Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Αλλαγή Αναπτυξιακού Μοντέλου με ενίσχυση της Βιομηχανίας

Αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού, με στόχο την εφαρμογή του από τον Ιανουάριο του 2022.

 


Με ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι εκπρόσωποι της μεταποιητικής βιομηχανίας την έναρξη εργασιών της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας και τον στόχο αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας με την αύξηση της συμμετοχής της μεταποίησης στο ΑΕΠ. 

Η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας συνεδρίασε για πρώτη φορά χθες υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωστή Χατζηδάκη, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη και της εκπροσώπου της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, Δέσποινας Μακρή. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης, εκπροσωπώντας τους παραγωγικούς εταίρους, ο κ. Ευθύμιος Βιδάλης από πλευράς του ΣΕΒ, ο πρόεδρος του ΣΒΕ Αθανάσιος Σαββάκης, ο πρόεδρος της «Ελληνικής Παραγωγής» Μιχάλης Στασινόπουλος, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ Μιχαήλ Σιαμίδης και ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, εκπροσωπώντας την Ενωση Περιφερειών Ελλάδας.

Για ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης ανέδειξε τη σημασία του συντονισμού των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και παρουσίασε την πρότασή του για ένα μηχανισμό διακυβέρνησης ο οποίος, με τη συντονισμένη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και με βάση μια νέα εταιρική σχέση του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, θα αναλάβει την υλοποίηση του σχεδίου δράσης. Κομβικό ρόλο στον μηχανισμό αυτό θα έχει η Επιτροπή Συντονισμού Βιομηχανικής Πολιτικής, που θα συσταθεί το αμέσως προσεχές διάστημα, θα αποτελείται από γενικούς γραμματείς των εμπλεκόμενων υπουργείων και, σε συνεργασία με τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, θα αναλάβει την επιχειρησιακή μέριμνα για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης και τη συστηματική παρακολούθηση των αποτελεσμάτων της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία. 

Στη συνεδρίαση αποφασίστηκε το χρονοδιάγραμμα για την κατάρτιση του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για τη βιομηχανία, σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν τρία παραδοτέα σχέδια από τον Ιούνιο έως και τον Δεκέμβριο του 2021, έτσι ώστε η εφαρμογή του να ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2022. Στην εισήγησή του ο κ. Γεωργιάδης εξήρε τον ρόλο της βιομηχανίας για τη στήριξη της οικονομίας και την εξωστρέφεια στο πλαίσιο του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, θέτοντας ως κύριο στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της και την αύξηση της συμβολής της στο εθνικό ΑΕΠ. Σημείωσε παράλληλα ότι με την ενεργοποίηση του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιδιωχθεί η επίτευξη συγκεκριμένων στόχων που θα σηματοδοτούν την ανάκαμψη της ελληνικής βιομηχανίας, επικεντρώνοντας μεταξύ άλλων στην περιβαλλοντική αναβάθμιση και κλιματική ουδετερότητα, στην ψηφιοποίηση, στην προσέλκυση εμβληματικών επενδύσεων, στην ανάπτυξη συνεργασιών και οικονομιών κλίμακας και στη ριζική αναμόρφωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με προσφορά σύγχρονων λύσεων στις ανάγκες των επενδυτών στη βιομηχανία. 

Οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων δεσμεύτηκαν ότι θα συνδράμουν την κοινή προσπάθεια συμμετέχοντας στους μηχανισμούς σχεδιασμού και υλοποίησης της εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία. «Ταχύτητα δράσης», ζήτησε ο πρόεδρος της «Ελληνικής Παραγωγής» κ. Στασινόπουλος, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να συμβάλει η Κυβερνητική Επιτροπή Βιομηχανίας στον αναγκαίο συντονισμό μεταξύ των διαφορετικών τομέων πολιτικής, επισημαίνοντας ότι ο κατακερματισμός αρμοδιοτήτων και η απουσία υπουργείου Βιομηχανίας δεν συνέβαλε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων της μεταποίησης.

Πηγή: Χρύσα Λιάγγου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.