Παρασκευή 23 Απριλίου 2021

Μαθητές και Εκπαιδευτικοί «πρασινίζουν» την Πόλη

Ανάσα οξυγόνου και δροσιάς, οι πράσινοι χώροι βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα, συμβάλλουν στη μείωση της θερμοκρασίας, απορροφούν τους θορύβους της πόλης και αποτελούν τις τελευταίες εστίες βιοποικιλότητας στα αστικά κέντρα. Όσο για τη θετική επίδραση στην υγεία;

 



Πολυάριθμες μελέτες δείχνουν ότι οι χώροι πρασίνου στις πόλεις, ωφελούν τη σωματική και την ψυχική υγεία, αφού αποτελούν καταφύγια αναψυχής, χαλάρωσης και άθλησης, κάτι που αναδείχθηκε ακόμα περισσότερο στις συνθήκες περιορισμού και κοινωνικής αποστασιοποίησης που έθεσε η πανδημία. Δυστυχώς όμως, σε όλες σχεδόν τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, έχουμε πολύ λιγότερους χώρους πρασίνου από όσους χρειαζόμαστε. Επιπλέον, ακόμα και αυτό το λίγο που διαθέτουμε, πολλές φορές περνάει απαρατήρητο στους πολίτες, ενώ άλλες φορές υποβαθμίζεται από την αδιαφορία των αρμόδιων αρχών αλλά και των επισκεπτών.

Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν μπορούσαμε να δώσουμε ξανά ζωή στους υποβαθμισμένους χώρους πρασίνου; Πώς θα μπορούσαμε να κινητοποιήσουμε παιδιά και νέους στα σχολεία όλης της χώρας για να αναδείξουν και να υιοθετήσουν συμβολικά τα «τα πράσινα διαμάντια» της γειτονιάς τους, δημιουργώντας ανάσες δροσιάς στις πόλεις μας;

Αυτά αναζήτησαν και ανέλυσαν με πολύ ενδιαφέρον οι συμμετέχοντες στο σεμινάριο που οργάνωσαν στα τέλη Φεβρουαρίου από κοινού το ΣΩΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΟΔΗΓΙΣΜΟΥ (ΣΕΟ) και το WWF Ελλάς για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων. Η συμμετοχή ξεπέρασε τις προσδοκίες με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς από την Κέρκυρα μέχρι την Κάσο και από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο να γίνονται πρωτοπόροι στην προσπάθεια να γεμίσουμε όλη την Ελλάδα με νησίδες αστικού πράσινου! Το σεμινάριο περιλάμβανε διάδραση, παιχνίδια, συζήτηση και νέες ιδέες, όλα με στόχο χώρους πρασίνου φροντισμένους, περιποιημένους, προβεβλημένους και «υιοθετημένους» συμβολικά από σχολεία, ομάδες οδηγών, παιδιά και νέους. Το σεμινάριο έγινε στο πλαίσιο του το νέου εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «GREENSPACES - ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΕ ΔΡΑΣΗ» που δημιουργήθηκε από την εποικοδομητική συνεργασία των δύο φορέων και αποτελεί την πρώτη οργανωμένη κοινή δράση ΣΕΟ-WWF Ελλάς στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που υπογράψαμε πρόσφατα, σηματοδοτώντας το κοινό μας όραμα για τον κόσμο που θέλουμε. Το μνημόνιο εγκαινιάστηκε με τον καλύτερο τρόπο μέσα από το ομαδικό πνεύμα συνεργασίας που διέτρεξε έμπρακτα τόσο το σεμινάριο όσο και τη δημιουργία του εκπαιδευτικού υλικού.

 

Το Εκπαιδευτικό Ππρόγραμμα «Greenspaces - Οι νέοι σε δράση»

Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στα πάρκα της γειτονιάς μας, να τα ανακαλύψουμε εγκυκλοπαιδικά και βιωματικά, να τα χαρτογραφήσουμε, να καταγράψουμε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες τους, να σκεφτούμε λύσεις και συνεργασίες για την αναβάθμισή τους και να τα υιοθετήσουμε με δράσεις προστασίας και ανάδειξης της φυσικής τους αξίας και των ωφελειών τους, αξιοποιώντας κατάλληλα και διαθέσιμα εργαλεία.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, με βάση τα οποία έχει οργανωθεί η δομή του εκπαιδευτικού υλικού, οι μαθητές σε ομάδες έρχονται σε επαφή με τη φύση, εκπαιδεύονται από αυτήν και για αυτήν, αναπτύσσουν και ενισχύουν την περιβαλλοντική τους συνείδηση και θέτουν τη βάση για διαρκή εθελοντική και κοινωνική προσφορά. Aξίες σημαντικές που υπηρετούν και μοιράζονται ισότιμα και οι δύο φορείς.

