Σάββατο 20 Αυγούστου 2022

Το λιμάνι του Πειραιά μετακομίζει σε Ραφήνα και Λαύριο - Τι περιλαμβάνει το Master Plan του ΟΛΠ

Απίστευτα πράγματα και εξωφρενικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνει το master plan της ΟΛΠ ΑΕ, που έχει υποβληθεί εδώ και δύο χρόνια περίπου στα αρμόδια υπουργεία και έχει συζητηθεί, υποτίθεται, αναλυτικά στη διαδικασία της διαβούλευσης από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

 


Το ΣτΕ, με τρεις διαδοχικές αποφάσεις, έχει ζητήσει την αναστολή των εργασιών για την υλοποίηση του πλάνου, σε ό,τι αφορά την επέκταση του λιμανιού για τη δημιουργία δύο θέσεων υποδοχής κρουαζιερόπλοιων, επειδή δεν καλύπτονταν οι περιβαλλο­ντικοί όροι. Ακριβώς για τον λόγο αυτό μάλιστα τα δημοτικά συμβούλια τόσο του Πειραιά όσο και των υπολοίπων παραλιμένιων δήμων είχαν απορρίψει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Εκεί κάπου βασίστηκε και το Ανώτατο Δικαστήριο και πήρε τις αποφάσεις που προαναφέραμε. Για να αποφύγει τον… σκόπελο αυτό η κυβέρνηση άλλαξε τη νομοθεσία και πλέον οι αποφάσεις των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων έχουν γνωμοδοτικό χαρακτήρα και δεν μπορούν να σταματήσουν τα έργα. Εκείνο που είχε εμφανισθεί ως μείζον θέμα και είχε ξεσηκώσει τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας ήταν το θέμα της επέκτασης του λιμανιού. Αυτό όμως ήταν η… κορυφή του παγόβουνου. Γιατί αυτά που κρύβονται από κάτω μόνο… ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσουν στους Πειραιώτες. Όπως αναφέρουμε στη στήλη της κυριακάτικης εδημερίδας “ΤΟ ΠΑΡΟΝ” (31/07/22) στο «Κανάλι Ένα» αποκάλυψε η κοινοτική σύμβουλος της Α’ Κοινότητας Δήμητρα Βήνη, που παρέθεσε και τα συγκεκριμένα άρθρα του master plan για το λιμάνι και όχι μόνο, σχεδιάζονται σημεία και… τέρατα, που ουσιαστικά αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στον Πειραιά.

Συγκεκριμένα: Στο επονομαζόμενο Annex, παράρτημα 3 της ΣΜΠΕ, η οποία εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά αλλά απορρίφθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, χωρίς να έχει όμως δεσμευτικό χαρακτήρα, αναφέρεται επί λέξει ότι θα γίνει σταδιακή μεταφορά ακτοπλοϊκών υπηρεσιών από τον κεντρικό λιμένα του Πειραιά στους λιμένες Ραφήνας και Λαυρίου.

Δηλαδή ο Πειραιάς θα εξυπηρετεί μόνο την κρουαζιέρα και τον Αργοσαρωνικό. Σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι θα γίνει μακροπρόθεσμα αναστήλωση αξιόλογων κτιρίων και μεταφορά της Σχολής Δοκίμων στις Σπέτσες.

