Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2021

Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για την απομάκρυνση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης-Ηλιούπολης του ΑΔΜΗΕ από τον Υμηττό

Χθες, 14 Φλεβάρη, ανακοινώθηκε η Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα για την απομάκρυνση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης-Ηλιούπολης του ΑΔΜΗΕ από τον Υμηττό. Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου, που αλιεύσαμε από το SYSPEIROSIARISTERONMIHANIKON.BLOGSPOT.COM.

 


«Συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα από συλλογικότητες και φορείς και κάλεσμα συμπόρευσης με στόχους:

α) την απομάκρυνση του Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης-Ηλιούπολης του ΑΔΜΗΕ από τον Υμηττό και

β) τη δημιουργία σύγχρονου Διαδημοτικού Κοιμητηρίου που θα περιλαμβάνει και Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών Νεκρών, σε έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

 

Στο πλαίσιο της προτεινόμενης από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του Σχεδίου Προστασίας Ορεινού Όγκου Υμηττού (ΣΜΠΕ), και του προτεινόμενου από τον ΑΔΜΗΕ Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) 2022-2031 μέσα στο 2020, προέκυψαν διακηρύξεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, από δημάρχους και από τον ΑΔΜΗΕ περί επέκτασης του υφιστάμενου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης-Ηλιούπολης των 150KV με την περαιτέρω κατασκευή του «πλευράς» με 400KV, με αντάλλαγμα τη δημιουργία Διαδημοτικού Κοιμητηρίου Ηλιούπολης-Αλίμου στον Υμηττό.

Οι εξελίξεις αυτές πυροδοτούν περαιτέρω την ανάγκη ανάληψης δράσεων και πρωτοβουλιών από τους πολίτες και τις συλλογικότητες των περιοχών που εμπλέκονται στους παραπάνω σχεδιασμούς με κύριο στόχο την ανάδειξη των τεράστιων προβλημάτων που θα προκληθούν από την πιθανή εφαρμογή αυτών των «λύσεων» που επιχειρούνται από τους ιθύνοντες.

Σε συνέχεια ανοικτών δημόσιων συζητήσεων και διαδικτυακών συναντήσεων σε διαδημοτικό και διαπαραταξιακό επίπεδο, στο πλαίσιο των οποίων αναπτύχθηκαν οι παράμετροι των ζητημάτων, αποφασίστηκε η συγκρότηση Επιτροπής Αγώνα αποτελούμενης από συλλογικότητες και φορείς, η οποία ποικιλοτρόπως και με κάθε μέσο διεκδικεί:

ι) την με κάθε τρόπο αποτροπή της «αναβάθμισης» του υφιστάμενου Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης Αργυρούπολης-Ηλιούπολης του ΑΔΜΗΕ από τα 150 KV στα 400KV, αλλά και την πλήρη απομάκρυνσή του, σε εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων.

ιι) τη δημιουργία Σύγχρονου Διαδημοτικού Κοιμητηρίου που θα περιλαμβάνει και Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών Νεκρών, σε έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.

 

Το θέμα είναι μητροπολιτικό, υπερτοπικό, έρχεται από το παρελθόν, εδώ και χρόνια μετατίθεται στις επόμενες γενιές και δεν πρέπει και εμείς σήμερα να το μεταθέσουμε στις επόμενες γενιές. Ο Υμηττός πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαίο οικοσύστημα που οφείλουμε να προστατεύουμε είτε γειτνιάζουν μαζί του είτε όχι! Αποτελεί ανάσα για το Λεκανοπέδιο Αττικής των >4 εκατ. κατοίκων. Η πανδημία του Covd19 ανέδειξε περίτρανα τη σημασία διαφύλαξης του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών.

Πρέπει να προβάλλουμε αντίσταση στην «επίθεση» που δέχεται ο Υμηττός διαχρονικά από μικρά και μεγάλα συμφέροντα. Είναι επιβεβλημένο να αναλάβουμε πρωτοβουλίες σε διαδημοτικό και διαπαραταξιακό επίπεδο, με κοινούς στόχους και επιδιώξεις. Κάθε απόφαση και κάθε επιλογή προϋποθέτει την αποδοχή των κατοίκων και φορέων του Δήμου στον οποίο χωροθετείται η όποια παρέμβαση. Οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων Ηλιούπολης και Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι αρνητικές και αυτό είναι απόλυτα σεβαστό.