Το υλικό βασίστηκε στο καινοτόμο συμμετοχικό πρόγραμμα του WWF Ελλάς με τίτλο GREENSPACES, βραβευμένο με χρυσό βραβείο από το BEST CITY AWARDS ΤΟ 2017, το οποίο προσκαλεί το κοινό μέσα από την πρωτότυπη εφαρμογή GREENSPACES να πάρει το πράσινο στα χέρια του, να καταγράψει και να αξιολογήσει τους αστικούς χώρους πρασίνου σε όλη την επικράτεια με στόχο τη βελτίωση της κατάστασή τους.

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και το WWF Ελλάς ένωσαν τις δυνάμεις τους αξιοποιώντας αυτό το υλικό για την παραγωγή ενός νέου προγράμματος ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης της σχολικής κοινότητας, που, ξεκινώντας από μία τοπική δράση θα δημιουργήσει πολλές εστίες ανάληψης δράσης, υπεύθυνης στάσης και ενεργής συμμετοχής.

Το ταξίδι του προγράμματος σταμάτησε πριν καν ξεκινήσει, αφού συνέπεσε με την εμφάνιση της πανδημίας. Τα μέτρα πρόληψης και προστασίας ήταν όμως η ευκαιρία που πυροδότησε το ενδιαφέρον του κοινού για τους χώρους πρασίνου και τη χρήση του υλικού. Οι περιορισμοί επαφής και συνεύρεσης, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους, δημιούργησε την ανάγκη αναζήτησης χώρων πρασίνου από τους εκπαιδευτικούς ακόμα και ως εναλλακτικών χώρων εκπαίδευσης των μαθητών τους.

Έτσι, το υλικό προσαρμόστηκε με τις κατάλληλες ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ στις ανάγκες της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ενώ στο δίκτυο των εκπαιδευτικών προτείνονται ιδέες για τη διεξαγωγή της εκπαίδευσης σε χώρους πρασίνου κοντά στα σχολεία. Το δίκτυο αποτελεί μια κλειστή ομάδα των εκπαιδευτικών και σχολείων που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα, για την καταγραφή των δράσεων, την αλληλοενημέρωση και ανανέωση των ιδεών. Το υλικό είναι πλέον έτοιμο και διαθέσιμο για όλα τα σχολεία, για να ξεκινήσουν τις δράσεις τους την πιο κατάλληλη εποχή, την αρχή της άνοιξης.

Σήμερα το ενδιαφέρον για τα πάρκα, τα άλση και τους αστικούς χώρους πρασίνου είναι μεγαλύτερο από ποτέ. Η επισκεψιμότητά τους έχει αυξηθεί όσο ποτέ για τα ελληνικά δεδομένα. Ο περιορισμός «εντός των τειχών» μας έκανε να ξεχυθούμε στα γειτονικά πάρκα όχι μόνο για άθληση και χαλάρωση, αλλά για να αισθανθούμε ξανά μέρος της πραγματικότητας του μεγάλου φυσικού μας κόσμου. Νιώσαμε σχεδόν την ίδια ανάγκη που νιώθουν τα αδέσποτα, τα πουλιά, τα έντομα και άλλα μικρά ζώα, που αναζητούν καθημερινά καταφύγιο μέσα στην πόλη. Ακόμα και χώροι με ελάχιστο πράσινο, ήταν ικανοί να μας ταξιδέψουν σε εικόνες φύσης που είχαμε τόσο πολύ ανάγκη. Είδαμε το πράσινο σαν φάρμακο, αντίδοτο των δεινών μας.

Η πανδημία ανέδειξε με τον χειρότερο τρόπο κάτι γνωστό και αδιαπραγμάτευτο. Ότι η ανθρώπινη υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την υγεία του πλανήτη. Σήμερα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να επαναξιολογήσουμε και να αποκαταστήσουμε τη διαταραγμένη σχέση μας με τη φύση. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό μπορεί να διαδραματίσει η νέα γενιά, η γενιά της ελπίδας και της αλλαγής, βοηθώντας να χτίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον, καλό για εμάς και για τον πλανήτη.

 

Σας καλούμε να επιτρέψετε στους νέους να πάρουν το μέλλον στα χέρια τους.

Δηλώστε συμμετοχή στο πρόγραμμα στο gs.neoisedrasi@seo.gr

 

Πηγή: WWF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.