Σάββατο 4 Ιουλίου 2020

Έρευνα: Το Διαδίκτυο στην Ελλάδα


Μια σειρά ερευνών για τη χρήση του Ίντερνετ και για τις Πηγές Πληροφόρησης και Ενημέρωσης στην Ελλάδα.



Πώς χρησιμοποιούν οι Έλληνες το ίντερνετ; Πόσοι το χρησιμοποιούν, και ποιοι είναι αυτοί που δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν; Από πού ενημερώνονται, και πόσο εμπιστεύονται τις πληροφορίες που βρίσκουν εκεί; Και τι σκέφτονται για τα ΜΜΕ και τις πηγές ενημέρωσης που έχουν διαθέσιμες σήμερα; Η διαΝΕΟσις έχει δημοσιεύσει μια σειρά ερευνών για το θέμα, που αποτυπώνουν το πώς καταναλώνουν πληροφορίες οι Έλληνες σήμερα, χαρτογραφούν τις σχετικές τάσεις, και καταγράφουν ομοιότητες και διαφορές με την κατάσταση που ισχύει σε άλλες χώρες.

Τον Μάιο του 2020, η διαΝΕΟσις ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΤΟΥ WORLD INTERNET PROJECT ΓΙΑ ΤΟ 2019, η οποία αποτυπώνει την εξέλιξη της χρήσης του ίντερνετ στη χώρα μας, μαζί με μια πλήρη δημογραφική ανάλυση των τάσεων που διαμορφώνονται. H έρευνα αυτή είναι μέρος του World Internet Project, μιας διεθνούς ερευνητικής σύμπραξης που από το 1999 μελετά τη χρήση του ίντερνετ σε πάνω από 30 χώρες του κόσμου. Η Ελλάδα συμμετέχει στη σύμπραξη από το 2015, με τον συντονισμό του ΕΚΚΕ.


Παράλληλα, η διαΝΕΟσις τα τελευταία χρόνια δημοσιεύει τις ετήσιες εκθέσεις του DIGITAL NEWS REPORT του ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ REUTERS ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑΣ στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που αφορούν την Ελλάδα. Πρόκειται για μια έρευνα που καταγράφει τις απόψεις των χρηστών του διαδικτύου σε δεκάδες χώρες, για τις ειδήσεις που διαβάζουν online, για τις πλατφόρμες και τις ιστοσελίδες που προτιμούν και συνοδεύεται από αναλύσεις των τάσεων, τόσο σε κάθε χώρα όσο και συνολικά.
Την ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ 2020 (υπάρχει διαθέσιμη και για το 2019 και για το 2018) επιμελήθηκε ο Αντώνης Καλογερόπουλος, επίκουρος καθηγητής επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ, ερευνητικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Reuters και μέλος της ερευνητικής ομάδας που υπογράφει την Έκθεση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.