Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Νέοι τριγμοί στο Σκάνδαλο των Παρακολουθήσεων: Παρεμβάσεις από Κομισιόν και ΠτΔ

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στο σκάνδαλο με κεντρικό πρωταγωνιστή το Μαξίμου, όσο κι αν ο πρωθυπουργός προσπαθεί να μεταθέσει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους πλην του ιδίου και όσο κι αν η κυβέρνηση με κινήσεις τακτικισμού ελπίζει ότι θα φθείρει το μέγεθος του σκανδάλου με τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και δημοσιογράφων.

 


Ηχηρές παρεμβάσεις έκαναν σήμερα τόσο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τους δύο σημαντικούς θεσμούς στη λειτουργία της Δημοκρατίας να ζητούν το αυτονόητο: τον άμεσο και πλήρη έλεγχο της υπόθεσης.

Στο πνεύμα της χθεσινής δήλωσης του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ, συνταγματολόγου Ευάγγελου Βενιζέλου και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τονίζει με μια στοχευμένη ανακοίνωση ότι «η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δε συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας» και πως επιβάλλει «την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

 

Η ανακοίνωση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις. 

Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας. Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας συμβόλαιο και την αντοχή του πολιτεύματός μας. Επιβάλλει την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς. 

Ο σεβασμός και η προάσπιση της δημοκρατίας υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, πρόσωπα και αξιώματα. Αποτελεί το πιο υψηλό καθήκον όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

 

►Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα και η εκπρόσωπος για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, ερωτηθείσα σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Κομισιόν προς τον Τύπο, με την Ανίτα Χίπερ να σημειώνει ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα.

 

Η δήλωση της εκπροσώπου της Κομισιόν

«Απαράδεκτη η παράνομη πρόσβαση των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων»

Γνωρίζουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση μέσων παρακολούθησης από ορισμένες κυβερνήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη.

Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης.

Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της Ε.Ε. και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών.

 

►Και σήμερα πάντως, η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της επέμεινε στο αφήγημα που επέλεξε από την πρώτη στιγμή των συγκλονιστικών αποκαλύψεων, περί λανθασμένων και ελλιπών χειρισμών από την ΕΥΠ, καθώς, αν και τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες νομικές διαδικασίες, υποτιμήθηκαν οι πολιτικές διαστάσεις της υπόθεσης. «Είναι σαφές ότι δεν υπήρξε εγκαίρως ενημέρωση για τη νόμιμη παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη, παρότι η ΕΥΠ βρίσκεται υπό την εποπτεία του Γραφείου του Πρωθυπουργού. Για αυτό και ο Πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του Διοικητή της ΕΥΠ», επιχείρησε ο Γιάννης Οικονόμου να απαλλάξει από τις ευθύνες του τον πρωθυπουργό. 

Πιστός στο ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ανευθυνότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν εξήγησε τους λόγους της υποκλοπής της συνομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη, αλλά επανέλαβε τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός για τη δήθεν βελτίωση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. 

Ανάλογου κλίματος και στο πλαίσιο της αγωνιώδους προσπάθειας απαλλαγής του πρωθυπουργού από κάθε ευθύνη και η ανάρτηση στα social media του γραμματέα της ΠΕ της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με γενναιότητα και νηφαλιότητα, παραδέχτηκε πως υπήρξαν λάθη στο χειρισμό της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης του τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ και δεσμεύτηκε για την ισχυροποίηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της, στην υπηρεσία της εθνικής ασφάλειας και των Ελλήνων πολιτών».

 

►Στο μεταξύ, σε σημερινή δήλωσή της η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) αναφέρει ότι «ο έλεγχος που αφορά την καταγγελία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ. Νίκου Ανδρουλάκη έχει ήδη αποφέρει τα πρώτα ευρήματα, βρίσκεται σε εξέλιξη και θα συνεχιστεί για την πλήρη και από πάσης απόψεως διερεύνηση της υποθέσεως, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της ΑΔΑΕ».

Ακόμη, η ΑΔΑΕ υπενθυμίζει ότι είναι η κατ' εξοχήν αρμόδια με βάση το ίδιο το Σύνταγμα Αρχή (άρθρο 19 §2) για τη διασφάλιση του θεμελιώδους και απολύτως απαραβίαστου δικαιώματος στο απόρρητο και την ιδιωτικότητα των επικοινωνιών, χωρίς το οποίο δεν νοείται κράτος δικαίου και δημοκρατικός βίος.

