Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

Αθήνα: Πού τρώμε τους καλύτερους Κεφτέδες;

Μαγαζιά της Αθήνας όπου τα τηγανητά κρεατοσφαιρίδια είναι ο μεζές που πρέπει να δοκιμάσετε, πάντα με τηγανητές πατάτες.

 


 

Αστέρ

 

Σε αυτή την κρητική ταβέρνα των Άνω Πετραλώνων μπορεί το αρνάκι με δεντρολίβανο που φτιάχνουν να είναι μία από τις σπεσιαλιτέ τους, όμως και οι τραγανοί, μυρωδάτοι κολοκυθοκεφτέδες, όπως και τα λαχταριστά τηγανητά κεφτεδάκια, ανήκουν στα δυνατά χαρτιά του μενού. Οι πρώτοι έχουν λίγο λάδι παραπάνω –«έτσι τηγανίζονται στην Κρήτη, με μπόλικο λάδι», υποστηρίζουν– είναι όμως από τους μεζέδες που θα σας κάνουν να γυρίσετε ξανά σε αυτή την πολυσυλλεκτική ταβέρνα. Όσο για τα κεφτεδάκια… μιλάμε για μικρές βόμβες απόλαυσης.

Τρώων 48, Πετράλωνα, τηλ.: 210 341666

 

Balthazar & Dopios


Ο κήπος του Balthazar είναι ένας από τους πιο ωραίους της πόλης. Ατμοσφαιρικός, ωραία διακοσμημένος και φυσικά γεμάτος φυτά. Σε αυτό το μοντέρνο περιβάλλον ίσως τα κεφτεδάκια με πατάτες τηγανητές να μην ταιριάζουν, όμως είναι ένα από τα πιο διάσημα πιάτα του σεφ Χριστόφορου Πέσκια που δεν τα έχει αφαιρέσει πότε από το μενού. Και πώς να το κάνει αφού έχουν φανατικούς οπαδούς. Ωραία τηγανισμένα, χωρίς λαδίλες και με αρκετά μυρωδικά, εξαφανίζονται από το πιάτο στη στιγμή. Στο δεύτερο μαγαζί του «ομίλου», στο Dopios, τα κεφτεδάκια «Όχι σαν του άλλου μαγαζιού», όπως τα ονομάζουν στον κατάλογο, είναι το ίδιο νόστιμα και γευστικά, οπότε δεν λείπουν από καμία παραγγελία.

Αναστασίου Τσόχα 27, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 06441215

Σκουλενίου 1, Πλ. Αγ. Θεοδώρων, τηλ.: 210 3310049

 

Γιουβετσάκια

 

Σε αυτή την ταβέρνα με τη γεμάτη φυτά αυλή και τα τραπέζια με τις ξύλινες καρέκλες, το φαγητό έχει άλλη νοστιμιά. Ο Χάρης Τζίτζης, ο ιδιοκτήτης, καθημερινά αγοράζει από τη λαϊκή ό,τι φρέσκο βρει. Στη συνέχεια αναλαμβάνει η κουζίνα, που ετοιμάζει νόστιμα, σπιτικά πιάτα και μεζέδες. Ανάμεσά τους και καλοτηγανισμένα κεφτεδάκια που μοσχοβολούν και είναι υπέροχα αφράτα. Τώρα το καλοκαίρι ζητήστε τα παρέα με τηγανητά κολοκυθάκια, χωριάτικη σαλάτα και φυσικά φρεσκοτηγανισμένες πατάτες. Γιατί έτσι είναι το καλοκαίρι σε αυτή την αυλή της Άνω Γλυφάδας.
Ιθώμης 20 & Μωρέως 45, Άνω Γλυφάδα, τηλ.: 210 9648081

 

Βαρέσης – Της Θεάτρου το στέκι

 

Είναι από τα «κρυφά» μαγαζιά της πόλης που λίγοι τα γνωρίζουν και η φήμη τους μεταδίδεται μόνο από στόμα σε στόμα. Σε αυτό το  μικρό, απλοϊκό μεζεδοπωλείο το φαγητό είναι σπιτικό και νόστιμο. Οι στρογγυλοί κεφτέδες από μοσχαρίσιο κρέας τηγανίζονται ελαφριά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα και να γίνουν τραγανοί. Ιδανική παρέα η χειροποίητη τυροκαυτερή, αλλά και οι γίγαντες-μέλι που μαγειρεύονται στη γάστρα με μαεστρία.

Θεάτρου 3-7, Κεντρική Αγορά, τηλ.: 210 3215438

 

Το Αγρίνιο

 

Πίσω από τον Πύργο Αθηνών χρόνια τώρα στέκεται ένα χαμηλό κτίσμα στο οποίο φιλοξενείται η cult ψησταριά Το Αγρίνιο. Στα στρωμένα με λαδόκολλες τραπέζια του θα συναντήσετε από μεταγιάπηδες με κοστούμια από τις γύρω εταιρείες, γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά και πολλούς φοιτητές. Σε κανένα από αυτά δεν λείπουν τα αφράτα κεφτεδάκια, που έρχονται με συνοδεία από τραγανές τηγανητές πατάτες.

