Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2022

Η Αγία Κυριακή σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης στην Ραφήνα. Της Ζωγραφιάς (Έφης) Γιακουβάκη

Η 28η Οκτωβρίου φέτος για την Ραφήνα έχει μία ιδιαιτερότητα, πολύ σημαντική, τιμώντας την Εθνική Αντίσταση στην πόλη και την περιοχή της, με αφετηρία την όμορφη εκδήλωση στο Δημαρχείο την παραμονή, 27/10/2022.

 

 


Αυτές τις ημέρες το Δημαρχείο Ραφήνας-Πικερμίου κοσμείται από το πιστό αντίγραφο της φημισμένης Αγίας Κυριακής, του καϊκιού που έκανε την διαδρομή από την Ραφήνα στην Εύβοια ή σε μακρινότερα νησιά, φυγαδεύοντας κρυφά πατριώτες έλληνες ή συμμάχους στρατιώτες προς την Αλεξάνδρεια, το Τσεσμέ άλλα μέρη, για να διασωθούν και να πολεμήσουν τους Γερμανούς και τους Ιταλούς κατακτητές. 


 

Ο δημιουργός του καϊκιού είναι ο κάτοικος της πόλης Ανδρόνικος Καψουράχης, γνώστης κατασκευών ναυπηγικής, ο οποίος με πολλή επιμέλεια υλοποίησε την ιδέα του γιατρού και γνωστού συγγραφέα της Ραφήνας Ευάγγελου Μαυρουδή. Για το πώς προέκυψε η ιδέα συζητώντας πρίν τέσσερα χρόνια με τον Δήμαρχο Ευ. Μπουρνού και τον αντιδήμαρχο Χ. Τσεμπέρη μας μίλησε ο κ. Μπουρνούς και ο κ. Μαυρουδής.

 


Ο κ. Μαυρουδής προσέθεσε εκτεταμένες ιστορικές πληροφορίες για την δράση της τριάδας, στην πραγματικότητα, των καΐκιών (της «Αγίας Κυριακής», της «Παναγίας» και της «Αγίας Παρασκευής») που ανέλαβαν το δύσκολο κι επικίνδυνο αντιστασιακό έργο, κυριολεκτικά κάτω από την μύτη των κατακτητών, στο λιμάνι στης Ραφήνας. Με το καΐκι «Παναγία» η ιστορία λέει ότι διέφυγε στις 31 Μαρτίου 1942 ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος με τη γυναίκα του, καθώς και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Για την σημασία που έδιναν οι κατακτητές στο μικρό, τότε, λιμάνι της Ραφήνας, είναι ενδεικτικό ότι τον έλεγχό του διατηρούσαν οι Γερμανοί, ενώ την υπόλοιπη πόλη έλεγχαν οι Ιταλοί. Γενικότερα, σε όλη την έκταση του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου τα κατάλοιπα των εγκαταστάσεων και οχυρωματικών έργων, αλλά και των αντιστασιακών εστιών, είναι πολύ σημαντικά και πρέπει να αναδειχθούν περισσότερο.

 


Ο κ. Καψουράχης μετά από έρευνα εντόπισε τα σχέδια του καΐκιού, τύπος «Πέραμα» και προχώρησε στην λεπτομερή κατασκευή, μεγέθους 1,5 μέτρων, σε κλίμακα 1/10. Κατά την ομιλία του μας εξήγησε και ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες και δυσκολίες της ειδικής κατασκευής. Τον συγχαίρουμε για το έργο και την σεμνότητά του. Σημαντικά συνέβαλε και η φωτογραφία του αρχείου του Η. Μικρόπουλου, που απεικονίζει το καΐκι και αποτελούσε τότε μία τυχαία λήψη. Επίσης ο συντοπίτης μας κ. Π.Ζέρβας κατασκεύασε την όμορφη ξύλινη και γυάλινη προθήκη όπου τοποθετήθηκε το έργο. 

 


Η «Αγία Κυριακή» έμεινε στην ιστορία γιατί τραγουδήθηκε από όλους μας σε στίχους Κώστα Βίρβου και μουσική του επίσης συντοπίτη μας Μίμη Πλέσσα. Ο αγαπημένος Μίμης Πλέσσας λόγω της ηλικίας του δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση, όμως έστειλε μήνυμα χαιρετισμού, εκφράζοντας τον σκοπό του να επισκεφθεί το Δημαρχείο και να δεί το Έργο μίαν επόμενη ημέρα.  Η εκδήλωση όμως είχε μουσικό μέρος, με την «Άγια Κυριακή» και άλλα τραγούδια από το μουσικό ντουέτο eViva

 


Η εκδήλωση ήταν όμορφη και συγκινητική. Αποτελεί ένα δείγμα τίμησης της συνεισφοράς της πόλης και της περιοχής μας στον αγώνα του λαού μας τα χρόνια της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής. Μίας σημαντικής συνεισφοράς από την πόλη της μικρασιάτικης Ραφήνας και της εργατικής Διασταύρωσης των Λινγνιτωρύχων, αντιφασιστικής αντίστασης οργανωμένης, δυναμικής, αποτελεσματικής, που μέτρησε και αρκετά θύματα. Είναι σημαντικό για εμάς τους ίδιους να τους/τις τιμούμε. 

Φωτογραφίες: irafina , rpn

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.