Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Τήνος: Ανεμογεννήτριες – Ακυρώθηκε ο Σχεδιασμός


Τήνος – Ανεμογεννήτριες: Ακυρώθηκε ο σχεδιασμός για εγκατάσταση «πάρκου» ανεμογεννητριών. Σημαντική νίκη των Κατοίκων του νησιού.


Όταν θέλεις κάτι πολύ δεν συνωμοτείς με το σύμπαν, αλλά συγκεντρώνεις όλες σου τις δυνάμεις και αγωνίζεσαι. Αυτό ακριβώς έπραξαν κάτοικοι της ΤΗΝΟΥ που είδαν το νησί τους να απειλείται από την… ανάπτυξη. Ένα πάρκο ανεμογεννητριών ήταν έτοιμο να οικοδομηθεί σε περιοχή με αρχαιολογικό ενδιαφέρον, που θα «αναστάτωνε» τόσο τον αρχαιολογικό χώρο όσο και το φυσικό περιβάλλον. Επρόκειτο για «ανέγερση» τσιμέντου και σιδήρου.

Όπως χαρακτηριστικά είχε γράψει ο κάτοικος Γιάννης Σιώτος: “…Οι πέτρινοι όγκοι του Βώλακα θα πάθουν αλαλιά. Τα μάρμαρα του Μαρλά, μπρος στις πεθαμένες πέτρες που ενέπνευσαν τον Χαλεπά και τους άλλους μεγάλους μαρμαρογλύπτες, θα δακρύσουν. Τα σύννεφα, που ασφαλή χαϊδεύονταν στο βουνό πριν ξεχυθούν για τα μεγάλα ταξίδια, τώρα με χέουσες πληγές από τα μεταλλικά εξαμβλώματα θα ανέβουν πιο πάνω για να ταξιδέψουν με ασφάλεια.”
Πολλές φορές βάζοντας και το σώμα τους μπροστά, κατάφεραν να αναχαιτίσουν την τοποθέτησή τους. Και την τελευταία φορά χτυπήθηκαν και από τα ΜΑΤ που συνέδραμαν την τεχνική εταιρεία στο έργο της. Τέλος καλό όλα καλά όμως. Ο ΟΜΙΛΟΣ ΚΟΠΕΛΟΥΖΟΥ ακύρωσε το σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών στο νησί τους.
Όπως αναφέρει η τοπική ιστοσελίδα TINOSTODAY, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη 26/5/20 ο δήμαρχος Τήνου, ο όμιλος Κοπελούζου ακύρωσε το σχεδιασμό για την εγκατάσταση 15 ανεμογεννητριών στην ενδοχώρα του νησιού.
Αυτό αποτελεί δικαίωση των αγώνων του τηνιακού λαού και της δημοτικής αρχής τα τελευταία 5 χρόνια. Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες  της απρόκλητης βίας και καταστολής των αστυνομικών δυνάμεων που συνέρρευσαν από γειτονικά νησιά εναντίον του Τηνιακού λαού.
«Συνεχίζουμε ενωμένοι με σοβαρότητα, ψυχραιμία και θεσμικές διαδικασίες τη προσπάθεια για τη διαφύλαξη του μοναδικού τηνιακού τοπίου και το σεβασμό του περιβάλλοντος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι κάτοικοι τόνιζαν με κάθε ευκαιρία ότι οι γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες που επρόκειτο να τοποθετηθούν κοντά σε δύο χωριά εξαιρετικής ομορφιάς, την Καρδιανή και την Υστέρνια, θα αλλοίωναν το φυσικό τοπίο, ενώ ακόμα δεν έχουν υπολογιστεί άλλες επιπτώσεις όπως ο θόρυβος, τόσο στην άγρια ζωή όσο και στη ζωή των ίδιων των κατοίκων.

Πηγή: FLASH.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.