Κυριακή 3 Ιουλίου 2022

Οι 12 τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον των πόλεων : Λειτουργίες πόλης μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης

Πρόσφατα η εταιρεία Deloitte παρουσίασε μελέτη για τις 12 σύγχρονες τάσεις ανάπτυξης των πόλεων. Σήμερα δημοσιεύουμε την πρότασή της : Οι λειτουργίες της πόλης μέσω Τεχνητής  νοημοσύνης.

 


Στην αρχαία Ρώμη τον πρώτο αιώνα μ.Χ., η εφεύρεση των υδραγωγείων ήταν κρίσιμη για την αύξηση του πληθυσμού. Στα τέλη του δέκατου ένατου αιώνα, οι ουρανοξύστες στο Σικάγο ήταν σημαντικοί για τη διαχείριση της λειψυδρίας. Πολλές άλλες τεχνολογίες και λύσεις έχουν συμβάλει στην ίδρυση και την ανάπτυξη ζωντανών πόλεων. Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) αναδεικνύεται πλέον ως ουσιαστικό μέρος του τρόπου λειτουργίας των πόλεων.

Οι μηχανές λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο και υπάρχουν λειτουργίες και εργασίες που εκτελούν οι πόλεις που θα γίνονται όλο και πιο έξυπνες και θα τροφοδοτούνται από την αυτοματοποίηση διαδικασιών και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα συμβάλει στη βελτιστοποίηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας, προς όφελος των διαχειριστών πόλεων και τελικά των πολιτών μέσω της αναδιαμόρφωσης της παροχής υπηρεσιών. Η Gartner προέβλεψε ότι έως το 2021 το 30% των αλληλεπιδράσεων με τις υπηρεσίες της δημοτικής αρχής θα εκπληρωνόταν και/ή θα ολοκληρωνόταν, τουλάχιστον εν μέρει, μέσω ενός καναλιού συνομιλίας με τεχνητή νοημοσύνη. (1) Αλλά η επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ευρύτερη. Το 66 τοις εκατό από τις 167 πόλεις που ρωτήθηκαν για τη μελέτη ESI Thoughtlab επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στην τεχνητή νοημοσύνη και το 80 τοις εκατό θα το κάνει τα επόμενα τρία χρόνια. Οι πόλεις της Βόρειας Αμερικής (83 τοις εκατό) και οι μικρές πόλεις (74 τοις εκατό) πρωτοστατούν στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης. (2)

Ενώ οι βοηθοί συνομιλίας (chat assistants) είναι σήμερα από τις πιο κοινές λύσεις που υποστηρίζονται από την τεχνητή νοημοσύνη, οι πόλεις θα εξελιχθούν ώστε να έχουν ψηφιακές πλατφόρμες ως «αστικούς εγκεφάλους  », όπου όλη η αστική δραστηριότητα ενορχηστρώνεται και λειτουργεί, παρέχοντας μια ολιστική άποψη της πόλης, επιτρέποντας τη συσχέτιση γεγονότων, γρήγορα και διεκδικητική ανάλυση «ριζικής αιτίας», προγνωστική ανάλυση (μέσω μηχανικής μάθησης) και διαχείριση περιστατικών και παροχή επιχειρησιακών γνώσεων μέσω οπτικοποίησης.

Εάν η συμπεριφορά σχεδόν κάθε πολίτη καταγράφεται μέσω ανώνυμων δεδομένων και η τεχνολογία 5G επιτρέπει στις πόλεις να γίνουν τεράστια συνδεδεμένα οικοσυστήματα, θα είναι υψίστης σημασίας να μεγιστοποιηθεί η αξία των δεδομένων και να βελτιωθεί ο σχεδιασμός και η λήψη αποφάσεων με χρήση τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων, καθ’ οδόν σε μια γνωσιακή  πόλη.(3)

Με σαφές όραμα, σωστή υποδομή και διακυβέρνηση δεδομένων, οι πόλεις θα πρέπει να αναμένεται να αγκαλιάσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και να αξιοποιήσουν το cloud computing και το Διαδίκτυο των πραγμάτων, να σχεδιάσουν νέα μοντέλα λειτουργίας που να ενθαρρύνουν την ενοποίηση μεταξύ αλληλεξαρτώμενων τμημάτων υπηρεσιών και να αυτοματοποιήσουν περαιτέρω τις έξυπνες λειτουργίες χρήσης τεχνητής νοημοσύνης – ενίσχυση της καλύτερης ποιότητας των υπηρεσιών και μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα.

