Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Καθ’ οδόν η απορρόφηση 1 δισ. ευρώ για την Επιχειρηματικότητα στις Περιφέρειες



Σύντομα φαίνεται να ξεκινά η απορρόφηση 1 δισ. ευρώ για επενδύσεις στη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα στις Περιφέρειες. Αυτό προκύπτει από συνάντηση που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ).


Πρόκειται για πόρους που παρέμεναν μέχρι τώρα ανεκμετάλλευτοι στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (Π.Ε.Π.) του ΕΣΠΑ. Και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην άμεση επίλυση γραφειοκρατικών ζητημάτων, ώστε μέχρι το τέλος Οκτωβρίου να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις. 

Κατά τη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι Υπουργείο και Περιφέρειες βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος ως προς τις  με προτεραιότητες του επόμενου διαστήματος για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τα ΠΕΠ.
 «Στόχος μας», σύμφωνα με τον υπουργό  «είναι να συστηματοποιήσουμε αυτή την συνεργασία να έχουμε τακτικές συνεδριάσεις με συγκεκριμένη ατζέντα, ώστε όποια προβλήματα ανακύπτουν να τα αντιμετωπίζουμε εν τη γενέσει τους και να μπορούμε να προχωράμε με την καλύτερη δυνατή υλοποίηση όλων των συγχρηματοδοτούμενων και εθνικών προγραμμάτων που διαχειρίζεται το Υπουργείο και οι Περιφέρειες».
Ακόμα, φαίνεται να ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να στηρίξουν την πολιτική πρωτοβουλία που αναμένεται να αναλάβει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, για ενίσχυση των πόρων από την Πολιτική Συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) προς τη χώρα μας, καθώς, όπως είπε, υπάρχουν φωνές σε ευρωπαϊκό επίπεδο που μιλούν για μείωση ή υποβάθμιση των σχετικών προγραμμάτων.
Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, τόνισε από την πλευρά του ότι «περίπου 1 δισ. ευρώ που σήμερα μένουν αναξιοποίητα στα ΠΕΠ, παίρνουν το δρόμο με ένα στενό χρονοδιάγραμμα ώστε να δημιουργηθούν οι ασφαλιστικές δικλίδες οι οποίες θα μπορούν με νόμιμο τρόπο και γρήγορα να διαχειριστούν τα χρήματα προς όφελος της επιχειρηματικότητας».
Ανέφερε ακόμα, ότι συμφωνήθηκε να καθιερωθούν μηνιαίες συναντήσεις των δύο πλευρών ώστε να επιταχύνονται οι διαδικασίες αξιοποίησης των πόρων, ενώ ανάλογες συναντήσεις θα ζητήσει η ΕΝΠΕ και στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.