Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Τα Δημοφιλέστερα Λήμματα της Ελληνικής Wikipedia το 2019


Εκατομμύρια άνθρωποι για άλλη μια χρονιά επισκέφτηκαν τη Βικιπαίδεια εντός του 2019 για να ενημερωθούν, και τώρα έχουμε κάποια δεδομένα για να δούμε τι τους ενδιαφέρει περισσότερο. Μας ενημερώνει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ (GERAKI) - WIKIMEDIA COMMUNITY USER GROUP GREECE , στο BLOG.WIKIMEDIA.GR


Όπως και πέρυσι αλλά και σε μηνιαίες αναλύσεις τα δεδομένα για τα πιο δημοφιλή λήμματα της Βικιπαίδειας δείχνουν ότι μεταξύ άλλων η επικαιρότητα, είτε στην πολιτική είτε στην λαϊκή κουλτούρα, καθοδηγούν τα βήματά μας στην αναζήτηση πληροφοριών και γνώσης. Τουλάχιστον αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό στιγμιαίας κορύφωσης επισκέψεων, καθώς συνυπάρχουν με ένα μεγάλο ποσοστό λημμάτων τα οποία είναι διαχρονικά δημοφιλή σε αριθμό επισκέψεων, άσχετα με την επικαιρότητα.


Θα πρέπει λοιπόν να χωρίσουμε τα λήμματα σε δύο κατηγορίες: Η πρώτη είναι τα λήμματα που έχουν επισκεψιμότητα που θα ονομάσουμε “οργανική”. Είτε έχουν διαρκείς επισκέψεις σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, είτε έχουν επισκέψεις συνδεδεμένες με συγκεκριμένες γιορτές και επετείους και η επισκεψιμότητά τους τις αντίστοιχες περιόδους είναι αναμενόμενη (π.χ. ό,τι έχει σχέση με την ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΌΧΙ), είτε επίσης η επισκεψιμότητά τους μπορεί να είναι συνδεδεμένη με κυκλικές επαναλήψεις, όπως π.χ. το σχολικό πρόγραμμα.
Τέτοια λήμματα εντοπίζονται και φέτος στις πρώτες θέσεις, με την ΕΛΛΑΔΑ στην κορυφή όπως και πέρυσι, ενώ και οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της, η ΑΘΗΝΑ και η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ βρίσκονται αναμενόμενα εντός της 25άδας. Οργανικές φαίνεται να είναι και οι επισκέψεις για τον Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ όπως και λίγο παρακάτω αντίστοιχα από τον Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ. Παραδόξως είχαν σημαντικά υψηλότερη θέση από πέρυσι, παρότι η επέτειος 100 ετών από τη λήξη του Α΄ΠΠ ήταν το 2018.
Η ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ είναι η πιο αγαπημένη ηθοποιός του ελληνικού κινηματογράφου, διαχρονικά και τεκμηριωμένα εφόσον βρίσκεται πάντα μέσα στην κορυφή των καθημερινών επισκέψεων. Πολλές επισκέψεις δέχεται και ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ  όπως και ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ, αλλά και το λήμμα για την ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΕΛΙΣΑΒΕΤ, που βρίσκονταν και πέρυσι στις πρώτες θέσεις για άγνωστο λόγο ενώ για το λήμμα για το FACEBOOK μπορούμε τουλάχιστον να υποθέσουμε ότι πρόκειται κυρίως για αθέλητες επισκέψεις από ανθρώπους που αναζήτησαν για Facebook προκειμένου να επισκεφτούν εκείνο και όχι τη Βικιπαίδεια.
Αντίρροπα προς τις οργανικές μπορούμε να τοποθετήσουμε τις “πρόσκαιρες” επισκέψεις για θέματα της επικαιρότητας. Στην κορυφή αυτών βρίσκονται δύο Έλληνες αθλητές που θριαμβεύουν στο εξωτερικό: ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ και ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ.
Χρονιά τριπλών εκλογών το 2019. Οπότε στα δημοφιλέστερα λήμματα βρίσκονται οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019, ο απερχόμενος πρωθυπουργός ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ αλλά και σημερινός ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, παραδόξως πολύ κάτω από τον προηγούμενο αλλά και τον υπουργό του ΒΑΣΙΛΗ ΚΙΚΙΛΙΑ! Μάλιστα στη λίστα των δημοφιλέστερων λημμάτων περιλαμβάνεται και το λήμμα για τις  ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015 ίσως από επισκέψεις ανθρώπων που ήθελαν να συγκρίνουν με τα προηγούμενα αποτελέσματα.
Το λήμμα για τη ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ όπως ονομάζεται πλέον η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, μετά την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, είναι επίσης μέσα σε αυτά που αναγνώστηκαν περισσότερο.
Ένα δυστυχές γεγονός, η πυρκαγιά που κατέστρεψε ένα μεγάλο και σημαντικό μέρος από την ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ, έκανε πολλούς να διαβάσουν για αυτό το παγκόσμιο μνημείο πολιτισμού. Αλλά το λήμμα για ένα άλλο δυστυχές γεγονός, το ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ έγινε δημοφιλές μέσο πληροφόρησης γι’ αυτό, αφότου έγινε διαθέσιμη η μίνι σειρά Chernobyl από το HBO (προβλήθηκε και στην Ελλάδα). Αντίστοιχα δημοφιλές ήταν και το λήμμα για την στιχουργό ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ με την ευκαιρία της κυκλοφορίας της βιογραφικής ταινίας Ευτυχία του Άγγελου Φραντζή, αλλά και το λήμμα για την ίδια την τηλεοπτική σειρά Η ΤΕΛΕΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ του Netflix.

Ακολουθεί ο κατάλογος των 25 δημοφιλέστερων λημμάτων. Σημειώνεται ότι η ανάλυση και ο κατάλογος έγιναν από προσωρινά αποτελέσματα, ενδέχεται να γίνουν μικρές τροποποιήσεις όταν οριστικοποιηθούν.
  1. ΕΛΛΑΔΑ
  2. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ
  3. ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
  4. ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
  5. Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
  6. ΑΛΙΚΗ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ
  7. ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ
  8. ΑΘΗΝΑ
  9. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ
  10. ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΙΚΙΛΙΑΣ
  11. Β΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
  12. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  13. ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  14. ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ
  15. ΕΥΤΥΧΙΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
  16. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΣΕΙΡΩΝ
  17. ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ
  18. ΕΛΙΣΑΒΕΤ Β΄ ΤΟΥ ΗΝΩΜΕΝΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
  19. FACEBOOK
  20. ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ EUROVISION 2020
  21. Η ΤΕΛΕΙΑ ΛΗΣΤΕΙΑ
  22. ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2015
  23. ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
  24. ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΌΧΙ
  25. ΜΗΝ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΤΗ ΜΟΥΡΜΟΥΡΑ


Φωτογραφίες: Τσιτσιπάς από si.robi, Αντετονκούμπο από Keith Allison, Πυρηνικό Εργοστάσιο Τσερνόμπιλ από IAEA Imagebank, διαθέσιμες υπό CC-BY-SA-2.0. Παναγία των Παρισίων από LeLaisserPasserA38, Αλέξης Τσίπρας από Kremlin.ru, Βασίλης Κικίλιας από Arkouman, υπό CC-BY-SA-4.0. Όλες διαθέσιμες μέσω Wikimedia Commons.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.