Αλλά οι πόλεις μπορούν να πάνε ακόμα πιο μακριά. Βλέπουμε πόλεις όπως το Δουβλίνο και η Σιγκαπούρη, μεταξύ άλλων, να δημιουργούν ένα Digital Twin – ένα δυναμικό ψηφιακό αντίγραφο των φυσικών περιουσιακών στοιχείων και των περιβαλλόντων τους και των αλληλεξαρτήσεών τους – για σκοπούς πολεοδομικού σχεδιασμού και να χρησιμοποιούν την μηχανική μάθηση για να προβλέψουν μελλοντικά γεγονότα και τάσεις.

Ένα Digital Twin μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παράδειγμα για την παροχή υποστήριξης για καθημερινές λειτουργίες, για την προσομοίωση μιας φυσικής καταστροφής και των πιθανών επιπτώσεών της στην πόλη ή για την αξιολόγηση της ροής των ανέμων που δροσίζουν την πόλη και τα δέντρα για να διασφαλιστεί η σκιά. δρόμους και πάρκα. Με την εξέλιξη των νέων τεχνολογιών με υψηλότερες δυνατότητες επεξεργασίας (δηλαδή, γρήγορα προβλήματα αναγνώρισης ανάλυσης βασικής αιτίας). Τα Digital Twins θα γίνονται όλο και πιο ισχυρά για τη λήψη αποφάσεων που βασίζονται σε δεδομένα και θα έχουν υψηλό ποσοστό υιοθέτησης μεταξύ των κυβερνήσεων των πόλεων,4 Έρευνα της ABI έχει προβλέψει ότι μέχρι το 2025 ο αριθμός των Digital Twins θα ξεπεράσει τα 500. 5 Και το ESI ThoughtLab προβλέπει ότι το ποσοστό των πόλεων που κάνουν μεγάλες επενδύσεις θα αυξηθεί περισσότερο για τα Digital Twins, αυξάνοντας από 11 τοις εκατό το 2021 σε 31 τοις εκατό το τρία χρόνια — αύξηση σχεδόν 300%. 6

«Αυτό στο οποίο έχουμε εργαστεί είναι η μετατροπή των δεδομένων σε σχετικές πληροφορίες για στρατηγικές αποφάσεις που μπορούμε να πάρουμε. Αυτό θα βελτιώσει πάρα πολύ τη διακυβέρνηση και την αποτελεσματικότητα της πόλης και τελικά τη διαφάνεια των αποφάσεων που λαμβάνονται από πολιτικούς ή δημόσιες αρχές».Rui Moreira, Δήμαρχος Πόρτο

 

Γιατί οι λειτουργίες πόλεων με δυνατότητα AI είναι σχετικές με τις πόλεις και τους πολίτες τους;

 

Γρήγορες αποκρίσεις και καλύτερες υπηρεσίες: Η αξιοποίηση της ανάλυσης μεγάλων δεδομένων και της μηχανικής μάθησης επιτρέπει σε μια πόλη να κατανοεί καλύτερα τι συμβαίνει και να προσαρμόζεται σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, επιτρέποντας έτσι ταχύτερες απαντήσεις σε νέες προκλήσεις.

Οι λειτουργίες με δυνατότητα AI λαμβάνουν δεδομένα από όλους τους αισθητήρες και τις συσκευές, έτσι ώστε η πόλη να μπορεί να αποτρέψει σφάλματα ή βλάβες ή να εντοπίσει ένα σφάλμα τη στιγμή που το σύστημα πέσει και να το διορθώσει πιο γρήγορα και αυτόματα. (7) Επιπλέον, η πόλη αξιολογεί τα δεδομένα της και πάντα μαθαίνει και ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στις μεταβαλλόμενες συνήθειες των ενδιαφερομένων της (για παράδειγμα με μια νέα λωρίδα λεωφορείων ή ποδηλατόδρομο) και επίσης λαμβάνει αιτήματα και προτάσεις για υπηρεσίες από αυτούς. Στον απόηχο της επιδημίας COVID-19, το 40 τοις εκατό των πόλεων παραδέχτηκε ότι η έγκαιρη πρόσβαση σε δεδομένα και τα προηγμένα αναλυτικά στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία μιας πόλης. (8)

