Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017

ΕΤΑΕΝ: Τα Χρηματοδοτικά Εργαλεία που προβλέπονται να ξεκινήσουν άμεσα



Στα χρηματοδοτικά εργαλεία που πρόκειται να εκκινήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) αναφέρθηκε την Τετάρτη - 4/10/2017 ο πρόεδρος του Κώστας Γαλιάτσος σε εκδήλωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.


Στην εκδήλωση αυτή, ο κ. Γαλιάτσος ανέφερε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες θα ανακοινωθούν δράσεις όσον αφορά τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Ως προς το ‘Εξοικονομώ κατ οίκον’ αναφέρθηκε η εκτίμηση ότι θα ξεκινήσει τέλη Οκτώβρη και γενικότερα, μέχρι το τέλος του χρόνου θα ανακοινωθούν πολλές νέες συνεργασίες.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην επανεκκίνηση της εγγυοδοτικής λειτουργίας του ΕΤΕΑΝ εντός του 2017 και αυτό θα αφορά και εγγυήσεις χαρτοφυλακίων δανείων και εγγυήσεις μεμονωμένων δανείων.
Οι κατηγορίες τραπεζικών δανείων υπάγονται στις εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ είναι:
·  Πρόσθετη εγγύηση στα εγγυημένα δάνεια του EIF (Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο).
·  Εγγύηση των τραπεζικών δανείων από διαθέσιμα της EIB (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων).
·  Εγγύηση των τραπεζικών δανείων από διαθέσιμα των τραπεζών.

Ένα επιπλέον νέο χαρακτηριστικό των εγγυήσεων δανείων από το ΕΤΕΑΝ είναι η συνδιαμόρφωση του τελικού προϊόντος μαζί με τις τράπεζες με απώτερο όφελος για τις επιχειρήσεις τη μείωση των επιτοκίων και την κατάργηση (ή δραστική μείωση) των εξασφαλίσεων.
Το ΕΤΕΑΝ στο προσεχές διάστημα θα δραστηριοποιηθεί και στις μικροπιστώσεις. Δηλαδή σε δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις με ανώτατο ύψος δανείου τα 25.000 ευρώ και με την πρόβλεψη ύπαρξης συμβούλου (μέντορας).

Σε σχέση με το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, αναφέρθηεκε ότι το ΕΤΕΑΝ θα χορηγεί μικροδάνεια μέχρι 25.000 ευρώ σε φορείς της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Σημειώνεται ότι φορείς της ΚΑΛΟ στην Ελλάδα είναι:

  • Οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ):

α) Ένταξης Ειδικών Ομάδων,
β) Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων,
γ) Συλλογικής και Κοινωνικής Ωφέλειας.

  •  Οι Συνεταιρισμοί Εργαζομένων

  •  Οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Περιορισμένης Ευθύνης του άρθρου 12 του Ν.2716/1999.
  • Οποιοδήποτε άλλο μη μονοπρόσωπο νομικό πρόσωπο, το οποίο πληροί τα συγκεκριμένα κριτήρια του αρθρ. 3 του ν. 4430/2016 (όπως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, αστικές εταιρίες των αρ. 741 ΑΚ, κ.λπ)..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.