Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

Οι Ανοιχτές Άδειες σώζουν ζωές μέσα στην κρίση


Κορυφαίοι μηχανικοί και γιατροί από όλο τον κόσμο συνεργάζονται για να μοιραστούν γνώσεις σχετικά με την ιατρική τεχνολογία, ελπίζοντας να δημιουργήσουν ευρύτερα διαθέσιμες θεραπείες που σώζουν ζωές. Ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι διασφαλίζουν ότι τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας, τα πνευματικά δικαιώματα και άλλοι νομικοί περιορισμοί δεν θα ξεπερνούν αυτές τις γνώσεις και τα άτομα που τις χρειάζονται περισσότερο.


Οι Ανοικτές Άδειες σώζουν ζωές μέσα στην κρίση
Η διαθεσιμότητα των αναπνευστήρων έχει αναδειχθεί ως περιοριστικός παράγοντας στη θεραπεία του ιού COVID-19, ωθώντας τους ερευνητές να φανταστούν εναλλακτικές λύσεις για τις πατενταρισμένες μηχανές που χρησιμοποιούνται συνήθως, οι οποίες κοστίζουν 30.000$ η κάθε μια. Στην πρώτη γραμμή αυτού του κύματος καινοτομίας βρίσκονται εμπειρογνώμονες σε πανεπιστήμια όπως το MIT και το Rice, αποδεικνύοντας ότι η ανοιχτή καινοτομία δεν είναι μόνο στην σφαίρα των do-it-yourself , αλλά στους κορυφαίους μηχανικούς και ιατρικά μυαλά του κόσμου.
Οι ομάδες εργάζονται για τρόπους προσαρμογής των υπαρχόντων ιατρικών προμηθειών που τα νοσοκομεία έχουν ήδη στη διάθεσή τους για να λειτουργήσουν ως υποκατάστατο έκτακτης ανάγκης για αναπνευστήρες όταν δεν υπάρχουν καλύτερα μηχανήματα. (Άλλες μονάδες αναπνευστήρων χαμηλού κόστους έχουν αναπτυχθεί από ομάδες όπως μία στο ΣΤΑΝΦΟΡΝΤ, αλλά απαιτείται τουλάχιστον ένα έτος για να βελτιωθεί η κατασκευή.)
Όταν μια κρίση επισημαίνει τις αδυναμίες του status quo, οι υπεύθυνοι καινοτόμοι μπορούν να δημιουργήσουν και να σώσουν ζωές. Μια ανάγνωση της σελίδας πόρων του ΕΡΓΟΥ MIT δείχνει την πολυπλοκότητα και τους κινδύνους αυτού του έργου: η συσκευή πρέπει να είναι και ασφαλής και χρήσιμη, δεν πρέπει να παρέχει ψευδή αίσθηση αποτελεσματικότητας που καθυστερεί τη μεταφορά ενός ασθενούς σε διαφορετικά μέσα θεραπείας και πρέπει να μετρά και να παρουσιάζει ορισμένα δεδομένα για να μπορούν οι γιατροί να παρακολουθούν την κατάσταση των ασθενών τους. Εκτός από τη δημοσίευση των σχεδίων τους, η ομάδα δημοσιεύει τις απαιτήσεις που τους έχουν κοινοποιήσει οι ιατροί και τα αποτελέσματα της δοκιμής της συσκευής. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η ομάδα έχει ήδη δημοσιεύσει δεδομένα σχετικά με τη χρήση αυτών των συσκευών σε χοίρους.
Όλη αυτή η συνεργασία ενεργοποιείται με ανοιχτές άδειες χρήσης, όπως οι Creative Commons και οι ΑΔΕΙΕΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ, οι οποίες προβλέπουν την εύκολη κοινή χρήση και τροποποίηση του αρχικού υλικού. Και η εργασία με ανοιχτές άδειες δεν σημαίνει θυσία στην ποιότητα. Αντίθετα, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο καλύτερος τρόπος κατανόησης ενός προβλήματος και δημιουργίας καινοτόμων λύσεων είναι μέσω της ανοιχτής συνεργασίας. Κανείς δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα αρνησικυρίας μέσω πνευματικών δικαιωμάτων ή του νόμου περί διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας για να αποτρέψει την ανταλλαγή γνώσεων σχετικά με τον τρόπο καταπολέμησης ασθενειών ή τη δημιουργία μιας συσκευής διάσωσης. Οι αποφάσεις σχετικά με τον τρόπο προσαρμογής των ιατρικών συσκευών στον τομέα θα πρέπει να λαμβάνονται από επαγγελματίες μηχανικούς και ιατρούς και όχι από τον πληρεξούσιο δικηγόρο που υπέβαλε αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Ορισμένες Εταιρείες υπόσχονται να μην επιβάλλουν τα Πνευματικά Δικαιώματά τους