 

Ασφαλέστερες πόλεις: Τα δεδομένα από συνδεδεμένες συσκευές και εφαρμογές που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιούνται με αναλυτικά στοιχεία και επεξεργασία εικόνας για την κατανόηση του τι συμβαίνει σε μια πόλη. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν εργαλεία πρόβλεψης, για παράδειγμα, για να βοηθήσουν στον εντοπισμό πιθανών τοποθεσιών και ωρών για ορισμένα εγκλήματα, (9) και για να υποστηρίξουν απαντήσεις από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.

Για παράδειγμα, η οδική ευφυΐα και η αναγνώριση μετράει και προβλέπει μετρήσεις και ροές οχημάτων, ανιχνεύει το όχημα που κινείται σε λάθος κατεύθυνση, προσδιορίζει οχήματα ενδιαφέροντος κ.λπ. Η παρακολούθηση του πλήθους δίνει τη δυνατότητα στην πόλη να ειδοποιεί το αστυνομικό τμήμα όταν ο αριθμός του πλήθους φτάσει στα όρια ή διαφέρει σημαντικά από τις προβλέψεις. Για παράδειγμα, το ποσοστό εγκληματικότητας στο Σουράτ της Ινδίας μειώθηκε κατά 27 τοις εκατό μετά την εφαρμογή μέτρων ασφαλείας που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.(10)

 

Αποτελεσματικές πόλεις: Η τεχνητή νοημοσύνη σε έξυπνες πόλεις επιτρέπει την αυτοματοποίηση των δημοτικών δραστηριοτήτων και λειτουργιών σε μεγάλη κλίμακα, μειώνοντας τις επικαλύψεις των προσπαθειών και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα. Μεταμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο οι πόλεις λειτουργούν και παρέχουν δημόσιες υπηρεσίες, δημιουργώντας αποτελεσματικότητες και βρίσκοντας συνέργειες. Για παράδειγμα, η Σεούλ δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιων μεταφορών που χρησιμοποιεί έξυπνες κάμερες στα μετρό για να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με τον όγκο των επιβατών και να προσαρμόζει ανάλογα την ταχύτητα και τη συχνότητα των τρένων σε πραγματικό χρόνο. Τοποθέτησε επίσης αισθητήρες που παρακολουθούν τα εξαρτήματα της αμαξοστοιχίας για την αποφυγή βλαβών πριν συμβούν. (11) Το Σάο Πάολο έχει αναπτύξει μια λύση για την εκτίμηση και την πρόβλεψη της ποιότητας του αέρα χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη και αναλύσεις μεγάλων δεδομένων, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας που συμπληρώνονται με δεδομένα από αισθητήρες καιρού, κυκλοφορίας και ρύπανσης. Αυτό βοηθά στον υπολογισμό των επιπέδων ρύπανσης 24 – 48 ώρες νωρίτερα, επιτρέποντας στις τοπικές κυβερνήσεις να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα. (12)

 

Υψηλότερα σημεία επαφής μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών: Η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει την προσαρμοσμένη και εξατομικευμένη σύνδεση μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και των κατοίκων. Οι πιο αποτελεσματικές πολιτικές μπορούν να αναπτυχθούν εφαρμόζοντας την τεχνητή νοημοσύνη στην ανατροφοδότηση από τους πολίτες. Για παράδειγμα, στα κυβερνητικά γραφεία της Βόρειας Καρολίνας χρησιμοποιούν chatbots AI για να επιταχύνουν τη διαδικασία απάντησης σε ερωτήσεις των κατοίκων. (13)

 

