Δευτέρα 20 Αυγούστου 2018

Το TFP γίνεται «Η Συντροφιά του Περιβάλλοντος - The Blog»


Τον Μάρτιο του 2016, το σκέφτηκα λίγο και ξεκίνησα το προσωπικό μου ιστολόγιο στο blogspot. Τη βρήκα καλή ιδέα για να επικοινωνούμε, όμως το φαντάστηκα και σαν μία «ηλεκτρονική βιβλιοθήκη» με άρθρα, βιβλία και άλλο υλικό, όπου θα μπορούσε κανείς να ανατρέξει για την καλύτερη τεκμηρίωση σε ζητήματα στρατηγικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης. Το ιστολόγιο αυτό πήρε αρχικά το όνομα «Τhe Factory Project», χρησιμοποιώντας και τη συντομογραφία TFP.




Τότε, βλέπετε, τα έντονα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και οι σημαντικές αλλαγές, με την ενίσχυση των κινημάτων τα προηγούμενα χρόνια και τις αλλαγές στην Κεντρική Διοίκηση τον τελευταίο χρόνο, δημιούργησαν σε όλους την αίσθηση και την πεποίθηση της αλλαγής του προβληματικού οικονομικού μοντέλου της χώρας. Και ένα ευρύτερο αίτημα, γνωστότερο με τον όρο «Παραγωγική Ανασυγκρότηση». Η έξοδος από την κρίση δεν μπορεί να περάσει παρά μόνο μέσα από την ουσιαστική ενδυνάμωση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, πάνω σε ένα διαφορετικό μοντέλο και λογική, πιστεύαμε τότε. Εμείς το πιστεύουμε ακόμα …


Δεν ήταν το TFP η πρώτη προσπάθεια να επικοινωνήσουμε. Νωρίτερα, ήμασταν διασυνδεδεμένοι πολλά χρόνια, κυρίως μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα ‘environment.gr, από τη σελίδα στο facebook «Η Συντροφιά του Περιβάλλοντος», από τις εκπομπές μας στο V-Media, κ.α. Οι συχνές και τακτικές επιθέσεις από χάκερς μας ανάγκασαν να διακόψουμε τη λειτουργία του πετυχημένου –θεωρώ- ‘environment.gr’, με την υψηλή επισκεψιμότητα και τα πολύ θετικά σχόλια από τους χρήστες του. Αντί για αυτό, το TFP προστατεύονταν τεχνικά από την google, με ό,τι αρνητικό φυσικά αυτό σημαίνει, ενώ έδινε τη δυνατότητα συνέχισης της επικοινωνίας μας, περισσότερο στοχευμένης αυτή τη φορά στα ζητήματα της παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η Συντροφιά του Περιβάλλοντος, μια ομάδα φίλων από όλη τη χώρα, παρέμεινε στο φατσοβιβλίο, συνεχίζοντας την επικοινωνία μας στα σημαντικά ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την οικολογία και την ποιότητα ζωής, καθώς και το σχετικό σχεδιασμό-τεχνολογία που τα επηρεάζουν.

Περάσανε ήδη δυόμιση χρόνια από την εκκίνηση του TFP και οι εξελίξεις ήταν ταχύτατες για το σχεδιασμό και την προοπτική σε εθνικό επίπεδο, δυστυχώς με αρνητικό πρόσημο. Το παραγωγικό μοντέλο δεν άλλαξε. Μάλλον παγιώθηκαν οι λογικές που δημιούργησαν την κρίση, δεν ξαγκιστρώθηκε η οικονομία και η Διοίκηση από λανθασμένες παραδοχές, άστοχες επιλογές και ατυχείς συνήθειες του παρελθόντος.

Οι εξελίξεις διαφοροποίησαν και τις δικές μας προτεραιότητες. Ξεκινήσαμε το LOCALidY, ένα Εργαστήριο Συμμετοχικού Σχεδιασμού, ωρίμασε μία λειτουργική και δημιουργική σχέση με τρία Πανεπιστήμια – που πρόκειται να γίνουν τέσσερα … και βλέπουμε- αλλά και με άλλους φορείς της Έρευνας. Η αλληλεπίδραση με τους πολίτες ωθεί όλους μαζί σε νέες προτεραιότητες: να εργαστούμε από κοινού για ένα εναλλακτικό μοντέλο ‘ανάπτυξης’.

Οι νέες προτεραιότητες και ανάγκες καθιστούν πλέον περιοριστικό το «Τhe Factory Project» για το παρόν ιστολόγιο. Θα αλλάξει όνομα. Πως θα το λέμε τώρα; Από τη μία η εστίαση –φυσική αναγκαιότητα- στο περιβάλλον και τον αειφόρο στρατηγικό σχεδιασμό … Από την άλλη, η αλληλεπίδραση και ο συμμετοχικός σχεδιασμός, βασικό χαρακτηριστικό των προσεγγίσεων, των τεκμηριώσεων και των δράσεών μας … Είναι και η «παράδοση» όλων αυτών των χρόνων ... Και το νέο όνομα αυτού: ‘Η Συντροφιά του Περιβάλλοντος – The Blog, το νέο όνομα.

Έτσι, το ιστολόγιο αυτό από προσωπικό γίνεται το ιστολόγιο του οράματος και της προσπάθειας μίας ομάδας ανθρώπων. Του Εργαστηρίου Συμμετοχικού Σχεδιασμού LOCALidY.  Σας θέλουμε υποστηρικτές και αυτής της νέας προσπάθειας. Στην ποιοτική, διαδραστική και ουσιαστική επικοινωνία και καθημερινή αλληλεπίδρασή μας!

Μας βρίσκεται εύκολα στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.environment.gr.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.