Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Έρευνα: Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες τρισεκατομμυρίων δολαρίων

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των ΗΠΑ έχουν κοστίσει 1,9 τρισεκατομμύρια δολάρια σε άλλες χώρες, σύμφωνα με νέα μελέτη που παρέχει την πρώτη μέτρηση της ευθύνης των κρατών για την πρόκληση της κλιματικής κρίσης.

 


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «CLIMATIC CHANGE» την Τρίτη (12/7), διαπίστωσε ότι οι χώρες με τις υψηλότερες εκπομπές ευθύνονται για την πρόκληση μεγάλων οικονομικών ζημιών σε φτωχότερες χώρες που είναι πιο ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με τη μελέτη, πέντε από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αερίων του θερμοκηπίου προκάλεσαν παγκόσμιες οικονομικές απώλειες ύψους 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων– περίπου το 11% του ετήσιου παγκόσμιου ΑΕΠ– από το 1990 έως το 2014. Η Ρωσία, η Ινδία και η Βραζιλία προκάλεσαν μεμονωμένα οικονομικές απώλειες που ξεπέρασαν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την ίδια περίοδο.

Όπως αναφέρει η GUARDIAN, οι ερευνητές συνδύασαν μετρήσεις από διαφορετικά κλιματικά μοντέλα για να υπολογίσουν τον ακριβή αντίκτυπο της κάθε χώρας στην κλιματική κρίση. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν μια ολέθρια άνιση εικόνα – τα πλούσια έθνη στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη έχουν τροφοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό την κλιματική αλλαγή, αλλά δεν έχουν ακόμη υποστεί σοβαρή οικονομική ζημία από αυτήν. Μάλιστα, χώρες όπως ο Καναδάς και η Ρωσία ευνοούνται από την άνοδο της θερμοκρασίας και επωφελούνται από τις μεγαλύτερες καλλιεργητικές περιόδους και τη μείωση των θανάτων από το κρύο.

 

Αντίθετα, οι φτωχότερες χώρες, όπως αυτές που βρίσκονται στις τροπικές περιοχές ή ορισμένα νησιά του Ειρηνικού, υφίστανται το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής ζημίας από την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα δεν συνυπολόγισε παράγοντες που δεν περιλαμβάνονται στο ΑΕΠ, όπως η απώλεια της βιοποικιλότητας, οι ζημιές στα πολιτιστικά μνημεία και οι θάνατοι από φυσικές καταστροφές, πράγμα που σημαίνει ότι η ζημία είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερη.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες και οι ακτιβιστές του κλίματος απαιτούν εδώ και χρόνια αποζημιώσεις από τις χώρες που ευθύνονται περισσότερο για την κλιματική κρίση. Ωστόσο, οι ΗΠΑ, οι οποίες ευθύνονται για το ένα τέταρτο περίπου όλων των εκπομπών μέχρι σήμερα, αρνούνται να δημιουργήσουν ένα ταμείο για αυτό το σκοπό, επικαλούμενες φόβους ότι θα θεωρηθούν νομικά υπεύθυνες.

 

Η πίεση για την αλλαγή αυτής της στάσης αυξάνεται και πάλι ενόψει των συνομιλιών του ΟΗΕ για το κλίμα που θα διεξαχθούν στην Αίγυπτο αργότερα φέτος, με μια συμμαχία νέων ακτιβιστών από περισσότερες από 40 χώρες να απευθύνει πρόσφατα ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον πρόεδρο των συνομιλιών για να ζητήσει να αναληφθεί δράση για το θέμα των ζημιών.

Η κλιματική κρίση έχει «κλιμακώσει τις ανθρωπιστικές κρίσεις που πλήττουν δυσανάλογα τις φτωχές χώρες του παγκόσμιου Νότου», αναφέρουν οι ακτιβιστές στην επιστολή τους και σημειώνουν ότι ο ΟΗΕ εκτιμά ότι έως και 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ζουν πλέον σε περιοχές που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις φυσικές καταστροφές.

Οι πλούσιες χώρες έχουν καθυστερήσει να εκπληρώσουν την υπόσχεση να παράσχουν 100 δισ. δολάρια σε βοήθεια για το κλίμα στις ευάλωτες χώρες και κάθε νομική οδός για την είσπραξη αποζημιώσεων από τις ΗΠΑ ή την Κίνα περιπλέκεται από το γεγονός ότι καμία από τις δύο χώρες δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

 «Το κύριο εμπόδιο στις αξιώσεις μιας χώρας έναντι μιας άλλης για κλιματικές ζημίες δεν είναι η επιστημονική τους βάση, αλλά η νομική τους βάση», δήλωσε στην Guardian ο Μάικλ Τζέραρντ, διευθυντής του Κέντρου Sabin για το Δίκαιο της Κλιματικής Αλλαγής στη Νομική Σχολή του Κολούμπια.

«Είναι πολύ θετικό το γεγονός ότι αυτή η μελέτη ποσοτικοποιεί τις ζημιές αυτών των εθνικών φορέων και βλέπουμε ότι η κλίμακα της ζημιάς είναι τεράστια», δήλωσε ο Κάρολ Μάφετ, διευθύνων σύμβουλος του Κέντρου Διεθνούς Περιβαλλοντικού Δικαίου.

«Προχωράμε σιγά-σιγά προς κάποιο είδος λογοδοσίας γι’ αυτό. Καθώς τα στοιχεία πληθαίνουν και διαπιστώνεται το ρεκόρ της αμερικανικής κωλυσιεργίας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, δεν νομίζω ότι οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες θα μπορούν να αποφεύγουν την ευθύνη τους στο διηνεκές», τόνισε.

 

Πηγή: Εύη Τσιριγωτάκη , ERTNEWS.GR , με στοιχεία από την GUARDIAN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.