Καλύτερη διαχείριση καταστροφών και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός: Ένα άλλο όφελος από την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης και της μηχανικής μάθησης στις λειτουργίες της πόλης είναι η υποστήριξη του βραχυπρόθεσμου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού. Συνδέοντας δεδομένα από διαφορετικές πηγές, δηλαδή φορείς, πολίτες, επιχειρήσεις, τουρίστες κ.λπ., ο πολεοδόμος μπορεί να εντοπίσει καλύτερα τις τάσεις και να προβλέψει τις μελλοντικές ανάγκες και τις μεταβαλλόμενες συνήθειες. Οι ηγέτες των πόλεων μπορούν να λάβουν αποφάσεις βάσει δεδομένων, όπως πού να χτιστεί ένα νέο σχολείο ή να ενισχύσουν το δίκτυο λεωφορείων ή αν θα ανοίξουν ένα νέο κέντρο υγείας σε μια περιοχή όπου ο πληθυσμός γερνάει. Αυτές οι πληροφορίες είναι υψίστης σημασίας, όχι μόνο για τον σχεδιασμό της πόλης. Έχει επίσης αξία για τις επιχειρήσεις, επιτρέποντας καλύτερη ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς.

 

Πώς να εξασφαλίσετε μια επιτυχημένη ανάπτυξη;

 

Ξεκινήστε με τη στρατηγική και τη διακυβέρνηση δεδομένων:

Η διακυβέρνηση δεδομένων και η διαφάνεια είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τις πόλεις που υιοθετούν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης. Οι ενδιαφερόμενοι εντός των πόλεων πρέπει να γνωρίζουν πώς θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα τους –και για ποιους σκοπούς– ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εμπιστεύονται το σύστημα. Απαιτεί μια προσαρμογή στην τρέχουσα διακυβέρνηση της πόλης για να διασφαλιστεί ότι συνεπάγεται αλλαγή προσέγγισης στη λήψη αποφάσεων βάσει δεδομένων – και τελικά σε ένα αυτοματοποιημένο και ολοκληρωμένο κέντρο λειτουργίας. Μια πόλη πρέπει να διασφαλίζει τη διαφανή ανταλλαγή ποιοτικών, ανοιχτών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, και την ικανότητα εμπλουτισμού των δεδομένων – μέσω μηχανισμών δημιουργίας εσόδων, ενός γραφείου συμψηφισμού ή blockchain, για παράδειγμα.

Ακόμα κι αν η πόλη αποφασίσει ότι ορισμένα από τα δεδομένα είναι δωρεάν, πρέπει να υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου για τον έλεγχο της κατάχρησης. Χωρίς αυτή τη διακυβέρνηση, η εμπιστοσύνη στην αγορά δεδομένων μιας πόλης (και η ακρίβειά της) θα είναι εύθραυστη. Τα μοντέλα διακυβέρνησης δεδομένων θα πρέπει να οικοδομούν εμπιστοσύνη στα συστήματά τους για τη συλλογή δεδομένων, το απόρρητο και την έκθεση δεδομένων, καθώς είναι καίριας σημασίας για πολιτική και δημόσια υποστήριξη. Σύμφωνα με την Gartner, έως το 2023 το 30 τοις εκατό των πρωτοβουλιών για έξυπνες πόλεις θα χάσουν τη δημόσια υποστήριξη και θα διακοπούν λόγω έλλειψης ολοκληρωμένων υπηρεσιών και ανάλυσης δεδομένων.(14)

 

Να είστε ενήμεροι για ζητήματα απορρήτου και να τονώσετε μια κουλτούρα εμπιστοσύνης:

Ενώ η χρήση δεδομένων μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη παροχή υπηρεσιών, το απόρρητο είναι μια ανησυχία που πρέπει να αντιμετωπιστεί σωστά. Οι πόλεις πρέπει να σέβονται τη νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων και ασφάλειας και να διασφαλίζουν την ορθή χρήση των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου να κερδίσουν και να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού.