 

►Την ίδια ώρα, την άμεση σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας «λόγω αυτού καθεαυτού του σκανδάλου παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μέσω του λογισμικού Predator, όσο και λόγω των προσπαθειών συγκάλυψής του από την Κυβέρνηση» ζητούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

 

►Κατόπιν και του αιτήματος για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έγινε γνωστό από κοινοβουλευτικές πηγές ότι ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας απέστειλε πρόσκληση προς τα μέλη της Διάσκεψης των Προέδρων, η οποία θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022, προκειμένου να εξετάσει την ημερήσια διάταξη των εργασιών του σώματος. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί στις 13:00, αναμένεται να συζητηθούν τόσο το  αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερήσιας διάταξης στην Ολομέλεια όσο και το σημερινό αίτημα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

 

Ν. Ηλιόπουλος: Ψεύτης κι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία ο κ. Μητσοτάκης

«Ο κ. Μητσοτάκης, με το χθεσινό του διάγγελμα, αποδεικνύει ότι δεν είναι απλά ψεύτης αλλά και επικίνδυνος για τη Δημοκρατία», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ. 

Μιλώντας στο «Πρώτο Πρόγραμμα» της ΕΡΤ, ο Νάσος Ηλιόπουλος είπε μεταξύ άλλων: «Χθες ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι όλο αυτό το διάστημα έλεγαν ψέματα για τις παρακολουθήσεις, είπε ψευδώς ότι ήταν νόμιμη η παρακολούθηση ευρωβουλευτή και υποψηφίου αρχηγού κόμματος, φάνηκε ότι όχι απλά δεν έχει κατανοήσει τι συμβαίνει αλλά συνεχίζει έναν αυταρχικό αντιδημοκρατικό κατήφορο για τη χώρα».

Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης «χρησιμοποίησε φράσεις από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ελληνικής Ιστορίας και της εθνικοφροσύνης, λέγοντας ότι οι παρακολουθήσεις γίνονταν για λόγους εθνικής ασφάλειας και επικαλούμενος υβριδικές απειλές». Σημείωσε δε ότι «στο χθεσινό του διάγγελμα, ο κ. Μητσοτάκης «δεν είπε κουβέντα για το Predator, το οποίο πλέον φαίνεται από παντού ότι το έχει προμηθευτεί η κυβέρνηση» και υποστήριξε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που έχει χάσει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμοποίησης και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να σταθεί ούτε μια στιγμή παραπάνω σε αυτήν τη χώρα».

Ερωτηθείς αν οι εκλογές είναι πλέον κοντά, δήλωσε ότι «από την πλευρά μας ζητάμε εκλογές ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, τότε που είχαν αποκαλυφθεί τα ψέματα που έλεγε ο κ. Μητσοτάκης για τη μελέτη Λύτρα-Τσιόδρα και τότε που πάλι εμφανιζόταν να μην ήξερε ότι δεν είναι το ίδιο να είσαι σε ΜΕΘ και να μην είσαι σε ΜΕΘ». «Αυτό όμως που συνέβη αυτές τις μέρες είναι πραγματικά τομή», σημείωσε, για να προσθέσει πως «ο κ. Μητσοτάκης, στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, δεν πιάστηκε απλά με τη γίδα στην πλάτη αλλά με ένα ολόκληρο κοπάδι». «Δεν γίνεται να λέει ότι υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη και να παραιτεί το διορισμένο ανιψιό του στη θέση του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού και το διορισμένο διοικητή της ΕΥΠ», ανέφερε. Τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ, η αντικειμενική πολιτική ευθύνη ανήκει στον ίδιο».

Ερωτηθείς για το τι θα διαμειφθεί στην επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ανέφερε ότι «θα βγουν συμπεράσματα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει να δώσει απαντήσεις». Πρόσθεσε ότι «τα πραγματικά συμπεράσματα θα βγουν μετά τις εκλογές, όταν στην επόμενη Βουλή που θα έχει προοδευτική πλειοψηφία, θα στηθεί προανακριτική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει όλες τις ευθύνες που προκύπτουν γύρω από αυτήν την υπόθεση».

«Ο Θανάσης Κουκάκης ερευνούσε σκάνδαλα τραπεζικών στελεχών, που προσπαθούσε να καλύψει η κυβέρνηση», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τόνισε ότι «όλο αυτό το κουβάρι θα ξετυλιχθεί», προσθέτοντας ότι «χρωστάμε πολλά στην ερευνητική δημοσιογραφία για την αποκάλυψη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων».

 

Μ. Κατρίνης: Η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι με ευθύνη του Πρωθυπουργού

«Πρόκειται για μια δυσώδη υπόθεση η οποία βλάπτει σοβαρά και νομίζω με μη αντιστρεπτό τρόπο τη διεθνή εικόνα της χώρας», τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο Μιχάλης Κατρίνης σημείωσε πως «δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα της εμπλοκής του Μεγάρου Μαξίμου σε θέματα υποκλοπών και παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων παίζει στα μεγαλύτερα μέσα του εξωτερικού και από την άλλη έχουμε μια κυβέρνηση η οποία υποπίπτει από το ένα λάθος στο άλλο και από το ένα ψέμα στο άλλο».

