Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Ζωγραφίζοντας την Αλλαγή στις γειτονιές της Αθήνας


Η δράση «Paint the Change» έρχεται στην Ελλάδα. Μας ενημερώνει η. Καλλιόπη Ασλανίδου στο ATHINA 984.
Τρεις (3) δημόσιες εγκαταστάσεις- murals θα δημιουργηθούν στις γειτονιές της Κυψέλης, του Ψυρρή και του Σταθμού Λαρίσης, από μαθητές αλλά και κατοίκους των εν λόγω γειτονιών, που θα συμμετάσχουν στην διεθνή πρωτοβουλία Paint the Change.



Οι τοιχογραφίες που θα δημιουργηθούν μαζί με επαγγελματίες καλλιτέχνες δρόμου θα διερευνούν κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την κάθε γειτονιά και κοινότητα, όπως ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, η ισλαμοφοβία και ο αντισημιτισμός. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και digital δράσεις από κατοίκους της Κυψέλης, του Ψυρρή και του Σταθμού Λαρίσης.

Η δράση στην Ελλάδα διοργανώνεται από το Impact Hub Athens με στόχο η δημόσια τέχνη να πυροδοτήσει συζητήσεις και να αποτελέσει ένα σημείο εκκίνησης για διάλογο και πρόοδο.

Κοινωνικά μηνύματα
«Το Paint the Change είναι ένα διεθνές κίνημα για την Τέχνη του δρόμου, που χρησιμοποιεί τα murals ως εργαλείο μετάδοσης μηνυμάτων για διάφορα κοινωνικά ζητήματα, που απασχολούν την κάθε περιοχή », εξηγεί στον Αθήνα 9.84, η Σόφη Λάμπρου από την ομάδα του Impact Hub Athens. «Τα μηνύματα προκύπτουν από μια συνδημιουργική διαδικασία των κατοίκων της κάθε περιοχής. Το κίνημα ξεκίνησε από την Νέα Υόρκη, μεταφέρθηκε στο Λονδίνο και τώρα έρχεται στην Ελλάδα και στη Σερβία. Στο εξωτερικό έχουν δημιουργηθεί τοιχογραφίες που αναδείκνυαν θέματα όπως: το δικαίωμα των γυναικών στην εκπαίδευση και την εργασία, η κλιματική αλλαγή, η βία, η ξενοφοβία και ο αποκλεισμός».

Η διαδικασία
Το Paint the Change αποτελείται από 3 κύκλους. Ο πρώτος αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2020 με εργαστήρια στα οποία θα συμμετέχουν σχολεία της Κυψέλης, όπου οι μαθητές, από 12 -18 ετών, θα επιλέξουν  ένα κοινωνικό ζήτημα για να το μεταφράσουν σε εικόνα και εν τέλει σε μια τοιχογραφία στη γειτονιά τους. Στους επόμενους κύκλους θα έχουν την δυνατότητα συμμετοχής και ενήλικες από διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού. «Ξεκινάμε με την γειτονιά της Κυψέλης και συνεργαζόμαστε με φορείς όπως το ΚΕΘΕΑ, την ομάδα Streetlights και σχολεία της περιοχής» προσθέτει η κα Λάμπρου.

Η φιλοσοφία
Η πρωτοβουλία  Paint the Change βασίζεται στην πεποίθηση ότι η δημόσια τέχνη παίζει έναν ισχυρό ρόλο στη μεταμόρφωση των κοινοτήτων. Πρόσφατα, η πρωτοβουλία παρήγαγε τοιχογραφίες στο Tower Hamlets του Λονδίνου με πορτρέτα τοπικών ηρώων που επιλέχθηκαν από κατοίκους της γειτονιάς. Η εκστρατεία παρήγαγε επίσης μια μνημειακή τοιχογραφία για την τραγωδία του Πύργου του Grenfell.

Τα εργαστήρια Paint the Change στο Λονδίνο, την Αθήνα και το Βελιγράδι υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πηγή: ATHINA 984.

1 σχόλιο:

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.