Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2017

Μαντώ Λαμπροπούλου, ΕΚΚΕ: Δημόσιες Πολιτικές, Κοινή Ωφέλεια και Πολίτες: η περίπτωση των Ιδιωτικοποιήσεων



Ένα νέο βιβλίο, επιστημονικός εκδότης του οποίου είναι το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (ΕΚΚΕ), προστίθεται στη διαθέσιμη συλλογή της υπηρεσίας OPEN BOOK PRESS του ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ (ΕΚΤ).



Το βιβλίο "ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΚΟΙΝΗ ΩΦΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ: Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ", της Μαντώς Λαμπροπούλου, διερευνά τις επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης από τη σκοπιά της δημόσιας πολιτικής και επιχειρεί να αναλύσει σε συγκριτικό πλαίσιο το μεταπολεμικά κυρίαρχο υπόδειγμα της δημόσιας ιδιοκτησίας (1949 – μέσα δεκαετίας 1990) και την τρέχουσα φάση της ιδιωτικοποίησης (μέσα δεκαετίας 1990 έως σήμερα).


Η δημόσια πολιτική για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στην Ελλάδα, από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, τείνει σταδιακά να μετακινείται από την κρατικοποίηση προς την ιδιωτικοποίηση. Η εν λόγω μετατόπιση σηματοδοτεί μια κρίσιμη αλλαγή παραδείγματος σε όρους καταμερισμού λειτουργιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους και αγοράς και, αντίστοιχα, πολιτικής και οικονομικής σφαίρας.
Παρότι η δημόσια συζήτηση συχνά εξαντλείται στο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΔΕΚΟ, της οικονομικής τους απόδοσης και του δημοσιονομικού αντικτύπου των ιδιωτικοποιήσεων, το παρόν βιβλίο (επανα)τοποθετεί στο επίκεντρο τις κοινωνικοοικονομικές προεκτάσεις των ασκούμενων πολιτικών. Η ανάλυση καλύπτει ιστορικά την πορεία εξέλιξης των τομέων κοινής ωφέλειας, από τη μεταπολεμική περίοδο των κρατικών μονοπωλίων μέχρι τα υφιστάμενα μεικτά ή ιδιωτικά σχήματα ιδιοκτησίας και διαχείρισης, με άξονα αναφοράς τη διερεύνηση των μετασχηματισμών της σχέσης κράτους (πολιτικής-διοίκησης) - δημόσιων επιχειρήσεων (αγοράς-οικονομίας) - πολιτών (κοινωνίας).
Το βιβλίο απαρτίζεται από δύο μέρη και η περίοδος μελέτης που πραγματεύεται καλύπτει το διάστημα από το 1949 έως το 2016, αναλύοντας σε συγκριτικό πλαίσιο το μεταπολεμικά κυρίαρχο υπόδειγμα της δημόσιας ιδιοκτησίας στο πρώτο μέρος (1949 – μέσα δεκαετίας 1990) και την τρέχουσα φάση της ιδιωτικοποίησης στο δεύτερο μέρος (μέσα δεκαετίας 1990 έως σήμερα). Αντίστοιχα, η εμπειρική τεκμηρίωση που ακολουθείται αξιοποιεί υλικό από τον τομέα βιομηχανιών δικτύου (network industries), αναλύοντας και αποτιμώντας το πλαίσιο και τα αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών σε τρεις περιπτώσεις μελέτης: τηλεπικοινωνίες, ενέργεια και υπηρεσίες ύδρευσης.

Και δυο λόγια για τη συγγραφέα του βιβλίου:
Η Μαντώ Λαμπροπούλου είναι διδάκτωρ του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο ίδιο τμήμα. Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (πτυχίο Επιχειρησιακής Έρευνας και Μάρκετινγκ), στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (πτυχίο Δημόσιας Διοίκησης) και στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (μεταπτυχιακό δίπλωμα Κράτος και Δημόσια Πολιτική). Ως απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης έχει εργαστεί σε φορείς της κεντρικής διοίκησης, ενώ από το 2016 εργάζεται ως ειδικό επιστημονικό προσωπικό στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα πεδία της δημόσιας πολιτικής, της δημόσιας διοίκησης, των ιδιωτικοποιήσεων, της δημόσιας υπηρεσίας και των σχέσεων κράτους - πολίτη.

Διαβάστε το βιβλίο και κατεβάστε το, στο ΣΥΝΔΕΣΜΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.