Στις σημειακές παρεμβάσεις που προβλέπουν οι μελετητές Γεώργιος Τσεκούρας και Χριστίνα Τσούτσου αναφέρεται ότι το ιστορικό κτίριο του «Χατζηκυριάκειου» θα μετατραπεί σε χώρο εκδηλώσεων. Κάπου εδώ φαίνεται ότι… κουμπώνει το σχέδιο που αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή, δηλαδή της προσπάθειας ορισμένων κύκλων περί κλεισίματος του ιδρύματος.
Απλά ρωτάμε… Μπορεί ένα κληροδότημα που έχει συγκεκριμένη αποστολή στην κοινωνία και μάλιστα με διασφαλισμένους πόρους, για να την εκτελεί στο διηνεκές, να μετατραπεί σε… πολιτιστικό κέντρο, σε χώρο αναψυχής ή σε τόπο καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων; Προβλέπεται ακόμα, στη σελίδα 107, η επαναλειτουργία του ΑΗΣ Κερατσινίου με αποθειωμενο υγρό καύσιμο και στη συνέχεια με φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και ποικίλα. Αφού όλα αυτά αναφέρονται ξεκάθαρα στο master plan γιατί δεν ακούστηκαν ποτέ, ούτε στα δημοτικά συμβούλια που συζητείτο το θέμα, ούτε στη διαδικασία της διαβούλευσης; Γιατί επικεντρώθηκαν οι πολέμιοι του σχεδίου μόνο στην επέκταση του λιμανιού και δεν είπαν ούτε λέξη για τα υπόλοιπα; Αφού προβλέπεται η απομάκρυνση της ακτοπλοΐας από τον Πειραιά, γιατί υπάρχει τέτοια πρεμούρα για την επέκταση του λιμανιού; Από τη στιγμή που θα… αδειάσει το λιμάνι, όταν φύγουν τα πλοία της ακτοπλοΐας, ο χώρος που θα δημιουργηθεί δεν μπορεί να φιλοξενήσει κρουαζιερόπλοια; Ποιος ο λόγος της επέκτασης λοιπόν; Την περασμένη Τετάρτη, (27/07) στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οι αποκαλύψεις της εκπομπής έγιναν αιτία να ασχοληθεί με το θέμα ο δήμαρχος, ο οποίος είπε ότι… κυκλοφορούν κάτι απίθανα πράγματα, π.χ., ότι θα φύγει η Σχολή Δοκίμων ή ότι η ακτοπλοΐα θα πάει στο Λαύριο, όμως κράτησε μια… πισινή, λέγοντας ότι δεν ξέρει και δεν μπορεί να πει κάτι με βεβαιότητα γιατί το master plan είναι 800 σελίδες και δεν το έχει διαβάσει όλο.

Ο διαμερισματικός σύμβουλος κ. Δαρζέντας δήλωσε ότι είχε μιλήσει πρόσφατα με τον διοικητή της σχολής και του είπε ότι δεν πρόκειται να πάει πουθενά. Εδώ να σημειώσουμε ότι το master plan λέει ξεκάθαρα ότι η μετακίνηση δεν θα γίνει αύριο αλλά στο απώτερο μέλλον. Αν το είχαν διαβάσει θα το ήξεραν… Ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πειραιάς για Όλους» Νίκος Μπελαβίλας, αντίθετα, είπε πως όντως αυτά περιλαμβάνονται στο master plan, αλλά είναι σχεδιασμοί που υπάρχουν από το 2008 και περιλαμβάνονται στο Ρυθμιστικό της Αθήνας. Είναι γνωστοί από παλιά και έχουν ψηφιστεί από τα αρμόδια όργανα. Δηλαδή ο κ. Μπελαβίλας επιβεβαίωσε ότι υπάρχει πρόβλεψη για τις συγκεκριμένες εξελίξεις στο master plan, αλλά δεν αναδείχθηκαν επειδή είχαν προκύψει νέα θέματα.

Ο σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Τζεφεράκος, αποκάλυψε ότι το σχέδιο για μετατροπή του «Χατζηκυριάκειου» σε πολιτιστικό κέντρο υπάρχει από το 2004 και ότι μιλάμε για… περσινά ξινά σταφύλια. Κάτι που σημαίνει ότι η διοίκηση του ιδρύματος τόσα χρόνια γνωρίζει το σχέδιο και δεν έχει βγάλει τσιμουδιά. Ούτε φυσικά έκανε τίποτα για να το αποτρέψει. Γι’ αυτό ίσως τώρα ευθυγραμμίζεται με εκείνους που επιχειρούν να το κλείσουν ως ορφανοτροφείο. Κάτι πρέπει να γίνει για ένα τέτοιο ακίνητο που δεν χρησιμοποιείται. Δεν μπορεί να πάει χαμένο. Αλίμονο…

Πηγές: IRAFINA.GR , PARON.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.