Κυριακή 25 Απριλίου 2021

Η άνοδος του Ανοιχτού Κώδικα: Πανδημία, Οικονομία, Αποδοτικότητα, Εμπιστοσύνη

Όσοι είναι εξοικειωμένοι με τον ανοιχτό κώδικα γνωρίζουν τα οφέλη του. Μια απόδειξη για την αυξανόμενη υιοθέτηση του ανοιχτού κώδικα είναι οι πρόσφατες κινήσεις από γίγαντες λογισμικού όπως η Microsoft, η IBM και η Oracle στην κοινότητα ανοιχτού κώδικα.

 


Αυτή η εταιρική μετάβαση σε ανοιχτό κώδικα συνεχίζεται καθώς πολλοί οργανισμοί, τόσο μεγάλοι όσο και μικροί, στρέφονται στον ανοιχτό κώδικα σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς. Εν μέσω των συνεχιζόμενων προσαρμογών στο προσωπικό και στις επιχειρήσεις που προκαλεί η πανδημία, το ανοιχτό λογισμικό βοηθά τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την ικανότητά τους να καινοτομούν.

Μια πρόσφατη έρευνα από την TIDELIFT διαπίστωσε ότι το 68% των οργανισμών έκαναν πρόσφατα τη μετάβαση σε ανοιχτό κώδικα κατά τη διάρκεια της οικονομικής ύφεσης για να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήματα.

Ενώ οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες έχουν τους πόρους που χρειάζονται για να πετύχουν, αυτό θέτει το ερώτημα για πολλούς μικρότερους οργανισμούς ή/και ομάδες ανάπτυξης που εξετάζουν το ανοιχτό κώδικα: πώς μπορούν να αξιοποιήσουν τα χιλιάδες οφέλη που προσφέρει για να είναι επιτυχημένοι;

Ένας τρόπος για τη διαχείριση της μετάβασης σε τεχνολογία ανοιχτού κώδικα είναι η χρήση μιας πλατφόρμας διαχείρισης που παρακολουθεί τα διάφορα συστατικά που χρησιμοποιούνται.

Οι οργανισμοί μαθαίνουν γρήγορα ότι η κοινότητα των προγραμματιστών έχει ισχυρή αφοσίωση στο ανοιχτό κώδικα, σύμφωνα με τον Todd Moore, αντιπρόεδρο της ανοιχτής τεχνολογίας στην IBM. Με αυτή τη γνώση έρχεται η συνειδητοποίηση ότι όσο πιο ανοιχτοί είναι να αγκαλιάσουν τον ανοιχτό κώδικα στη δική τους ανάπτυξη, τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχουν να στρατολογήσουν και να διατηρήσουν κορυφαία ταλέντα προγραμματιστών.

«Έχουμε δει μεγάλους οργανισμούς να έρχονται σε επαφή με τον ανοιχτό κώδικα περισσότερο από ποτέ αυτήν την τελευταία δεκαετία, και αναμένουμε ότι θα αυξηθεί καθώς γίνεται ένα ακόμη πιο σημαντικό τμήμα της ανάπτυξης λογισμικού«, είπε στο LinuxInsider.

 

Αυξανόμενη φήμη

Μια νέα ΕΡΕΥΝΑ από την O’Reilly Media και την IBM αποκαλύπτει ορισμένα ευχάριστα νέα για το ανοιχτό κώδικα που αναμφίβολα αντικατοπτρίζουν τη συνεχή υιοθέτησή του. Η έρευνα ρώτησε 3.400 προγραμματιστές και διαχειριστές τεχνολογίας το φθινόπωρο του 2020. Η έρευνα διαπίστωσε:

  • Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα βαθμολογήθηκε ίσο ή καλύτερο από το ιδιόκτητο λογισμικό από το 94% των ερωτηθέντων.
  • Κατά την επιλογή παρόχων cloud, το 70% των ερωτηθέντων προτιμούν έναν που βασίζεται σε ανοιχτό κώδικα.
  • Το 64,6 τοις εκατό των ερωτηθέντων προτίμησαν δεξιότητες που σχετίζονται με τις υποκείμενες τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα (όπως το Linux και το Kubernetes), ενώ το 35,4 τοις εκατό προτιμούσε τις δεξιότητες που σχετίζονται με μια συγκεκριμένη πλατφόρμα cloud (δηλαδή, AWS, Azure ή Google).
  • Το 65% των ερωτηθέντων συμφωνούν απολύτως ότι οι συνεισφορές σε έργα ανοιχτού κώδικα εντυπωσιάζουν τους πιθανούς εργοδότες και οδηγούν σε καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες.

