Κυριακή 24 Ιουλίου 2022

Φόβοι για παγκόσμια ύφεση, ενώ ανεβαίνει το κόστος ζωής

«Κραχ» απειλεί την παγκόσμια οικονομία.

 


Η παγκόσμια οικονομία φαίνεται όλο και πιο πιθανό να οδεύει προς μια σοβαρή επιβράδυνση, καθώς οι κεντρικές τράπεζες αντιστρέφουν επιθετικά την εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική που υιοθέτησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας για να στηρίξουν την ανάπτυξη.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, συρρικνώθηκε για πρώτη φορά μετά σχεδόν από δύο χρόνια αυτόν τον μήνα.

Στην ευρωζώνη, η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε αυτόν τον μήνα για πρώτη φορά εδώ και πάνω από έναν χρόνο, ενώ στη Βρετανία η ανάπτυξη διαμορφώθηκε σε χαμηλό 11 μηνών.

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας αναμένεται να μειώσει τις προβλέψεις της για την εγχώρια ανάπτυξη.

Εν τω μεταξύ, τα αυστηρά lockdown λόγω πανδημίας στην Κίνα και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έπληξαν περαιτέρω τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού που δεν είχαν ακόμη ανακάμψει από την πανδημία.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ συρρικνώθηκε τον Ιούλιο για πρώτη φορά από το 2020, καθώς οι κλάδοι της μεταποίησης και των υπηρεσιών βρέθηκαν αντιμέτωποι με υποτονική ζήτηση που εντείνει τις ανησυχίες για την ύφεση.

Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε κατά 4,8 μονάδες στις 47,5, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει βρεθεί από τον Μάιο του 2020 της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Με μια ένδειξη κάτω από το 50 που δείχνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα είχε συρρικνωθεί, η έκθεση θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση σχετικά με το εάν η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται ξανά σε -ή σχεδόν- σε ύφεση μετά την απότομη ανάκαμψη από την ύφεση στις αρχές του 2020 στην αρχή της πανδημίας COVID-19 .

«Τα προκαταρκτικά στοιχεία του PMI για τον Ιούλιο δείχνουν μια ανησυχητική επιδείνωση στη οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence Κρίς Γουίλιαμσον.

«Η μεταποίηση έχει παγώσει και η ανάκαμψη του τομέα των υπηρεσιών από την πανδημία έχει αντιστραφεί, καθώς η ζήτηση υποσκελίζεται από το αυξανόμενο κόστος ζωής, τα υψηλότερα επιτόκια και τις αρνητικές προοπτικές του οικονομικού outlook», πρόσθεσε ο Γουίλιαμσον.

Η συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ προήλθε κυρίως από την απότομη πτώση της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών με τον δείκτη του κλάδου να υποχωρεί στις 47 μονάδες, αν και οι εταιρείες του συνέχισαν να προσθέτουν θέσεις εργασίας με σταθερό ρυθμό.

Παράλληλα, ο δείκτης στη μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών στο 52,3 τον Ιούλιο. Οι νέες παραγγελίες συρρικνώθηκαν για δεύτερο μήνα και επιβραδύνθηκε ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας.

 

Ευπάθεια στην οικονομίας της Ευρωζώνης

Στη Ευρωζώνη, η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε αυτόν τον μήνα λόγω της επιταχυνόμενης ύφεσης της μεταποίησης και της στασιμότητας της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών, καθώς το αυξανόμενο κόστος ώθησε τους καταναλωτές να περικόψουν τις δαπάνες τους.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της S&P Globall για την ευρωζώνη, υποχώρησε στο 49,4 τον Ιούλιο - το χαμηλότερο από τον Φεβρουάριο του 2021 - από 52,0 τον Ιούνιο, πολύ κάτω από όλες τις προβλέψεις.

