Πέμπτη, 21 Μαΐου 2020

Ο Άγιος Κωνσταντίνος στα Σπάτα και τα αρχαία μυστικά του


Το εκκλησάκι βρίσκεται πάνω στο δρόμο Σπάτων - Λούτσας, σε μια κατάφυτη περιοχή από ελιές και αμπέλια και σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από την πόλη των Σπάτων. Εορτάζει Κωνσταντίνου και Ελένης, στις 21 Μαΐου και της Ζωοδόχου Πηγής, την Παρασκευή της Διακαινησίμου. Κτίστηκε το 1917 στη θέση παλαιότερου ναΐσκου και ανήκει στην οικογένεια Αναστασίου Γ. Γεωργάκη. 

dimdom 2012

Αγιογραφίες των αρχών του 20ού αιώνα  εντοπίζονται στο εσωτερικό του ναού και συγκεκριμένα, της Πλατυτέρας και των  Συλλειτουργούντων Ιεραρχών στην κόγχη, της Άκρας Ταπεινώσεως στο κογχάριο πρόθεσης και του Αγίου Γεωργίου στο βόρειο τοίχο. Επίσης, ίδιας εποχής είναι και οι  δεσποτικές εικόνες στο τέμπλο. Οι υπόλοιπες αγιογραφήσεις είναι πολύ νεότερες (έργα του Βασιλείου Στάμου, 2000 - 2004)Στο ξωκκλήσι (που, σημειωτέον είναι, ιδιαίτερα φροντισμένο από τους κτήτορες) δεν ακολουθήθηκε η τελευταία τάση αποκάλυψης της λιθοδομής και έτσι παραμένει απέριττα λευκό.

Είναι κτισμένο στον τύπο του μονόχωρου δρομικού ξυλόστεγου ναού πιθανότατα με αργολιθοδομή και σπόλια,  δηλαδή σπαράγματα αρχαίων ερειπίων. 

Αρχαιότητες στον περιβάλλοντα χώρο
Στον κατάφυτο περίβολο του ναού, κάτω από ελιές, πεύκα και κυπαρίσσια, υπάρχουν υπάρχουν διάσπαρτα αρχιτεκτονικά μέλη και σαρκοφάγοι των αρχαιότερων περιόδων.
Ατυχώς - πιθανόν λόγω μη ενημέρωσης για την προέλευση - πολλά από τα ευρήματα είναι ....ασβεστωμένα.   
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το περίγραμμα από πέτρες, που παραπέμπει σε θεμελίωση κτίσματος, ίσως και αρχαίου ναού. Άλλωστε ήταν πολύ συνήθης η τακτική να κτίζονται χριστιανικοί ναοί ακριβώς στη θέση των αρχαίων ιερών. 
Η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων σε ερώτημα  δημοτών που ενδιαφέρθηκαν για το θέμα, απαντά, ότι δεν έχει γίνει μέχρι τώρα καμμία ανασκαφή στο χώρο ώστε να  γνωρίζουμε ποιο αρχαίο κτίσμα βρισκόταν στη θέση του ναΐσκου και αν τα αρχιτεκτονικά μέλη που είναι διάσπαρτα στο χώρο βρίσκονταν πάντα εκεί ή τυχόν είναι φερτά από άλλο σημείο και ποιό είναι αυτό.
Η εκτενής ανασκαφή λόγω διαπλάτυνσης της λεωφόρου Σπάτων - Λούτσας δυστυχώς δε συμπεριέλαβε το χώρο της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου και έτσι οι ευρισκόμενες εκεί αρχαιότητες δε συσχετίστηκαν με τα ευρήματα της λεωφόρου, αν και απέχουν μεταξύ τους μόνο λίγα μέτρα.
Ίσως η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα άξιζε να διερευνήσει τις δυνατότητες μιας ανασκαφής σε ένα τόσο κεντρικό και εύκολα προσβάσιμο σημείο της περιοχής, ώστε και να αναδειχθεί ο χώρος και να γνωρίσουμε ακόμα περισσότερα για την ιστορία του τόπου μας...

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στην Πηγή.

 Πηγές:
Λεύκωμα "Εν Εκκλησίες ευλογείτε τον Θεόν", έκδοση του συλλόγου "Οι φίλοι της γνώσης", Σπάτα 2010

Πηγή Άρθρου: ATTICANET

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.