 

Διασφάλιση προτύπων δεδομένων και διαλειτουργικότητας:

Είναι ζωτικής σημασίας να διατηρηθούν τα πρότυπα δεδομένων και η διαλειτουργικότητα εντός της πόλης, για να διευκολυνθεί η απρόσκοπτη ενοποίηση και ανάλυση. Τυποποιημένες μεθοδολογίες όπως το ISO 37120 και οι ενορχηστρωτές εμπορικών δεδομένων διευκολύνουν αυτή τη διαλειτουργικότητα. Η ενοποίηση δεδομένων θα επωφεληθεί από την ύπαρξη μιας πύλης API στην πόλη – για την προστασία των ψηφιακών πλατφορμών της πόλης (ή «εγκεφάλου της πόλης») και των υποσυστημάτων από απειλές, ευπάθειες και με ελέγχους πρόσβασης με ενιαία σύνδεση και διαχείριση ταυτότητας , παρέχοντας ασφάλεια από άκρο σε άκρο.

 

Αποφύγετε την αλγοριθμική μεροληψία:

Όλα τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης χρησιμοποιούν αλγόριθμους, οι οποίοι μπορεί να είναι μεροληπτικοί στον τρόπο λειτουργίας τους. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι αλγόριθμοι να μην είναι προκατειλημμένοι με τρόπο που βαθαίνει τις ανισότητες (για παράδειγμα, μεταξύ φυλετικών ή εθνοτικών ομάδων). Έχοντας μια διαφορετική ομάδα που εργάζεται με δεδομένα μπορεί να το μετριάσει αυτό.

 

Προετοιμάστε το σωστό σύνολο δεξιοτήτων μεταξύ του εργατικού δυναμικού των πόλεων:

Οι πόλεις θα πρέπει να παρέχουν σε πολλούς κρατικούς υπαλλήλους αποτελεσματικά βραχυπρόθεσμα προγράμματα κατάρτισης και δια βίου μάθηση για να τους βοηθήσουν να προσαρμοστούν στην τεχνητή νοημοσύνη. Τα υπάρχοντα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πρέπει επίσης να ανανεωθούν για να παρέχουν δεξιότητες στην τεχνητή νοημοσύνη σε άτομα που θα εισέλθουν στο εργατικό δυναμικό στο μέλλον. (15)

 

Ακολουθήστε μια προσέγγιση με επίκεντρο τον πολίτη στις λειτουργίες:

Η τοποθέτηση των πολιτών, των τοπικών επιχειρήσεων και των επισκεπτών στο επίκεντρο κατά τον σχεδιασμό των λειτουργιών της πόλης είναι ο τρόπος για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών πόλης.

 

Πού να το δείτε σε δράση;

 

Κασκάις, Πορτογαλία

Το Κασκάις της Πορτογαλίας είναι ένα παραθαλάσσιο θέρετρο με πληθυσμό 211.000 κατοίκων που προσελκύει περισσότερους από 1,2 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως και στοχεύει να είναι «το καλύτερο για μια μέρα ή μια ζωή». Για να αυξήσει την αποτελεσματικότητα στις υποδομές, τις μεταφορές, τη δημόσια ασφάλεια και άλλες υπηρεσίες, η πόλη έχει αποστολή να «δοκιμάζει καινοτόμες λύσεις που μπορούν να κλιμακωθούν». Έχει αναπτύξει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο υπηρεσιών βασισμένων στην τεχνολογία που κυμαίνονται από ενεργειακά αποδοτικά κτίρια έως εξ αποστάσεως πληρωμές για στάθμευση.

Ωστόσο, το Cascais αντιμετώπισε προκλήσεις καθώς εξέλιξε το οικοσύστημά της και εφάρμοσε νέες πρωτοβουλίες. Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια ήταν η έλλειψη ενός ενιαίου οράματος σε 12 δημοτικούς τομείς, που κυμαίνονται από την υγεία και την εκπαίδευση έως την ενέργεια και τις δημόσιες υποδομές. Για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, το 2018 η Cascais ανέπτυξε ένα ψηφιακό κέντρο εντολών διαχειριζόμενων υπηρεσιών, το C2, για να του δώσει μια ολιστική και ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διαχείριση των επιχειρήσεων της πόλης σε μια πολυεπιστημονική αίθουσα. Η λύση τροφοδοτήθηκε από το λειτουργικό σύστημα smart place της Deloitte, CitySynergy.