Τα παλιά διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα πνευματικά δικαιώματα που δεν έχουν καμία σχέση με το COVID-19 μπορούν ακόμα να παρεμποδίσουν την έρευνα COVID-19 που πραγματοποιείται σήμερα. Πρόσφατα γράψαμε για την Labrador Diagnostics, μια PATENT TROLL εταιρία που μήνυσε μια εταιρεία δοκιμών για τον COVID-19. Το χαρτοφυλάκιο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας της Labrador προήλθε από την Theranos, μια εταιρεία-απάτη για έλεγχο αίματος που έκλεισε το 2018. Ακόμα κι αν η Labrador δεν είχε ένα προϊόν που λειτουργούσε – και η τεχνολογία της Theranos που διέθετε τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της ήταν αμφίβολη, τουλάχιστον – αυτά τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μπορούσαν να σώσουν ακόμα ζωές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό οι κυβερνήσεις να περιορίσουν τη ζημιά που μπορούν να κάνουν οι καταχραστές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στην καταπολέμηση του COVID-19. Τις τελευταίες εβδομάδες, νομοθέτες στον Καναδά, τη Χιλή, τον Ισημερινό, τη Γερμανία και το Ισραήλ έλαβαν μέτρα για την αποσύνδεση της έρευνας COVID-19 από την κατάχρηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας μέσω υποχρεωτικών αδειών.
Ορισμένες εταιρείες έχουν διασφαλίσει ότι η κατοχή της πνευματικής ιδιοκτησίας τους δεν θα εμποδίσει τον αγώνα κατά της COVID-19. Το Open COVID Pledge είναι μια απλή δέσμευση που ένας ιδιοκτήτης πνευματικών δικαιωμάτων δηλώνει οτι δεν θα διεκδικήσει τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή τα πνευματικά της δικαιώματα σε μια εταιρεία ή οργανισμό που καταπολεμά το COVID-19. Ο τεχνολογικός γίγαντας Intel και Unified Patents ήταν οι πρώτες δύο εταιρείες που υπέγραψαν τη δέσμευση. Αν και το Open COVID Pledge είναι σίγουρα μια πολύ στενότερη δέσμευση από τις ανοιχτές άδειες, τουλάχιστον διασφαλίζει ότι αυτές οι εταιρείες δεν θα εμποδίσουν την καταπολέμηση αυτής της πανδημίας.
Τις τελευταίες εβδομάδες, οι εκπρόσωποι ομάδων συμφερόντων για τους κατόχους διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ, έχουν προωθήσει μια αφήγηση ότι οι ισχύοντες νόμοι προστατεύουν ανεπαρκώς τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την καταπολέμηση του COVID-19, και υποστηρίζουν ακόμη και ένα νομοσχέδιο που χρηματοδοτείται από τον γερουσιαστή Ben Sasse (R-NE) που θα προσθέσει επιπλέον δέκα χρόνια στις πατέντες για φαρμακευτικές και ιατρικές συσκευές.
Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι οι ιατροί και οι εμπειρογνώμονες που ηγούνται της καταπολέμησης του ιού αναστέλλουν τη δημιουργικότητά τους μέχρι να εξασφαλίσουν πρόσθετες προστατευτικές πατέντες. Αυτή η πρόταση αγνοεί επίσης την πραγματικότητα ότι το κοινό πληρώνει ήδη για ένα σημαντικό μέρος της ιατρικής έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες – συμπεριλαμβανομένης της έρευνας σε προσιτούς αναπνευστήρες. Είναι προς το συμφέρον του κοινού η κοινή χρήση αυτών των τεχνολογιών σε μεγάλο βαθμό, χωρίς επιβάρυνση από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και τα πνευματικά δικαιώματα.

Πηγή: EFF.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.