Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Bloomberg: Μισθοί, σε ποιες Χώρες θα αυξηθούν - Εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Μόλις το 37% των χωρών παγκοσμίως αναμένεται να ανακοινώσουν πραγματικές αυξήσεις μισθών το 2023

 


Την ώρα που ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη παγκοσμίως, οι αυξήσεις μισθών αναμένεται να παρουσιάσουν σημαντική μείωση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το 2023, ενώ -σύμφωνα με έρευνα του BLOOMBERG- μόλις το 37% των χωρών αναμένεται να ανακοινώσουν πραγματικές αυξήσεις αποδοχών.

Όπως τονίζεται, η περιοχή που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πλήγμα είναι η Ευρώπη, όπου οι πραγματικοί μισθοί -η αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς μείον τον ρυθμό πληθωρισμού – φαίνεται να παρουσιάζουν μείωση κατά μέσο όρο 1,5%.

Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων εργατικού δυναμικού ECA International, στο «μάτι του κυκλώνα» βρέθηκαν οι εργαζόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου παρά τη μέση αύξηση των ονομαστικών αποδοχών κατά 3,5%, οι μισθοί σε πραγματικούς όρους μειώθηκαν κατά 5,6%, λόγω του μέσου πληθωρισμού 9,1%. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πραγματικοί μισθοί πρόκειται να υποχωρήσουν επιπλέον 4% το 2023.

Στις ΗΠΑ, παρά την πτώση σε πραγματικούς όρους κατά 4,5% φέτος, το 2023 αναμένεται μια αντιστροφή της τάσης οδηγούμενη από την μείωση του πληθωρισμού, γεγονός το οποίο θα μεταφραστεί σε αύξηση των πραγματικών μισθών κατά 1%.

Οι ασιατικές χώρες αποτελούν τις οκτώ από τις 10 κορυφαίες χώρες που προβλέπεται ότι θα δουν πραγματική αύξηση μισθών, με την Ινδία να οδηγεί την κούρσα, με αύξηση 4,6%, το Βιετνάμ με 4,0% και την Κίνα με υψηλότερο μισθό κατά 3,8%.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Βραζιλία με άνοδο κατά 3,4% και η Σαουδική Αραβία με αύξηση κατά 2,3%.

 

Η Ελλάδα

Μεταξύ των χωρών, όπου αναμένεται να υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς σε πραγματικούς όρους βρίσκεται και η Ελλάδα, με αύξηση των ονομαστικών αποδοχών κατά 0,3% το επόμενο έτος.

Όπως ανέφερε ο Περιφερειακός Διευθυντής της ECA International για την Ασία, Lee Quane, «η έρευνά μας δείχνει ότι το 2023 θα είναι ακόμη μια δύσκολη χρονιά για τους εργαζόμενους παγκοσμίως. Μόνο το ένα τρίτο περίπου των χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα προβλέπεται να δουν αύξηση μισθών σε πραγματικούς όρους, αν και το ποσοστό είναι καλύτερο από το 22% των χωρών που παρουσίασαν αυξήσεις φέτος»

Σύμφωνα με την ECA, οι μέσοι μισθοί μειώθηκαν κατά 3,8% το 2022, με τις πληροφορίες να συλλέγονται από περισσότερες από 360 πολυεθνικές εταιρείες σε 68 χώρες και πόλεις.

 

Το top 10 των χωρών και οι προβλεπόμενες αυξήσεις των πραγματικών μισθών το 2023:

 1. Ινδία (4,6%)
 2. Βιετνάμ (4,0%)
 3. Κίνα (3,8%)
 4. Βραζιλία (3,4%)
 5. Σαουδική Αραβία (2,3%)
 6. Μαλαισία (2,2%)
 7. Καμπότζη (2,2%)
 8. Ταϊλάνδη (2,2%)
 9. Ομάν (2,0%)
 10. Ρωσία (1,9%)

 

Οι πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις:

 • Πακιστάν (-9,9%)
 • Γκάνα (-11,9%)
 • Τουρκία (-14,4%)
 • Σρι Λάνκα (-20,5%)
 • Αργεντινή (-26,1%)

 

Φωτογραφία: Σκίτσο του Κώστα Μητρόπουλου, από ΤΑ ΝΕΑ.

 

Πηγή: BLOOMBERG , ΟΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.