Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Δύο Ελληνικά Νησιά στο TOP100 Αειφόρων Προορισμών στον Κόσμο



Στους 100 κορυφαίους «αειφόρους» προορισμούς σε όλον τον κόσμο συμπεριλαμβάνονται και δύο ελληνικά νησιά: η Σκύρος και η Αλόννησος! Μία ιδιαίτερη διάκριση στο διεθνή διαγωνισμό TOP 100 Sustainable Destinations, αναγνώριση των προσπαθειών που γίνονται στις περιοχές αυτές, με σκοπό ένα βιώσιμο μέλλον. Αν και ιδιαίτερα σημαντική είδηση, μάλλον πέρασε στα «ψηλά» των ΜΜΕ, αφού δεν ήταν η Μύκονος ή η Σαντορίνη και καθώς δεν περιλάμβανε πλούσιους άραβες, γνωστά μοντέλα, γκλαμουριές και καμήλες!
 
Αλμύρα Σκύρου

Το έμαθα στο GREENAGENDA.GR. Οι νικητές του διαγωνισμού συναντήθηκαν, ως «Ειδικοί Καλεσμένοι» στο GREENFEST, ένα παγκόσμιο γεγονός για την αειφορία που προσελκύει 4.000 έως 6.000 επισκέπτες και διοργανώνεται στο Εστορίλ της Πορτογαλίας.


Το νησί της Σκύρου, γνωστό για την ιδιαίτερη φυσική ομορφιά του, ήδη βρίσκεται σε λίστες περιβαλλοντικής προστασίας τόσο σε εθνικά όσο και παγκόσμια δίκτυα, όπως στις περιοχές NATURA 2000. Ο δήμαρχός της, κ. Μίλτος Χατζηγιαννάκης, θα βρεθεί στη χώρα της Ιβηρικής χερσονήσου και θα είναι ένας από τους ομιλητές στην ενότητα «Παγκόσμιος Τουρισμός – Επιτυχημένα παραδείγματα αειφόρων προορισμών». Θέμα της ομιλίας του είναι: «Σκύρος: Ένα ταξίδι προς ένα βιώσιμο τρόπο ζωής».
Η Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κωνσταντίνα Σκαναβή υποστήριξε στο GREENAGENDA.GR ότι «τα χαρακτηριστικά που διαγράφουν την αναγνώριση της Σκύρου είναι οι καινοτόμες πρακτικές της που έφεραν το νησί και τις πράσινες επιλογές του στο φως της δημοσιότητας».
Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της οργάνωσης επιλογής των «100 Αειφόρων Προορισμών», οι πολλαπλές βραβεύσεις του προγράμματος ΣΚΥΡΟΣ, της χρυσής συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου με το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου και μια σειρά από βραβεία: Tourism Awards (2015, 2016, 2017), Connect4climate Award, Film4Climate Award 2016, Oikopolis 2016, 2017, Environmental Award 2015 & 2016. «Η χαρά όλων μας είναι μεγάλη. Έχουμε δουλέψει σκληρά ώστε το νησί να έχει χειροπιαστά στοιχεία μέσα από αξιολογήσεις και βραβεύσεις και, έτσι, να μπορεί να βρίσκεται σε ανάλογες, καλώς εννοούμενα ανταγωνιστικές, διαδικασίες», σημείωσε η κ. Σκαναβή.
Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου, Κυριάκος Αντωνόπουλος τόνισε ότι «η προσωπική δέσμευση και η οργανωμένη προσέγγιση στα θέματα περιβάλλοντος, αργά ή γρήγορα είναι αυτά που θα μας διασφαλίσουν μια πνοή αισιοδοξίας για ποιοτικό τουρισμό. Το παράδειγμα της περιβαλλοντικής επένδυσης στο λιμάνι της Λιναριάς όχι μόνο έχει φέρει στην πρώτη γραμμή το μικρό αυτό λιμάνι, αλλά τώρα προβάλλει και την ιδιαιτερότητα της Σκύρου σε διεθνές επίπεδο».

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Καλογιάννης, αντιδήμαρχος Καθαριότητας του δήμου Αλοννήσου, φαίνεται να δήλωσε στη GREENAGENDA.GR: «Αποτελεί μια σημαντική είδηση για όλους μας στο νησί. Εμείς συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας. Η οικολογική ταυτότητά του νησιού και οι πρακτικές για ένα αειφόρο μέλλον αναδεικνύονται με τη σημαντική αυτή διάκριση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.