Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Στο Ευρωδικαστήριο παραπέμπεται η Ελλάδα για τις Βιομηχανικού τύπου Ανεμογεννήτριες (ΒΑΠΕ) σε περιοχές Natura


Η Κομισιόν έχει κινήσει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδος και έχει παραπέμψει, από τις 21 Νοεμβρίου 2019, την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ, επειδή η Ελλάδα δεν έχει ακόμη θεσπίσει επαρκές καθεστώς νομικής προστασίας για τους χώρους Natura! Γράφει ο Νίκος Ρούσσης από το Στρασβούργο, για το  REPORTER.GR.



Αυτό αποκαλύπτει ο Επίτροπος Sinkevičius, σε σημερινή του γραπτή απάντηση προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή των «Μη Εγεγραμμένων» Ιωάννη Λαγό, διευκρινίζοντας, παράλληλα, ότι:

– Η Κομισιόν αξιολογεί τη συμμόρφωση της νομοθεσίας στην οποία αναφέρεται ο κ. βουλευτής με τη σχετική νομοθεσία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και των οδηγιών για τα πτηνά και τους οικοτόπους που στηρίζουν το δίκτυο Natura 2000.
-Οι χώροι Natura 2000 προστατεύονται τόσο από την ΕΕ όσο και από την εθνική νομοθεσία. Οι χώροι αυτοί θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο κατάλληλης διαχείρισης έτσι ώστε, οι δραστηριότητες και τα έργα που αναπτύσσονται σε αυτούς να μην θέτουν σε κίνδυνο τα είδη και τους οικοτόπους για τα οποία έχουν ορισθεί.

Φυλάσσοντας το «καλό» για το τέλος, ο Επίτροπος αναφέρει ότι, «Δεδομένου ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη θεσπίσει επαρκές καθεστώς νομικής προστασίας για τους εν λόγω χώρους, καθώς δεν καθορίζει μέτρα και στόχους ορθής διαχείρισης, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει (2014/2260) και, στις 21 Νοεμβρίου 2019, παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Στην ερώτησή του ο Έλληνας ευρωβουλευτής, είχε επισημάνει ότι, «Με νομοσχέδιο-εξπρές του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο υπερψηφίστηκε στις 5 Μαΐου 2020 (με αδιαφανείς διαδικασίες κατά τη δημόσια διαβούλευση και με ουσιαστικά κλειστή τη Bουλή εν μέσω καραντίνας!), καταργούνται η προστασία των περιοχών Natura 2000 αλλά και οι σχετικές (εθνικές και ευρωπαϊκές) δεσμεύσεις, με αποτέλεσμα να καταργούνται ουσιαστικά οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τερατώδεις, μη αναστρέψιμες παρεμβάσεις.»
Είχε μάλιστα τονίσει ότι, το νομοσχέδιο αυτό φέρει τον παραπλανητικό τίτλο «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας» και σκοπό έχει να γεμίσει –με ταχύτατες διαδικασίες– κάθε βουνό με γιγαντοανεμογεννήτριες και πολλά άλλα, καταστρέφοντας παντελώς το εκπληκτικό ελληνικό τοπίο, τη βιοποικιλότητα, την τουριστική ανάπτυξη και υποβαθμίζοντας βάναυσα και την οικονομική αξία της γης.
Στον βωμό του κέρδους των Ελλήνων πολιτικών και των εργολάβων, στο όνομα της «προστασίας» του περιβάλλοντος με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), το ελληνικό τοπίο, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου, κινδυνεύει να γίνει ένα καταπατημένο βιομηχανικό τοπίο, γεμάτο καλώδια και δρόμους στα βουνά, κατέληγε, στην ερώτηση του ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Πηγή: Νίκος Ρούσσης, REPORTER.GR. Το βρήκαμε στο PAROSNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.