Ο πληθωρισμός στη Ευρωζώνη ήταν 8,6% τον περασμένο μήνα, έδειξαν επίσημα στοιχεία, και την Πέμπτη η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Η κατακόρυφη μείωση των νέων παραγγελιών, η μείωση του ανεκτέλεστου υπόλοιπου εργασιών και οι πιο δυσοίωνες επιχειρηματικές προσδοκίες, δείχνουν ότι ο ρυθμός μείωσης αποκτά περαιτέρω δυναμική», δήλωσε ο Κρίς Γουίλιαμσον.

«Τη μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η δυσχερής θέση της μεταποίησης, όπου οι παραγωγοί αναφέρουν ότι οι ασθενέστερες του αναμενόμενου πωλήσεις έχουν οδηγήσει σε πρωτοφανή αύξηση των απούλητων αποθεμάτων», πρόσθεσε.

Τα στοιχεία αναδεικνύουν την ευπάθεια της οικονομίας της ευρωζώνης, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την απόσυρση των μέτρων νομισματικής τόνωσης, μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά μισή μονάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την πρώτη αύξηση εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι αποφάσεις αυτές αναμένεται να σημαίνουν βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη λόγω ακριβότερων δανείων και, δυστυχώς, λόγω της μη δημιουργίας, και μερικές φορές και της απώλειας, θέσεων εργασίας», ανέφερε την Παρασκευή το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μάντις Μίλερ. «Όμως οι συνέπειες μιας επίμονης υπερβολικά γρήγορης αύξησης των τιμών θα ήταν ακόμη χειρότερες».

Τα σημάδια επιβράδυνσης της ανάπτυξης θα αυξήσουν τον αριθμό των οικονομολόγων που προβλέπουν ύφεση αργότερα μέσα στο 2022 στην ευρωζώνη. Στο μεταξύ, ο ενεργειακός εφοδιασμός αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας, καθώς η Ρωσία μειώνει τις ροές φυσικού αερίου ως απάντηση στις δυτικές κυρώσεις για την εισβολή της στην Ουκρανία.

 

Οικονομική επιβράδυνση της Κίνας

Οι ανησυχίες για μια παγκόσμια επιβράδυνση επισκιάζουν στις προοπτικές ανάκαμψης της Ασίας, με την ανάπτυξη εργοστασιακής δραστηριοτητας να επιβραδύνεται στην Ιαπωνία και την Αυστραλία, ασκώντας πίεση στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να στηρίξουν τις οικονομίες τους.

Η μεταποιητική δραστηριότητα της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 10 μηνών τον Ιούλιο, έδειξε ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών PMI την Παρασκευή, προμηνύοντας ύφεση για μια οικονομία που αγωνίζεται να ξεπεράσει τις πληγές από την πανδημία της COVID-19.

«Οι έρευνες του PMI Ιουλίου δείχνουν ότι ο μεταποιητικός τομέας επιβραδύνεται καθώς η ζήτηση αποδυναμώνεται, ενώ ο τελευταίος COVID-19 αρχίζει να πλήττει τον τομέα των υπηρεσιών», δήλωσε ο οικονομολόγος, Μαρσέλ Θιελιάντ, της Capital Economics.

Η εργοστασιακή δραστηριοτητα επιβραδύνθηκε επίσης στην Αυστραλία με τον δείκτη να υποχωρεί στο 55,7 τον Ιούλιο από 56,2 τον Ιούνιο, έδειξε ξεχωριστή έρευνα την Παρασκευή.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας επιβραδύνθηκε απότομα το δεύτερο τρίμηνο, επιβαρυνόμενη από τα εκτεταμένα lockdown για τον COVID και υποδεικνύοντας την επίμονη πίεση τους επόμενους μήνες από μια σκοτεινή παγκόσμια προοπτική.

Η συρρίκνωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ανάγκασε την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης να μειώσει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της χώρας την Πέμπτη.

 

Φωτογραφία: SOPA Images via Getty Images

 

Πηγή: HUFFINGTONPOST GREECE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.