Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Στην Κεφαλονιά μια από τις Αρχαιότερες Ελιές στον κόσμο


O Χρήστος Λαμπράκης και το INKEFALONIA.GR επισκέφτηκε τα Ζερβάτα και αποτυπώσαν με το φωτογραφικό φακό μια από τις μεγαλύτερες ελιές της Κεφαλονιάς!
Με συνολική περίμετρο 13 (!) μέτρων σε ύψος 1μέτρου η εντυπωσιακή ελιά στέκει αγέρωχη στο πέρασμα των αιώνων  και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία ενδιαφέροντος του όμορφου χωριού της Σάμης.



Συνομιλήσανε με αρκετούς από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μίλησαν με ενθουσιασμό για το δέντρο, τονίζοντας ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες επίσημης καταγραφής του του, ώστε να τεθεί υπό προστασία και να αναδειχθεί η σπουδαιότητά του.


Μας ενημερώνουν ότι υπάρχει επικοινωνία με τον αρμόδιο φορέα εποπτείας των ελαιόδεντρων στην Κρήτη, ώστε επιστήμονες από τη μεγαλόνησο να επισκεφθούν την Κεφαλονιά και με την πολύτιμη εμπειρία τους  να αξιολογήσουν το συγκεκριμένο δέντρο.
Σε σύγκριση με αντίστοιχα ελαιόδεντρα της Κρήτης η ηλικία της, σύμφωνα με τους κατοίκους, εκτιμάται πάνω από 3.500 χρόνια.
Ο Παναγιώτης Ζαφειράτος, κάτοικος της περιοχής, μετά από πολυετή προσωπική έρευνα έχει συμπεράνει ότι η συγκεκριμένη ελιά είναι μια από τις γηραιότερες στον κόσμο.
«Στην Ευρύτερη περιοχή της Σάμης (Σάμος, κατά τον Όμηρο) υπάρχουν πολλές αιωνόβιες ελιές, καθώς, η περιοχή κατοικούνταν από την πρώτη κατοίκηση της Κεφαλονιάς. Παράλληλα , έχουν βρεθεί πολλοί τάφοι σε διάσπαρτα σημεία» τονίζει ο κ. Ζαφειράτος υπογραμμίζοντας ότι θα ήταν καλό όλες αυτές οι ελιές να καταγραφούν  και να αποτελέσουν ένα οδοιπορικό μονοπάτι με τουριστικό ενδιαφέρον. 
Σύμφωνα με την πηγή, όπου και θα βρείτε πολλές σχετικές φωτογραφίες, η Κεφαλονιά διαθέτει πολλές δυνατότητες προσέλκυσής εναλλακτικών τουριστών οι οποίοι θα μπορούσαν να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες, που διαφέρουν από το κυρίαρχο μοντέλο τουρισμού.

Πηγή: INKEFALONIA.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.