Σινώπης 18, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 7718384

 

Η ταβέρνα του Κατσόγιαννου


Στη Δραπετσώνα υπάρχει μια ταβέρνα που όταν οι κεφτέδες μπουν στο τηγάνι μοσχοβολάει όλη η γειτονιά. Πρόκειται για την ταβέρνα του Κατσόγιαννου, που λειτουργεί στο ίδιο σημείο από το 1930. Η εσωτερική σάλα με μωσαϊκό στο πάτωμα είναι ντυμένη με παλιές φωτογραφίες και διαφημιστικές αφίσες, ενώ κάπου στο βάθος θα βρείτε και ένα παλιό ξύλινα επενδυμένο ψυγείο-ντουλάπα, που λειτουργεί κανονικά από την πρώτη μέρα που άνοιξε το μαγαζί ως γαλακτοπωλείο. Τα κεφτεδάκια πλάθονται με ούζο και πολλά μυρωδικά, τηγανίζονται με μαεστρία ώστε να έχουν τραγανή κρούστα και φυσικά σερβίρονται με φρεσκοκομμένες τηγανητές πατάτες. Στον κατάλογό του θα βρείτε, μεταξύ άλλων, και
κολοκυθοκεφτέδες, εξίσου τραγανούς και χωρίς πολύ λάδι, αλλά και κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτα.

Αγίου Παντελεήμονος 15, Δραπετσώνα, τηλ.: 211 3115555

 

Οινομαγειρείο το Τριφύλλι


Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού το γνωρίζουν πολύ καλά, αφού βρίσκεται πίσω ακριβώς από το γήπεδο της Λεωφόρου. Το μικρό καταπράσινο οινομαγειρείο φημίζεται για τα τραγανά κεφτεδάκια που τηγανίζονται στο γκάζι, δεν κρατάνε λάδι και τρώγονται  στο λεπτό. Για να τα συνοδέψετε ζητήστε χωριάτικη σαλάτα -την ποτίζουν στο λάδι- και πατάτες τηγανητές. Τώρα αν δεν είστε οπαδοί του Τριφυλλιού ίσως να σας δυσκολέψει το περιβάλλον του, μια και οι πράσινοι τοίχοι του είναι γεμάτοι από φωτογραφίες αστέρων της ομάδας. Ο ιδιοκτήτης του που το έκανε γνωστό σε όλη την πρωτεύουσα μπορεί να μη ζει ζει πια ανάμεσά μας, η παράδοση του μαγαζιού όμως συνεχίζεται.

ΠαναθηναΪκού 7, Αμπελόκηποι, τηλ.: 210 6446585

 

Αυλή

 

Αν δεν γνωρίζετε πού βρίσκεται, δύσκολα θα το βρείτε. Αυτή η ατμοσφαιρική αυλή είναι κρυμμένη μέσα στα στενά του Ψυρρή. Πολλά πράγματα δεν θα βρείτε εδώ, έτσι κι αλλιώς πρόκειται για έναν απλό καφενέ που λειτουργεί σε αυτήν τη μορφή από το 1985. Το ούζο και η μπίρα ρέουν άφθονα και από κάθε τραπέζι αυτής της μακρόστενης αυλής δεν λείπουν πότε τα διάσημα -πλέον- κεφτεδάκια. Τηγανίζονται στο κουζινάκι  που έχει στηθεί στην άκρη της αυλής,  έχουν τραγανή υφή και πλούσιο άρωμα μυρωδικών.

Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή, τηλ.: 210 3217642

 

Κίτσουλας

 

Η εν λόγω ταβέρνα λειτουργεί από το 1948 και είναι μία σταθερή αξία για καλό και «τίμιο» παραδοσιακό ελληνικό φαγητό στα βόρεια προάστια. Ανάμεσα στα πολλά και νόστιμα που διαθέτει, ξεχωρίζουν οι κομμένες στο χέρι τηγανητές πατάτες που συνοδεύουν τα τραγανά, απολαυστικά κεφτεδάκια. Τα τελευταία, δε, γίνονται ανάρπαστα και δεν λείπουν από καμία παραγγελία.

Φιλικής Εταιρίας 25, Χαλάνδρι, τηλ.: 210 6814798

 

Καπετάν Μιχάλης

 

Πίσω από το «Rex» και το ξενοδοχείο «Titania», στο μικρό στενό της Φειδίου, ένα από τα πιο cult μεζεδοπωλεία της πόλης συνεχίζει ακάθεκτο από το 1965 τη μακρόχρονη πορεία του. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, οι πελάτες παραγγέλνουν σταθερά τα ίδια πιάτα, με την ίδια ποιότητα, τις ίδιες πρώτες ύλες. Οι κεφτέδες είναι πλατιοί, καλοτηγανισμένοι, τραγανοί κι αφράτοι μαζί, πλάι σε επίσης πλατιά κομμένες τηγανητές πατάτες. Μαζί ζητήστε μια χωριάτικη με πολύ καλή, πικάντικη φέτα, έναν καγιανά και φάβα ή μαυρομάτικα σαλάτα. Τραπεζάκια στο φαρδύ πεζοδρόμιο, που αποκτά σκιά αργά το μεσημέρι και συνήθως έχει ένα ευχάριστο αεράκι.

Φειδίου 3, Αθήνα, τηλ.: 210 3820073

 

Φωτογραφία από την ‘Αυλή’

 

Πηγή: ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ , OLIVEMAGAZINE

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.