Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

Οι New York Times, οι Ανταγωνισμοί των Επιχειρηματικών Ομίλων και τα Αυτογκόλ του κ. Μητσοτάκη. Του Νίκου Στραβελάκη

Τη Δευτέρα 22/8/2022 η ναυαρχίδα του Αμερικανικού τύπου η NEW YORK TIMES (NYT) φιλοξένησε άρθρο γνώμης του δημοσιογράφου Alexander Clapp με τίτλο «Η Σαπίλα στην Καρδιά της Ελλάδας είναι Τώρα Ξεκάθαρή στον Καθένα» (Τhe rot at the Heart of Greece is Clear for Everyone to See). Είναι το δεύτερο άρθρο της συγκεκριμένης εφημερίδας για την Ελλάδα μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών, το πρώτο έχει ημερομηνία 12 Αυγούστου 2022 και τίτλο «Το ελληνικό σκάνδαλο βοά καθώς οι υποκλοπές επεκτείνονται στην Ευρώπη». 

 


Παρόλο που ανήκει σε μια σειρά άρθρων για το θέμα στο διεθνή τύπο το τελευταίο άρθρο των NYT συγκέντρωσε την προσοχή του τύπου και της κοινής γνώμης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Αυτό συνέβη επειδή ο δημοσιογράφος δεν περιορίσθηκε στο να καταγγείλει την κυβέρνηση για τις παρακολουθήσεις αλλά με αυτή την αφορμή αμφισβήτησε το σύνολο του βίου και της πολιτείας της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη ως πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστικά ο κ. Clapp γράφει: «… εντός της Ελλάδας μια πιο σκοτεινή πραγματικότητα θεριεύει. Η διαφθορά και οι συγκρούσεις συμφερόντων που ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε ότι θα ξεριζώσει όχι μόνο υπάρχουν ακόμη αλλά από πολλές πλευρές μοιάζει να έχουν συγκεντρωθεί και βαθύνει. Μακράν από το να έχει αναδιαρθρωθεί, το Ελληνικό κράτος έχει υποστεί μόνον ένα φτιασίδωμα, μια βιτρίνα επαγγελματικής διαχείρισης.»   

Αυτές οι εκφράσεις σε συνδυασμό με το ειδικό βάρος του μέσου ενόχλησαν πολύ τον κ. Μητσοτάκη. Η αρχική αντίδραση του επικοινωνιακού επιτελείου του Μαξίμου ήταν να πει ότι το άρθρο απηχεί τις απόψεις του δημοσιογράφου και όχι της εφημερίδας. Η απάντηση των NYT όμως ήταν αμείλικτη. Την Τετάρτη 25 Αυγούστου η εφημερίδα αναδημοσίευσε το άρθρο στο πρωτοσέλιδο της έντυπης διεθνούς έκδοσης και μάλιστα με τον τίτλο «Ελλάδα 2.0. Μία από τα ίδια». Δηλαδή, έδωσε την έμφαση στη διανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

 


Η αντίδραση του επικοινωνιακού επιτελείου αυτή τη φορά ήταν ατυχέστερη της προηγούμενης. Απέδωσαν το άρθρο και εμμέσως την έκταση που έχει λάβει το σκάνδαλο των υποκλοπών σε παρέμβαση μεγάλου Ελληνικού επιχειρηματικού ομίλου στον κλάδο της ενέργειας. Ο συγκεκριμένος όμιλος περί τον Μάιο του 2022 απέκτησε σημαντική μετοχική συμμετοχή στην εταιρεία Ελλάκτωρ ευελπιστώντας να πάρει μερίδιο από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Οι κυβερνητικοί επικοινωνιολόγοι υπαινίχθηκαν ότι ο συγκεκριμένος όμιλος βρίσκεται πίσω από και από το σκάνδαλο και από τα δημοσιεύματα.  Αυτό που δεν κατάλαβαν είναι ότι έτσι επιβεβαίωσαν το δημοσίευμα των NYT, αφού ο βασικός ανταγωνιστής της Ελλάκτωρ, η ΓΕΚ Τέρνα, συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Για όλους εμάς τους κατοίκους αυτής της «μπανανίας» οι διαπιστώσεις του άρθρου δεν προκαλούν έκπληξη. Άλλωστε η ρητορική για τη «Μητσοτάκης Α.Ε.» βρίσκεται στα χείλη της αντιπολίτευσης εδώ και αρκετό καιρό. Αυτό που έχει σημασία για εμάς είναι ότι  καταστρατηγούνται και τα στοιχειώδη δικαιώματα που εξασφάλιζε το αστικό σύνταγμα όπως το απόρρητο των συνομιλιών. Γιατί τι άλλο είναι οι δηλώσεις του νέου διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη που είπε θρασύτατα στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ότι « a priori κανείς δεν εξαιρείται από τις παρακολουθήσεις». Δηλαδή, για το επιτελικό ή μάλλον πελατειακό κράτος του κ. Μητσοτάκη όλοι είμαστε εν δυνάμει ύποπτοι; Αυτό παραπέμπει σε καθεστώς.

Μπορεί οι μέρες του κ. Μητσοτάκη να μοιάζουν πλέον μετρημένες, όμως δεν υπάρχει καμία εξασφάλιση ότι η Ελληνική κοινωνία δεν θα συνεχίσει να είναι θύμα του χαφιεδισμού και των παρακολουθήσεων, ούτε ότι ο κόσμος δεν θα συνεχίσει να υφίσταται τις συνέπειες της δράσης και του ανταγωνισμού των καπιταλιστικών ομίλων. Πάγια άποψη του γράφοντος είναι ότι οι καμία από τις υπάρχουσες πολιτικές δυνάμεις δεν έχει τη δυνατότητα να εγγυηθεί ούτε τις λαϊκές ανάγκες ούτε τα δημοκρατικά δικαιώματα. Μόνο η λαϊκή κινητοποίηση μπορεί να βάλει όρια στην αυθαιρεσία της εκάστοτε εξουσίας και στην ασυδοσία των διαπλεκόμενων συμφερόντων.  

Από το ACADEMIA του Νίκου Στραβελάκη,

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.