Οι οργανισμοί ενθαρρύνουν τη χρήση ανοιχτού κώδικα επειδή καταλαβαίνουν ότι παίρνουν συχνά πολύτιμη αξία για μηδενικό κόστος σε σχέση με εμπορικές λύσεις ή αναπτύσσουν κάτι εντελώς εσωτερικά, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Λαμτζίδη, developer relations/advocate στην NETDATA.

«Είναι συχνά πιθανό ότι ορισμένες ανάγκες μπορούν να καλυφθούν πλήρως από λύσεις ανοιχτού κώδικα», είπε στο LinuxInsider.

https://www.technewsworld.com/adsys/count/10295/?nm=a-emg_tnw_160-1&ENN_rnd=16164859875105&ign=0/ign.gif

Ο ανοιχτός κώδικας με αριθμούς

Τον Ιούνιο του 2020, η Tidelift πραγματοποίησε την ετήσια της έρευνα. Πάνω από 600 άτομα μοιράστηκαν πώς χρησιμοποιούν σήμερα το λογισμικό ανοιχτού κώδικα και τι επηρέασε την μετάβαση τους σε αυτό.

Αυτή η έρευνα επιβεβαίωσε αυτό που έχουν ήδη βιώσει πολλοί εταιρικοί χρήστες του ανοιχτού κώδικα. Δηλαδή, σε δύσκολους οικονομικούς καιρούς, το ανοιχτό λογισμικό βοηθά τις εταιρείες να εξοικονομήσουν χρήματα. Ακόμη και σε καλύτερες οικονομικές περιόδους, το ανοιχτό λογισμικό συμβάλλει στην καλύτερη παραγωγικότητα. Είναι σαφές ότι η πανδημία COVID-19 και η επακόλουθη ύφεση αλλάζουν τον τρόπο σκέψης και χρήσης του ανοιχτού κώδικα από τους οργανισμούς των ερωτηθέντων.

Ένα βασικό εύρημα που βρήκε η Tidelift είναι ότι η χρήση ανοιχτού κώδικα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της ύφεσης λόγω του COVID-19. Αυτό το εύρημα φαίνεται να υποστηρίζει μια τάση στην οποία το λογισμικό ανοιχτού κώδικα μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα σε σχέση με το κόστος ανάπτυξης και τα εταιρικά έξοδα αγοράς.

Σαράντα δύο τοις εκατό των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ο προϋπολογισμός ανάπτυξης εφαρμογών του οργανισμού τους μειώθηκε λόγω της οικονομικής ύφεσης. Μόνο το 10% είπε ότι οι δαπάνες είχαν αυξηθεί. Αυτή η προσαρμογή του προϋπολογισμού οδήγησε το 60% των ανταποκρινόμενων οργανισμών να χρησιμοποιούν περισσότερες εφαρμογές ανοιχτού κώδικα.

Η χρήση του ανοιχτού κώδικα είναι ακόμη πιο πιθανή (60 τοις εκατό) μεταξύ των οργανισμών που μειώνουν τους προϋπολογισμούς τους. Είναι ενδιαφέρον ότι η χρήση πιο ανοιχτού κώδικα ενθαρρύνεται επίσης σε οργανισμούς με αυξανόμενη δαπάνη ανάπτυξης εφαρμογών, σύμφωνα με την Tidelift.

