Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Η Σύνοδος του ΝΑΤΟ ο κ. Ερντογαν και ο κ. Μητσοτάκης – Μια αποτίμηση. Του Νίκου Στραβελάκη

Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης ο κ. Ερντογάν πήγε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ως παρίας. Δεν έφτανε η προκλητική του ρητορική για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις απειλούσε και να τινάξει τη σύνοδο στον αέρα μπλοκάροντας την είσοδο Σουηδίας και Φιλανδίας. Όμως κάποια εικοσιτετράωρα αργότερα ο κ. Ερντογάν είχε υπογράψει τριμερές μνημόνιο με τη Φιλανδία και τη Σουηδία που είχαν άρει το εμπάργκο πωλήσεων όπλων κατά της Τουρκίας, είχαν χαρακτηρίσει επισήμως το PKK τρομοκρατική οργάνωση και είχαν αποκηρύξει μετά βδελυγμίας και τη σκέψη υποστήριξης Κουρδικών αιτημάτων αυτοδιάθεσης. Σε αντάλλαγμα η Τουρκία ήρε τις όποιες αντιρρήσεις της για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ.  

 


Η υπογραφή του μνημονίου και η άρση των αντιρρήσεων της Τουρκίας άνοιξε το δρόμο για προσέγγιση με τις ΗΠΑ. Έτσι λίγες ώρες αργότερα ο οι κ.κ. Μπάιντεν και Ερντογαν είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου. Το δελτίο τύπου του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση είναι χαρακτηριστικό. Αφού χαιρέτησε τη προσέγγιση Τουρκίας, Σουηδίας και Φιλανδίας αναφέρει ότι οι ΗΠΑ και η Τουρκία ενδιαφέρονται για τη “διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο και τη Συρία”. Η διατύπωση συνιστά διπλή πρόκληση για την Ελληνική αστική τάξη, πρώτον η διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο είναι από κοινού έργο ΗΠΑ και Τουρκίας και δεύτερο το Αιγαίο είναι μια περιοχή όπως η Συρία. Να θυμίσω ότι η Συρία είναι μια χώρα που ζει τη φρίκη του εμφυλίου πολέμου και που στο έδαφος της επιχειρούν επισήμως Σύριοι του Άσαντ, Ρώσοι, Τούρκοι και, δυνάμεις του iSIS. Τι αναλογία μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στο Αιγαίο και τη Συρία;

Είναι προφανές ότι η διατύπωση του ανακοινωθέντος βοηθά τον κ. Ερντογάν να κλείσει το θέμα των ανατολικών του συνόρων χωρίς να επαναβεβαιώσει παράλληλα τη συνθήκη της Λοζάνης. Η εν λόγω συνθήκη ως γνωστόν ρυθμίζει το σύνολο των συνόρων της Τουρκίας τόσο προς ανατολάς όσο και προς δυσμάς με εξαίρεση το τμήμα εκείνο που αντιστοιχεί σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Μέχρι τώρα ο Ερντογάν διατεινόταν ότι η ρητορική του για το Αιγαίο και τη Συρία ήταν “αντίποινα” στην πρόθεση των δυτικών για ίδρυση δύο Κουρδικών κρατών στα σύνορα με το ΙΡΑΚ και τη Συρία. Αυτό σήμαινε ότι αν έβγαινε από τη μέση το θέμα της Κουρδικής αυτοδιάθεσης τότε και εκείνος θα υποβάθμιζε την ένταση της ρητορικής του για το Αιγαίο. Από αύριο αυτό δεν είναι αναγκαίο αφού οι όποιες Τουρκικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο είναι ανεξάρτητες από το κουρδικό αίτημα αυτοδιάθεσης. Αυτό το έκανε σαφές με ένα συμβολισμό. Η Τουρκία μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Κατοχύρωσε την εμπορική επωνυμία Turkaegean.

Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση και εγχώρια αστική τάξη ως συνήθως πιάστηκαν στον ύπνο. Το βασικό τους διαπραγματευτικό χαρτί που ήταν το βέτο στη ένταξη της Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ το είχαν κάψει πριν από μήνες στην Αθήνα όταν ο κ. Μητσοτάκης είχε εκφράσει την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του στην είσοδο της εν λόγω χώρας στη Φιλανδή πρωθυπουργού. Βλέπετε η Φιλανδία εισέρχεται στο ΝΑΤΟ κατά παράβαση των συνθηκών που υπέγραψε μετά το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Με τις συμφωνίες αυτές δεσμευόταν ότι θα απείχε από στρατιωτικούς  συνασπισμούς εξ ου και ο όρος Φιλανδοποίηση. Η Ελλάδα είχε κάθε λόγο να εγείρει επιφυλάξεις στην ένταξη της Φιλανδίας αφού θέτει εν αμφιβόλω τη συνθήκη της Λοζάνης και κάθε διεθνή συνθήκη αυτής της μορφής. Όμως ο κ. Μητσοτάκης είχε κατά νου να κάνει το καλό παιδί στο Μπάιντεν  και δεν έδωσε σημασία σε αυτές τις λεπτομέρειες. Τώρα τρέχει και δε φτάνει.

Όμως οι εξελίξεις αυτές ξεπερνούν τις ανεπάρκειες της τρέχουσας κυβέρνησης και των προκατόχων της. Είναι η απόδειξη του αδιεξόδου της υποταγής σε ιμπεριαλιστικά συμφέροντα  . Είναι σαφές ότι με την απόλυτη πρόσδεση στο Αμερικανικό άρμα η Ελλάδα είναι αναγκασμένη σε αιματηρές πολεμικές δαπάνες, και τη διαχείριση συνεχόμενων τεχνητών εντάσεων από διαρκώς             επιδεινούμενη θέση. Θύμα αυτής της πολιτικής δεν είναι φυσικά η αστική τάξη αλλά ο λαός και κοινωνία.

 

Από τη σελίδα στο ACADEMIA του Νίκου Στραβελάκη.

 

Το σκίτσο είναι του Τάσου Αναστασίου.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.