Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Πως οι Τοίχοι των Πολυκατοικιών γίνονται Οθόνες του Σινεμά στην Γερμανία


Σινεμά στον απέναντι τοίχο: Στο Βερολίνο προβάλλουν ταινίες σε πολυκατοικίες για όλη τη γειτονιά. Το πρότζεκτ Windowflicks μετατρέπει ολόκληρες πολυκατοικίες σε οθόνες σινεμά.
Το home cinema δεν θα είναι ποτέ το ίδιο στο μυαλό των Βερολινέζων, μετά το πρότζεκτ Windowflicks που μετατρέπει ολόκληρες πολυκατοικίες σε «οθόνες σινεμά», κρατώντας συντροφιά στους κατοίκους εν μέσω πανδημίας.



Σύμφωνα με την LIFO, οι διοργανωτές του Windowflicks προσφέρουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν, σε ένδειξη αλληλεγγύης και συμπαράστασης σε όλους όσοι παραμένουν κλεισμένοι στα σπίτια τους για λόγους υγείας. Επισκέπτονται γειτονιές της πόλης και εγκαθιστούν προτζέκτορες και ηχεία, μοιράζοντας πόρτα-πόρτα δωρεάν ποπκόρν πριν τους τίτλους αρχής.

Ο ήλιος πέφτει, η ώρα πλησιάζει και οι κάτοικοι βγαίνουν στα μπαλκόνια τους ή στρίβουν τις πολυθρόνες τους από τις τηλεοράσεις προς τα έξω. Κάποιοι σκαρφαλώνουν στους καναπέδες για να έχουν καλύτερη θεά ενώ άλλοι κατεβαίνουν στα μικρά παρκάκια και ξαπλώνουν στο γκαζόν, κρατώντας αποστάσεις ασφαλείας.
 «Η ιδέα μας ήταν να δείξουμε πως οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να στριμώχνονται σε οθόνες χωριστά. Μπορούν να βγουν στα παράθυρά τους και να παρακολουθήσουν κάτι μαζί με τους γείτονες», λέει ο Όλαφ Καρκχόφ, διευθυντής της εταιρείας MetaGrey, που φροντίζει για τον εξοπλισμό και την διαρρύθμιση στο πρότζεκτ.
Οι Βερολινέζοι μπορούν να στείλουν email στους διοργανωτές και να τους ζητήσουν να επισκεφτούν την γειτονιά τους. Η μόνη προϋπόθεση είναι τουλάχιστον 20 διαμερίσματα να διαθέτουν οπτική επαφή με τον τοίχο που θα προβληθεί η ταινία.
Οι προβολές γίνονται με τις ευλογίες ενός εκ των μεγαλύτερων παραγωγών ταινιών, του Wim Wenders, που φυσικά δεν θέλει καμία αποζημίωση για την προβολή της ταινίας του Wings of Desire. Σε ένα σύντομο μήνυμά του πριν το βίντεο, ο Wenders καλεί ωστόσο τους θεατές να κάνουν, αν το θέλουν και μπορούν, μια δωρεά.
Το Windowflicks ενθαρρύνει τις δωρεές με στόχο την οικονομική υποστήριξη πολλών ανεξάρτητων κινηματογράφων στην Γερμανική πρωτεύουσα που δοκιμάζονται από την κρίση. Ο Κάρκχοφ, κάνει τώρα σχέδια για αντίστοιχα πρότζεκτ υποστήριξης μουσικών και άλλων καλλιτεχνών που έχουν χτυπηθεί από το ξέσπασμα της πανδημίας.
«Θα θέλαμε πάρα πολύ να κάνουμε 100 παράλληλες προβολές στο Βερολίνο, και όχι μόνο ταινίες αλλά και κονσέρτα. Συζητάμε με αρκετούς συνεργάτες για να τα καταφέρουμε καθώς είναι δύσκολο και ακριβό. Θέλω όλοι, από την πιο εύπορη μέχρι την πιο φτωχή περιοχή να έχουν ίση, «δημοκρατική» πρόσβαση στον Πολιτισμό».

Πηγή: LIFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.