 

Περισσότερα αποτελέσματα

Η έκθεση Tidelift σταθεροποίησε επίσης τα αναγνωρισμένα οφέλη από τη χρήση κώδικα ανοιχτού κώδικα αντί για ιδιόκτητες λύσεις. Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων (68 τοις εκατό) δήλωσαν ότι το ανοιχτό λογισμικό τους βοηθά να εξοικονομήσουν χρήματα και χρόνο ανάπτυξης χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα στοιχεία ανοιχτού κώδικα σε σχέση με τη σύνταξη νέου κώδικα.

Η αποτελεσματικότητα ήταν ένας άλλος βασικός παράγοντας που επισημάνθηκε στα αποτελέσματα της έρευνας της Tidelift.

Σαράντα οκτώ τοις εκατό των ερωτηθέντων ανέφεραν την αυξημένη αποτελεσματικότητα της ανάπτυξης εφαρμογών και της συντήρησης ως βασικό λόγο για τη χρήση ανοιχτού κώδικα. Ωστόσο, οι οργανισμοί με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν την αποτελεσματικότητα (61 τοις εκατό έναντι 41 τοις εκατό για οργανισμούς κάτω από 1.000 υπαλλήλους) ως λόγο για την ενθάρρυνση της χρήσης πιο ανοιχτού κώδικα.

Το Vendor lock ήταν ένα τρίτο σημαντικό πλεονέκτημα της χρήσης περισσότερου ανοιχτού κώδικα σε σχέση με τις πιο δαπανηρές ιδιόκτητες εφαρμογές, σύμφωνα με το 40% των ερωτηθέντων. Η έκθεση σημείωσε ότι οι μισοί από τους οργανισμούς που ανταποκρίθηκαν με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους ανέφεραν την προστασία κλειδώματος από προμηθευτή σε σύγκριση με το 37% για οργανισμούς με λιγότερους από 1.000 υπαλλήλους.

 

Στο cloud

Οι εταιρικοί χρήστες υιοθετούν ανοιχτό κώδικα είτε απευθείας από κοινοτικές διανομές είτε έμμεσα μέσω διανομών με εμπορική υποστήριξη. Συμβάλλουν στις κοινότητες για να κάνουν βελτιώσεις, να προωθήσουν βελτιώσεις ή να βελτιώσουν τις δεξιότητες, σύμφωνα με τον Moore της IBM.

«Επειδή τόσες πολλές εταιρείες μεταφέρουν το φόρτο εργασίας τους στο cloud, οι προγραμματιστές των επιχειρήσεων αγκαλιάζουν τα κοντέινερ ανοιχτού κώδικα όπως το Kubernetes και το OpenShift, το οποίο οδήγησε σε έκρηξη της υιοθέτησης ανοιχτού κώδικα τα τελευταία χρόνια», είπε.

Επιπλέον, πολλά clouds τρέχουν σε Linux, έτσι νέοι χρήστες υιοθετούν συχνά το Linux. Μια πρόσφατη έρευνα του O’Reilly που ανέθεσε η IBM δείχνει ότι σχεδόν το 95 τοις εκατό των 3.400 προγραμματιστών και των διαχειριστών πληροφορικής έκριναν ότι το Linux είναι σημαντικό για την καριέρα τους, ενώ το 90% από αυτούς θεωρούσαν τα κοντέινερ σημαντικά για την καριέρα τους,

Κατά το τελευταίο έτος της πανδημίας, οι οργανισμοί επιτάχυναν τη μετάβασή τους στο cloud. Αυτή η μετακίνηση στο cloud είναι ο μεγαλύτερος οδηγός στην υιοθέτηση του ανοιχτού κώδικα.

 

Ο ανοιχτός κώδικας σε μεγάλη ζήτηση

Οι εταιρείες βλέπουν το λογισμικό ανοιχτού κώδικα ως έναν εξαιρετικό τρόπο να είναι ευέλικτοι και να αποφεύγουν πιθανό δαπανηρό κλείδωμα προμηθευτή, σημείωσε ο Λαμτζίδης της Netdata.

Ο ανοιχτός κώδικας μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο βελτιστοποίησης για ορισμένες επιχειρήσεις, συνέχισε. Είναι φθηνότερο να λειτουργεί μια επιχείρηση σε Raspberry PI και Linux από ιδιόκτητα μηχανήματα Windows.

