. Και αποσταθεροποιεί την κοίτη και τα πρανή ενισχύοντας την πιθανότητα της κατάρρευσής τους μαζί με τις τυχόν παρόχθιες ιδιοκτησίες ή υποδομές», επισημαίνει η Κίνηση για την Προστασία και Ανάδειξη του Μεγάλου Ρέματος Ραφήνας που ζητά να σταματήσουν άμεσα οι εργασίες και να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι.

Φωτογραφία: Η κοίτη του ρέματος πριν από την εισβολή των μηχανημάτων και δίπλα η καταστροφή μετά την εισβολή των μηχανημάτων

Πηγή: ΤΑΣΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ , ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ , ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.