Παρασκευή 15 Ιουλίου 2022

Νίκη για την Ελληνική Φέτα, έχασε τη μάχη η Δανία

Η Δανία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί την ονομασία «φέτα» ούτε για τυριά που εξάγει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεσμευτική απόφαση από Ευρωδικαστήριο.

 


Η Δανία παραβίασε τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφήνοντας τους τοπικούς παραγωγούς γαλακτοκομικών να εμπορεύονται και να εξάγουν ένα λευκό τυρί ως «φέτα» εκτός της περιοχής, δήλωσε το ανώτατο δικαστήριο της ΕΕ.

Οπως σημειώνει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου, μήνυσε τη Δανία το 2019, επειδή απέτυχε να αποτρέψει ή να σταματήσει την «άμεση παραβίαση» της προστασίας της ΕΕ που έχει το όνομα «φέτα». Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα ισχυρίζεται ότι φτιάχνει φέτα από την αρχαιότητα και το 2002 έλαβε το καθεστώς προστασίας, έτσι ώστε μόνο το τυρί που παρασκευάζεται στη χώρα μας να μπορεί να πωλείται ως τέτοιο.

Η Δανία υποστήριξε ότι η ονομασία «φέτα» ισχύει μόνο για προϊόντα που πωλούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι σε τρίτες χώρες. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, είναι επίσης υποχρεωμένη να παρακολουθεί την παράνομη χρήση της προστατευόμενης ονομασίας «φέτα» και αυτή η υποχρέωση επεκτείνεται και σε προϊόντα που προορίζονται για εξαγωγές εκτός ΕΕ.

Η Δανία «επομένως δεν αρνείται ούτε ότι εμπόδισε ούτε σταμάτησε τους παραγωγούς στην επικράτειά της να χρησιμοποιούν την ονομασία "φέτα", εάν τα προϊόντα τους προορίζονται για εξαγωγή σε τρίτες χώρες», δήλωσε το Δικαστήριο της ΕΕ σε δεσμευτική απόφαση στο Λουξεμβούργο την Πέμπτη. 

 

Πηγή: Λία Δεληγιάννη , EURO2DAY.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.