Ο Cascais επαναπροσδιόρισε το μοντέλο λειτουργίας της πόλης ενσωματώνοντας δεδομένα και διαδικασίες από κάθε δημοτικό κάθετο τομέα αντί να ασχολείται με το καθένα σε ξεχωριστά σιλό. Η ενσωμάτωση αύξησε την ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες και πέτυχε εξοικονόμηση πόρων βάσει υψηλότερης αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας.

Η πλατφόρμα της πόλης παρέχει τώρα 15 έξυπνες πρωτοβουλίες (συμπεριλαμβανομένων ιστοτόπων σύνδεσης πολιτών και εφαρμογής αφοσίωσης πολιτών) με ενσωματωμένους χάρτες με στοιχεία και εξαρτήσεις, διαδικτυακούς πίνακες εργαλείων, προσαρμοσμένες αναφορές και ένα Digital Twin.

Υποστηρίζει τη διαχείριση ενός οικοσυστήματος με περισσότερους από 30 συνεργάτες υπηρεσιών, επιτρέπει την προγνωστική διαχείριση μέσω συσχέτισης συμβάντων και ανάλυση δεδομένων και διευκολύνει τη λήψη αποφάσεων και τον αστικό σχεδιασμό. «Ένα κέντρο διοίκησης με δυνατότητες πρόβλεψης, για να προσπαθήσουμε να προβλέψουμε το μέλλον, αυτό θέλουν οι πολίτες στο μέλλον», λέει ο Miguel Pinto-Luz, Αντιδήμαρχος του Cascais.

Το C2 βοήθησε στη βελτίωση των λειτουργιών, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και στη μείωση του κόστους. Για παράδειγμα, η Cascais έχει εφαρμόσει ένα έξυπνο σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που αναμένεται να μειώσει τις διαδρομές κατά μήκος των διαδρομών κατά 180.000 χιλιόμετρα και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 350 τόνους ετησίως, εξοικονομώντας περίπου 600.000 ευρώ ετησίως. (16) Ενσωματώνοντας δεδομένα κυκλοφορίας και κατάστασης του δρόμου σε πραγματικό χρόνο, το σύστημα όχι μόνο βελτιστοποιεί τις διαδρομές, αλλά εντοπίζει επίσης τις καλύτερες ώρες για τη συλλογή σκουπιδιών, μειώνοντας πιθανώς το λειτουργικό κόστος έως και 40 τοις εκατό και ενισχύοντας την εξοικονόμηση ενέργειας έως και 20 τοις εκατό.

Το Cascais βελτίωσε επίσης τα επίπεδα ικανοποίησης των πολιτών και πέτυχε 20 έως 30 τοις εκατό για εξοικονόμηση ενέργειας και 30 τοις εκατό μείωση στην κατανάλωση νερού. Η πόλη είναι περήφανη που έχει υπογράψει Συμφωνίες Επιπέδου Υπηρεσιών με τους πολίτες της και για τα αποτελέσματα που έχει αυτό.

Με την αποτελεσματικότητά του, το Cascais μπορεί να κατανείμει πόρους πιο αποτελεσματικά και να προσελκύσει νέες επιχειρήσεις, κατοίκους και πανεπιστήμια, καθιστώντας την την πιο δυναμική και στραμμένη προς το μέλλον πόλη στην Πορτογαλία. Το πιο σημαντικό, το μοντέλο που αναπτύχθηκε από τον Cascais θα μπορούσε να αντιγραφεί και από άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο. (17, 18)

 

Βιέννη, Αυστρία

Η Βιέννη ήταν μια από τις πρώτες πόλεις στον κόσμο που δημοσίευσε δεδομένα ανοιχτής κυβέρνησης το 2011, αλλά η πλατφόρμα της VeroCity ανέβασε τα ανοιχτά δεδομένα σε νέο επίπεδο. Οι δυνατότητες συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων του βασίζονται στο δομικό στοιχείο Context Broker της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο μπορεί να ταξινομήσει δεδομένα κάθε είδους και πηγών. (19)

Το Context Broker επιτρέπει στην πλατφόρμα να προσφέρει οπτικές πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο που απευθύνονται σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στην πόλη. Η πλατφόρμα μπορεί να διευκολύνει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως η αστική κινητικότητα, η περιβαλλοντική παρακολούθηση, η διαχείριση αστικών υποδομών, η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και πολλά άλλα. Η πλατφόρμα παρέχει πρόσβαση σε οπτικοποιημένες πληροφορίες για τους χρήστες, αποφεύγοντας την ανάγκη επεξεργασίας λεπτομερειών στα ακατέργαστα δεδομένα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στην πόλη να προσφέρει διαφάνεια στην παρακολούθηση και τη συγκριτική αξιολόγηση, ενώ προωθεί τη συμμετοχή των πολιτών της.