Είναι δεδομένη και αποδεκτή η κοινωνική ανάγκη απόκτησης κοιμητηρίου ειδικά για τον Δήμο Αλίμου, και ίδρυσης διαδημοτικού κοιμητηρίου για την κάλυψη μελλοντικών αναγκών και των γύρω Δήμων που έχουν ήδη κορεσμένα κοιμητήρια συμπεριλαμβανομένου και σύγχρονου κέντρου αποτέφρωσης νεκρών. Όμως, η τεράστια κοινωνική ανάγκη για ύπαρξη κοιμητηρίου στην παρούσα συνθήκη αξιοποιείται από την κυβέρνηση και τον ΑΔΜΗΕ ως «δόλωμα», προσφέροντας τον περιβάλλοντα χώρο του ΚΥΤ χωρίς καμία μελέτη, κανένα σχέδιο και καμιά σοβαρότητα, ώστε αφ’ ενός μεν να κάμψει τις αντιστάσεις για τη λειτουργία και την επέκταση της ισχύος του ΚΥΤ και αφ’ ετέρου να παραπλανήσει τους κατοίκους των δήμων ότι δήθεν καλύπτει την κοινωνική ανάγκη με αυτή την εντελώς πρόχειρη και ανεπαρκή πρόταση.

 

Λύσεις υπάρχουν όταν τις αναζητούν οι κυβερνήσεις μέσω της ουσιαστικής διαβούλευσης με την επιστημονική κοινότητα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

 

– Καλούμε σε συμπόρευση κάθε πολίτη του Νομού Αττικής και όχι μόνο, κάθε συλλογικότητα προστασίας του περιβάλλοντος, πολιτισμού, οικολογίας και κοινωνικής ευημερίας να αντισταθούμε σε σχέδια που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω καταστροφή του ενιαίου οικοσυστήματος του Υμηττού.

– Καλούμε σε συμπόρευση για να παλέψουμε από κοινού για τη μη μετάθεση περαιτέρω προβλημάτων στις επόμενες γενιές.

– Καλούμε σε συμπόρευση για την εξεύρεση λύσεων με όρους βιωσιμότητας και αειφορίας.

– Καλούμε σε συμπόρευση τους δημάρχους να στηρίξουν με αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων τα αιτήματα, εν όλω ή εν μέρει.

– Καλούμε τον ΑΔΜΗΕ να επανεξετάσει τα σχέδιά του, να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο την έκταση που του είχε παραχωρηθεί, και να εξετάσει εναλλακτικές λύσεις.

 

Οι συνυπογράφουσες συλλογικότητες και φορείς (αλφαβητικά):

• Αυτόνομη Πρωτοβουλία Ηλιούπολης

• Δημοτική Κίνηση Αλίμου «ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι»

• Δημοτική Κίνηση Γλυφάδας «Ανατροπή στη Γλυφάδα»

• Δημοτική Κίνηση Ελληνικού-Αργυρούπολης «Δημοκρατική Συν-πόρευση»

• Δημοτική Κίνηση Ελληνικού-Αργυρούπολης «Δημοτική Συνεργασία»

• Δημοτική Κίνηση Ηλιούπολης «ΗΛΙΟΥ-Πόλις-Ανθρώπινη Πόλη»

• Δημοτική Παράταξη «Ανυπόταχτες Γειτονιές Δάφνης Υμηττού»

• Δημοτική Παράταξη Αλίμου «Άλιμος-Εδώ Ζούμε»

• Δημοτική Παράταξη Αλίμου «Άλιμος-Μπορούμε Καλύτερα»

• Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού

• ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

• Κι.Π.Η.- Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης

• ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

• Κίνηση Πολιτών «ΣΤΑΣΗ στο Καλαμάκι»

• ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ

• Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο)

• Πρωτοβουλία πολιτών για την προστασία του Υμηττού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.