«Το βλέπουμε σε πολλά σχολεία που έχουν αντικαταστήσει τους γηρασμένους υπολογιστές τους με φτηνές εναλλακτικές λύσεις ανοιχτού κώδικα, όπως το Raspberry Pi. Ομοίως, πολλές εταιρείες θέλουν να χρησιμοποιήσουν το ανοιχτό κώδικα ως έναν εξαιρετικό τρόπο μείωσης του κόστους, το οποίο είναι κρίσιμο, δεδομένης της ασυνήθιστα υψηλής αβεβαιότητας λόγω της πανδημίας «, δήλωσε ο Λαμτζίδης.

 

Παράγοντες ασφαλείας

Το 2019, περισσότερες από 16.000 ευπάθειες αποκαλύφθηκαν σε ιδιόκτητο λογισμικό και λογισμικό ανοιχτού κώδικα. Πάνω από 1.000 από αυτές βαθμολογήθηκαν ως κρίσιμες, σύμφωνα με την Jennifer Fernick, επικεφαλής έρευνας στο NCC Group .

Οι ειδικοί στην ασφάλεια των υπολογιστών επισημαίνουν γρήγορα ότι όλες οι πλατφόρμες υπολογιστών είναι ευάλωτες σε διάφορους βαθμούς. Ωστόσο, το Linux και το ανοιχτό λογισμικό θεωρούνται πιο ευέλικτα και επιδιορθώνονται ταχύτερα όταν εντοπίζονται προβλήματα.

Οι ευπάθειες δεν είναι σπάνιες και τόσο οι μετρήσεις CVE όσο και η συλλογιστική μέσω της αυξημένης ψηφιοποίησης του κόσμου μας μας δίνουν ισχυρούς λόγους να πιστεύουμε ότι αυτό το πρόβλημα θα επιδεινωθεί, αιτιολόγησε ο Fernick.

«Το λογισμικό ανοιχτού κώδικα είναι ένα σημαντικό μέρος της βασικής υποδομής στις περισσότερες επιχειρήσεις στους περισσότερους τομείς σε όλο τον κόσμο και είναι θεμελιώδες για το Διαδίκτυο, όπως το γνωρίζουμε. Κατά συνέπεια, αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο στόχο επίθεσης.» είπε στο LinuxInsider.

Ο Fernick σημείωσε ότι αυτό που απαιτείται για να γίνει το ανοιχτό λογισμικό πιο ασφαλές από το ιδιόκτητο λογισμικό περιλαμβάνει:

  • Διατύπωση ενός συνεκτικού μοντέλου απειλής του οικοσυστήματος ανοιχτού κώδικα ·
  • Μια κοινή αναγνώριση των πιο κρίσιμων έργων ανοιχτού κώδικα στον κόσμο.
  • Χρηματοδότηση για βελτιώσεις ασφάλειας, ελέγχους και έρευνα ·
  • Παρεμβάσεις για την πρόληψη τρωτών σημείων κατά πρώτο λόγο.
  • Συνεχής έρευνα και ανάπτυξη εργαλείων ανοιχτού κώδικα για εύρεση όσο το δυνατόν περισσότερων τρωτών σημείων σε μια βάση κώδικα με επαναλαμβανόμενο και αυτοματοποιημένο τρόπο.

Η συνεχής ανάπτυξη ανοιχτού κώδικα βασίζεται στην εμπιστοσύνη στη κοινότητα ανοιχτού κώδικα, σημείωσε η Kinsella της Accurics. Αυτό περιλαμβάνει, σε μεγάλο βαθμό, πώς οι κοινότητες ανταποκρίνονται σε θέματα ασφάλειας.

«Το 2021, αυτός ο ορισμός της εμπιστοσύνης μπορεί να αλλάξει καθώς αρχίζουμε να περιμένουμε τα υπογεγραμμένα binaries και η ασφάλεια της αλυσίδας εφοδιασμού λογισμικού να γίνει πια κοινή πρακτική για όλους».

 

Πηγή: ELLAK.GR , TECHNEWSWORLD.COM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.