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι «υπάρχει άμεση πολιτική ευθύνη του πρωθυπουργού για το μπάχαλο που υπάρχει στην χώρα. Δεν μας απάντησε, πρώτον για ποιον λόγο παρακολουθείτο το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη και το δεύτερον, δεν μας είπε τίποτα για το παράνομο λογισμικό το Predator, ποιος το χρησιμοποιεί στην χώρα και εάν είναι δυνατόν η ίδια η ΕΥΠ να μην γνωρίζει ποιος το χρησιμοποιεί».

«Η χώρα δυστυχώς είναι ξέφραγο αμπέλι με ευθύνη του πρωθυπουργού. Τρία χρόνια έχει υπαχθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στην δικαιοδοσία του πρωθυπουργού. Παρά την προσπάθεια του να μεταβιβάσει την ευθύνη στον κ. Δημητριάδη και στον κ. Κοντολέοντα, είναι σαφέστατο ότι η πολιτική ευθύνη ανήκει 100% στον κ. Μητσοτάκη» τόνισε ο επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

 

►«Περιμέναμε χθες από τον κ. Μητσοτάκη να μας πει τους λόγους που αποφάσισε η ΕΥΠ να παρακολουθήσει τον κ. Ανδρουλάκη. Επέλεξε τη σιωπή για άλλη μια φορά» επισήμανε σε συνέντευξή του στον τ/σ «Alpha» ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή που πήγαμε τα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αποδείκνυαν την προσπάθεια παγίδευσης του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη με το λογισμικό Predator, προσπάθησε να υποβαθμίσει, να αποκρύψει στοιχεία. Πήγαν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας δύο υπουργοί και ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΥΠ, ο κ. Κοντολέων, και είπαν ψέματα ότι δεν ξέρουν τίποτα για το Predator και την παρακολούθηση. Και αποδείχθηκε στην πορεία ότι ένας Έλληνας ευρωβουλευτής και τότε υποψήφιος για την αρχηγία του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος της χώρας παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ», πρόσθεσε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος.

Τόνισε ότι «είναι τεράστιο ολίσθημα αυτό που έκανε ο πρωθυπουργός χθες. Γιατί το Σύνταγμα μιλάει ξεκάθαρα στο άρθρο 19 παρ.1 για την ιδιωτικότητα και την προστασία βουλευτών και ευρωβουλευτών, ώστε να μην παρακολουθούνται οι συνομιλίες».

«Είναι όμως και πολιτικά απαράδεκτο και αδιανόητο για ένα ευρωπαϊκό κράτος, το οποίο θέλει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του λόγου, των τηλεπικοινωνιών, της Δημοκρατίας, να θεωρούμε νόμιμο ότι οποιοσδήποτε πρωθυπουργός ή οποιαδήποτε κυβέρνηση μπορεί να παρακολουθεί τους πολιτικούς τους αντιπάλους» συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας τις διαρροές περί προσπάθειας επικοινωνίας του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος επισήμανε: «Δεν είμαστε καφενείο. Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια θεσμικά».

 

►Τις «ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το επικίνδυνο και σκοτεινό θεσμικό πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί στη χώρα από το 1994 για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων», κατήγγειλε ο Νίκος Καραθανασόπουλος μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ μιλώντας στον ρ/σ «Real FM».

Σημείωσε πως η επίκληση του όρου της «εθνικής ασφάλειας», εκ μέρους της κυβέρνησης, «χωράει τα πάντα και χειροτερεύει ακόμα περισσότερο το πλαίσιο σε βάρος των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Ανέφερε ότι αυτό αποδεικνύεται και από τη «σημαντική αύξηση των παρακολουθήσεων κάθε χρόνο, που για φέτος έχουν φθάσει τις 15.000» και υπενθύμισε ότι «το ΚΚΕ από το 2016 ακόμα είχε καταγγείλει τις συνακροάσεις στο τηλεφωνικό του κέντρο από συνολικά 13 χώρες, και ακόμα συγκεκριμένες απαντήσεις δεν έχουν δοθεί».

Υπενθύμισε πως «το 2019 πέρασε νόμος με τις ψήφους Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25 για τη λεγόμενη προστασία των προσωπικών δεδομένων που, στην ουσία, άφηνε ανοιχτές τις πόρτες για να μην προστατεύονται τα ατομικά δικαιώματα, στο πολυδαίδαλο πλαίσιο της Ε.Ε.».

 

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.