Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2017

Έτοιμη η Πλατφόρμα Καλών Πρακτικών για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα στην Ευρωπαϊκή Βιομηχανία



Την ενίσχυση της διάδοσης των «Καλών Πρακτικών» μεταξύ των Επιχειρήσεων, με θετικά αποτελέσματα σε σχέση με την ανταγωνιστικότητα, το περιβάλλον και τις κοινωνικές προεκτάσεις υποστηρίζει το ευρωπαϊκό έργο EU-MERCI. Στο έργο αυτό, η Ελλάδα αντιπροσωπεύεται από το ΚΑΠΕ. Στα πλαίσιά του, πριν λίγες μέρες εγκαινιάστηκε η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ (EIEEPTHE EUROPEAN INDUSTRIAL ENERGY EFFICIENCY GOOD PRACTICES PLATFORM).


Σύμφωνα με την Ομάδα που δραστηριοποιείται για το EU-MERCI, αναλύθηκαν οι «Καλύτερες Πρακτικές μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας» που παρείχαν Διεθνείς Πλατφόρμες και Νομοθεσίες και υλοποιηθήκαν:

  • Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη, που τις κατατάσσει (α) ανά Φάση Διεργασίας και (β) ανά Βιομηχανικό Τομέα,
  • Βάση Δεδομένων, με τη δυνατότητα διερεύνησης ανά πεδίο ενδιαφέροντος, όπως: Μέγεθος Επιχείρησης – Χώρα - Χρονιά Εφαρμογής - Σύστημα Αναφοράς - κλπ.



Η EIEEP συγκεντρώνει τα Στοιχεία από πραγματικές Εφαρμογές εκατοντάδων Έργων Ενεργειακής Αποδοτικότητας, σε πλήθος Βιομηχανικών Τομέων, τα οποία διέθεσαν οι εταίροι του έργου: (Αυστρία, Ιταλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο).
Χάρη στην EIEEP, τα πλέον υποσχόμενα και αποτελεσματικά Έργα στον Τομέα της Ενεργειακής Αποδοτικότητας μπορούν να εντοπιστούν και να επαναληφθούν από άλλους Φορείς και Επιχειρήσεις. Από τα δεδομένα αυτά, μαζί με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές προτάσεις (BREFs), εξάγονται οι «καλές Πρακτικές», που αντιπροσωπεύουν «μια τεχνική ή μεθοδολογία η οποία, μέσω εμπειρίας και έρευνας, έχει αποδειχτεί εφικτή, αξιόπιστη και ενεργειακά βιώσιμη».
Κάθε «Καλή Πρακτική» περιλαμβάνει:
1.      την περιγραφή των υιοθετούμενων Μέτρων Εξοικονόμησης Ενέργειας και
2.      τους διάφορους Οικονομικούς και Ενεργειακούς Δείκτες, που είναι χρήσιμοι για την κατανόηση της ενδεχόμενης χρήσης αυτών για μια επιχείρηση με παρόμοια δεδομένη διεργασία.

Οι «Καλές Πρακτικές» έχουν αναγνωριστεί στους Τομείς:
- Αλουμινίου
- Χημικών
- Τσιμέντου
- Κεραμικών
- Κοκ & Πετρελαίου
- Χαλκού
- Τροφίμων και Ποτών
- Γυαλιού
- Σιδήρου και Χάλυβα
- Μηχανημάτων
- Χαρτοπολτού και Χάρτου

Το Έργο EU-MERCI Project χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 (Nr. 693845) και βασίζεται στην ανάλυση πραγματικών Εφαρμογών. Το Έργο αξιολογεί επίσης την αποτελεσματικότητα των πολιτικών και των διατάξεων που υποστηρίζουν την εξοικονόμηση ενέργειας στην βιομηχανία (όπως ορίζεται από το άρθρο 7 της Οδηγίας 2012/27/EΕ για τους υποχρεωτικούς μηχανισμούς εξοικονόμησης ενέργειας).
Οι Εταίροι του Έργου είναι:
• Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Ελλάδα (ΚΑΠΕ)
• Ricerca sul Sistema Energetico, Ιταλία (RSE)
• JIN Climate and Sustainability, Ολλανδία (JIN)
• Polish National Energy Conservation Agency, Πολωνία (KAPE)
• Austrian Energy Agency, Αυστρία (AEA)
• Federazione italiana per l’uso razionale dell’energia, Ιταλία (FIRE)
• Carbon Trust, ΗΒ (Carbon Trust)
• Black Sea Energy Research Centre, Βουλγαρία (BSERC)
• Energy Restructuring Agency, Σλοβενία (ApE)
• Spread European Safety SPES GEIE (SPES)
• Centre for the Promotion of Clean and Efficient Energy in Romania, Ρουμανία (ENERO).
Το EU-MERCI υποστηρίζεται επίσης από πληθώρα οργανισμών (κυβερνητικοί, βιομηχανικοί, περιβαλλοντικοί, ιδρύματα και ενώσεις ενεργειακών καταναλωτών).

Περισσότερα μπορείτε να μάθετε και στο ΔΙΑΔΙΚΤΥΚΟ του ΤΟΠΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.