Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

ΕΛΛΕΤ: Πρόσκαιρη νίκη για το περιβάλλον - ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο και καίριες αλλαγές για την προστασία των περιοχών Natura

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) αντιμετωπίζει με ικανοποίηση την ορθή απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αποσύρει προσωρινά το Κεφαλαίο Γ’ του νομοσχεδίου «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, των περιβαλλοντικών επιθεωρήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος, επείγουσες δασικές, χωροταξικές και πολεοδομικές διατάξεις, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και ζητήματα κυκλικής οικονομίας» που περιελάμβανε διατάξεις οι οποίες οδηγούσαν στην αποδόμηση του θεσμικού πλαισίου προστασίας των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

 


Η απόφαση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα εύλογων αντιδράσεων από την ΕΛΛΕΤ και άλλες Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών και πολλούς πολίτες που συμπεριέλαβαν –με πρωτοβουλία της ΕΛΛΕΤ- επιστολή προς τον Πρωθυπουργό. Η προσωρινή απόσυρση των συγκεκριμένων διατάξεων αποτελεί μια ευκαιρία για ουσιαστικό διάλογο ώστε να γίνουν στο νομοσχέδιο εκείνες οι καίριες αλλαγές που θα διασφαλίσουν την προστασία αυτών των ευάλωτων και μοναδικών περιοχών της χώρας μας.

Πάγια θέση της ΕΛΛΕΤ είναι ότι η αποτελεσματική προστασία των περιοχών του δικτύου Natura 2000 της Ελλάδας προϋποθέτει την ταχύτατη ολοκλήρωση των υπό εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών ώστε να διαμορφωθούν οι αναγκαίοι στόχοι διατήρησης και τα απαιτούμενα μέτρα διαχείρισης. Η προσέγγιση αυτή αποτελεί μονόδρομο ώστε οι περιοχές του δικτύου Natura 2000 να αποκτήσουν την προστασία που προβλέπεται βάσει του Ενωσιακού δικαίου.

Στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε λόγω της ενεργειακής, κοινωνικής, περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης, η ΕΛΛΕΤ δεσμεύεται να συνεχίσει να μάχεται για την αποτελεσματική προστασία της φύσης και του πολιτισμού της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.