Η πόλη κυκλοφόρησε επίσης το WienBot, ένα chatbot που παρέχει απαντήσεις σε μια σειρά από ερωτήσεις των χρηστών, ενώ παράλληλα μαθαίνει συνεχώς από τις «συνομιλίες» του. Αυτή η δυνατότητα καταγραφής των πιο συχνών ερωτήσεων ή λέξεων-κλειδιών που χρησιμοποιούνται, επιτρέπει στο chatbot να προτείνει ερωτήσεις εκ των προτέρων. Επί του παρόντος, το WienBot απαντά σε ερωτήσεις σχετικά με τα 250 πιο συχνά προσβάσιμα περιεχόμενα του επίσημου ιστότοπου της πόλης της Βιέννης www.wien.at. Προτείνει επίσης άλλες χρήσιμες υπηρεσίες πόλης που μπορεί να βοηθήσουν τους χρήστες. Η λίστα των ερωτήσεων ενημερώθηκε πρόσφατα ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.

Ως αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών για την τεχνολογική διαχείριση των λειτουργιών της πόλης, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το 2019 η Βιέννη κατέλαβε την πρώτη θέση στον Δείκτη Στρατηγικής Έξυπνης Πόλης. (20, 21)

 

Χονγκ Κονγκ

Το Χονγκ Κονγκ αυξάνει συνεχώς τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης στον κυβερνητικό και δημόσιο τομέα. Προτεραιότητα αποτελεί η συνεχής βελτίωση στη διαχείριση των υπηρεσιών της πόλης. Για παράδειγμα, η πόλη σχεδιάζει να αναπτύξει chatbots για να χρησιμοποιήσει ιστορικά δεδομένα για να απαντήσει στα παράπονα των πολιτών και να απαντήσει σε ερωτήσεις.

Η πόλη σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη στη διαχείριση της κυκλοφορίας. Η πόλη συλλέγει ήδη δεδομένα κίνησης σε πραγματικό χρόνο για ταχύτητες και όγκους μέσω αισθητήρων στο 80 τοις εκατό των μεγάλων διαδρομών, για να μειώσει τη συμφόρηση στην πόλη.

Η πόλη διαθέτει επίσης αισθητήρες που συλλέγουν δεδομένα σχετικά με τις κατολισθήσεις, τη ρύπανση και τα επίπεδα των υδάτων, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένη για καταστροφές, και χρησιμοποιεί επίσης αισθητήρες για την παρακολούθηση της χρήσης ενέργειας.

Το ένα τρίτο του πληθυσμού του Χονγκ Κονγκ θα είναι ηλικίας 65 ετών και άνω σε 20 χρόνια. Η πόλη σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει ρομποτική για να υποστηρίξει τους ηλικιωμένους και να βοηθήσει τους παρόχους φροντίδας. Επιπλέον, τα νοσοκομεία στο Χονγκ Κονγκ έχουν αναπτύξει τεχνητή νοημοσύνη για να προγραμματίσουν εβδομαδιαίες εργασίες για χιλιάδες νοσηλευτές.

Οι αιτήσεις βίζας ελέγχονται από την τεχνητή νοημοσύνη για την αποφυγή σφαλμάτων και παραπτωμάτων. Η πόλη σχεδιάζει επίσης να μεταμορφώσει την «ψηφιακή περσόνα» και να χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για τη δημιουργία ηλεκτρονικής ταυτότητας για κάθε άτομο. Αυτό θα διασφαλίσει ότι τα άτομα με αξιόπιστο έλεγχο ταυτότητας μπορούν να αποκτήσουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες στο διαδίκτυο.”

 

Πηγή: CITYBRANDING.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.