Κυριακή 26 Αυγούστου 2018

Σοβαρές ανησυχίες των κατοίκων της Ραφήνας για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα


Ανησυχούν οι κάτοικοι για τα έργα στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας. Μας ενημερώνει σχετικά άρθρο του ΤΑΣΟΥ ΣΑΡΑΝΤΗ από την Έντυπη Έκδοση της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ.
 

Πηγή: Ιστοσελίδα ΓΕΕΘΑ. Σύμφωνα με την άποψη των κατοίκων, δείχνει την αποψίλωση που πραγματοποιούν οι μπουλντόζες του στρατού.


Έναν μήνα μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, 37 κάτοικοι του Δήμου Ραφήνας - Πικερμίου απέστειλαν ομαδική εξώδικη διαμαρτυρία προς τον υπουργό Εθνικής Αμύνης, Πάνο Καμμένο, τον δήμο Ραφήνας - Πικερμίου και την Περιφέρεια Αττικής για τις καταστροφές που συνεχίζονται στο Μεγάλο Ρέμα Ραφήνας από υπηρεσίες του στρατού, από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και σήμερα, στο όνομα της αντιπλημμυρικής προστασίας.



Πρόκειται για παρεμβάσεις που γίνονται κατόπιν αιτήματος του δήμου και με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά και που, όπως ανακοινώθηκε, αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική προστασία των περιοχών που επλήγησαν.

Ωστόσο, οι κάτοικοι υποστηρίζουν ότι οι παρεμβάσεις αυτές είναι περιττές από αντιπλημμυρική άποψη, ότι αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμύρας και ότι έχουν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή οικολογική καταστροφή.

Οι παρεμβάσεις στο Μεγάλο Ρέμα, που ξεκίνησαν στις 27 Ιουλίου και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, πραγματοποιούνται από την υπηρεσία Μηχανικών Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ), η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και πραγματοποιούνται κατόπιν αιτήματος του δήμου και με τη σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας.

Όπως αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα του ΓΕΕΘΑ, τα έργα αυτά προχωρούν με έκτακτες διαδικασίες και συνιστούν διευθέτηση του ρέματος.


Στο εξώδικό τους, οι κάτοικοι αναφέρουν ότι η παρέμβαση είναι περιττή από αντιπλημμυρική άποψη, αφού ο βασικός κίνδυνος λόγω της πυρκαγιάς είναι όχι τόσο η αυξημένη ποσότητα νερού, αλλά η αυξημένη ποσότητα φερτών υλών που θα δεχθεί το Μεγάλο Ρέμα από τα καμένα ρέματα της λεκάνης του (ρέματα Νταού και Καλλιτεχνούπολης).

Αυτός ο υπαρκτός κίνδυνος, κατά τη διεθνή εμπειρία και νομοθεσία, αντιμετωπίζεται με έργα ορεινής υδρονομίας που συγκρατούν τα φερτά υλικά και γίνονται υπό την επίβλεψη των δασικών υπηρεσιών και όχι με παρεμβάσεις εντός του ρέματος. Αυτά τα έργα γίνονται άμεσα μετά τις πυρκαγιές, αλλά, δυστυχώς, έναν μήνα μετά την πυρκαγιά σε Ραφήνα - Μάτι, τέτοια έργα δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, επισημαίνουν οι κάτοικοι.

Σημειώνουν δε ότι η έκταση της λεκάνης απορροής, που κάηκε, αποτελεί μόλις το 3,8% της συνολικής λεκάνης του ρέματος (περίπου 5.500 στρέμματα σε σύνολο 145.900 στρεμμάτων, συμπεριλαμβανομένης της εκτροπής του Ποδονίφτη). Και ότι, ακόμα και στην ακραία περίπτωση που, λόγω της πυρκαγιάς, διπλασιαστεί ο συντελεστής απορροής, δεν θα παρουσιαστεί αύξηση της πλημμυρικής παροχής μεγαλύτερη από 2%.

Επιπλέον, η αυξημένη μεταφορά φερτών υλικών από τις καμένες εκτάσεις, που είναι ένας υπαρκτός κίνδυνος, δεν αντιμετωπίζεται με αποψίλωση της κοίτης και των πρανών στην οποία προχωρούν τα μηχανήματα του στρατού, αφού κατ’ αυτό τον τρόπο αυξάνεται, αντί να μειώνεται, ο όγκος των φερτών, καθώς δεν συγκρατούνται πλέον από το ριζικό σύστημα και τη βλάστηση, αυξάνονται η διάβρωση, η αποσταθεροποίηση και οι καταπτώσεις των πρανών.

Επιπλέον, οι παρεμβάσεις από τα μηχανήματα του στρατού έχουν οδηγήσει σε μια πρωτοφανή εικόνα οικολογικής καταστροφής, με πλήρη αποψίλωση της βλάστησης και αναμόχλευση της κοίτης, σε ένα προστατευόμενο ρέμα «Ιδιαίτερου Περιβαλλοντικού Ενδιαφέροντος», το οποίο προστατεύεται από αυστηρή νομοθεσία -ιδιαίτερα της εκβολής του που συμπεριλαμβάνεται στους «Υγροτόπους Αττικής Α’ προτεραιότητας», ως υγρότοπος που φιλοξενεί σπάνια είδη πανίδας, που συγκαταλέγονται στο Κόκκινο Βιβλίο των απειλούμενων ειδών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο, στο διαδικτυακό τόπο της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ. Στο σύνδεσμο μπορείτε να δείτε και άλλο σχετικό φωτογραφικό υλικό, καθώς και υλικό τεκμηρίωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.