Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Θεσσαλονίκη: Ξεκινά το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος» στην Παραγωγή Οργανικών Ηλεκτρονικών σε μεγάλη κλίμακα



Την 1 Σεπτέμβρη άρχισε να λειτουργεί επίσημα το «Εργοστάσιο του Μέλλοντος» («Factory of the Future») στη Θέρμη Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα σχέδιά του, το 2020 θα έχει την ικανότητα να τροφοδοτεί την παγκόσμια βιομηχανία με «αλάνθαστα» εκτυπωμένα προϊόντα νανοτεχνολογίας σε μεγάλες διατάξεις, που μπορούν να βρουν εφαρμογή σε μία σειρά από τομείς, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία, τα «πράσινα» σπίτια, η ενέργεια, τα κτίρια, τα «έξυπνα» υφάσματα και οι συσκευασίες. 

 
Πως θα το κάνει αυτό; Θα παράγει εκτυπωμένες οργανικές ηλεκτρονικές διατάξεις, όπως οργανικά φωτοβολταϊκά για παραγωγή ενέργειας και OLEDs για φωτισμό, μέσα από δύο βασικές γραμμές παραγωγής, οι οποίες θα λειτουργούν πλήρως αυτοματοποιημένα, μηδενίζοντας τα ελαττώματα των προϊόντων και συνεπώς τις απώλειες. Θα υπάρχει, εξάλλου, η δυνατότητα παραγωγής τέτοιων διατάξεων σε πολλά μέτρα, ακόμη και χιλιόμετρα, ή σε δεκάδες τετραγωνικά, ενιαία, και σε ελάχιστο χρόνο (μερικά μέτρα ανά λεπτό).

Η κατασκευή του «Εργοστασίου του Μέλλοντος» βασίζεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα Smart Line, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στο πλαίσιο του Horizon 2020. Σε αυτό μετέχουν επτά εταίροι, με συντονιστή το Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ, LTFN). Οι άλλοι εταίροι είναι τρεις βιομηχανίες και ερευνητικά κέντρα από τη Γερμανία, ένας από την Ολλανδία, η  Fiat από την Ιταλία και μία ελληνική μονάδα, η OET - Organic Electronic Technologies.
Το έργο Smart Line θα διαρκέσει τρία χρόνια (μέχρι τον Αύγουστο του 2020) και ο προϋπολογισμός του φτάνει τα 5,5 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 4,3 εκατ. ευρώ είναι η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Για να φτάσει σε αυτό το επίπεδο ωριμότητας το έργο αυτό, έχουν προηγηθεί ήδη δύο χρόνια δοκιμών για την άριστη λειτουργία των δύο γραμμών παραγωγής, ενώ εντός της επόμενης χρονιάς θα βελτιστοποιήσει τις μετρήσεις και τον έλεγχο παραγωγής, χρησιμοποιώντας την «οπτική μετρολογία», ταυτόχρονα και κατά τη διάρκεια παραγωγής, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο προϊόν (99%).
Σημαντικό και το γεγονός ότι τα οφέλη που θα προκύψουν από το έργο θα μείνουν στην Ελλάδα, συγκεκριμένα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, καθώς πάνω από το 70% των πνευματικών δικαιωμάτων θα ανήκουν στο ΑΠΘ και αναλογικά στους εταίρους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.