Κυριακή 24 Μαΐου 2020

Τραγωδία στον Αμαζόνιο: Ο Κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα στους Ιθαγενείς των Δασών της Βροχής


Ο Δήμαρχος της Aμαζονίας προειδοποιεί για επερχόμενη γενοκτονία καθώς εξαπλώνεται ο κορονοϊός, την ίδια ώρα που και οι επιστήμονες φοβούνται ότι ο Αμαζόνιος θα' ναι ή νέα δεξαμενή του νέου ιού. Ενημερωθήκαμε από τον Διονύση Παππά στο ENALLAKTIKOS.GR
Μετά την αποψίλωση τίς εξορύξεις και τίς πυρκαγιές οι ιθαγενείς βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν επικίνδυνο ιό και έναν επιπλέον από τούς πολλούς πού τούς μετέδωσε ό ανεπτυγμένος κόσμος μας.



Περιφρονημένοι από όλες τίς κυβερνήσεις σήμερα βρίσκονται σε πιο κρίσιμη κατάσταση πέφτοντας πάνω στον φασίστα Μπολσονάρο πού τούς εγκαταλείπει στην τύχη τους αφού τούς τα' χει πάρει όλα!
Η Παναμερικανική Οργάνωση Υγείας (PAHO) προειδοποίησε προχθές ότι ο νέος κορονοϊός εξαπλώνεται ταχύτατα στην τριμερή περιοχή του Αμαζονίου μεταξύ Βραζιλίας, Κολομβίας και Περού και απειλεί να μολύνει απομακρυσμένες αυτόχθονες κοινότητες στο τροπικό δάσος.
Οι διευθυντές της PAHO συμμετείχαν σε μια διαδικτυακή συνδιάσκεψη για να ληφθούν ειδικά μέτρα για την προστασία ευάλωτων ομάδων μεταξύ των φτωχών και αυτόχθονων πληθυσμών της Αμερικής. Είπαν ότι η μετάδοση αυξάνεται γρήγορα σε πυκνοκατοικημένες παραμεθόριες πόλεις του Αμαζονίου, όπως το Manaus,το Leticia και το Iquitos,και ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι τώρα ό COVID-19 εξαπλώνεται σε απομονωμένα χωριά.
Τη περασμένη Δευτέρα, ειδικοί στον τομέα της υγείας στη Βραζιλία δήλωσαν ότι η ασθένεια εξαπλώνεται τόσο γρήγορα μεταξύ των αυτόχθονων πληθυσμών στα πιο απομακρυσμένα μέρη του τροπικού δάσους του Αμαζονίου της Βραζιλίας, ώστε οι γιατροί λαμβάνουν τώρα ασθενείς σέ κρίσιμη κατάσταση από τον COVID-19 με αεροπλάνα διάσωσης με προορισμό στις λιγοστές μονάδες εντατικής θεραπείας για μία τόσο συγκριτικά τεράστια περιοχή.
"Ο αριθμός των ασθενών με COVID-19 έχει αυξηθεί πολύ. Πετάμε περισσότερα αεροπλάνα πάνω από τα ποτάμια για να διασώσουμε όσους μπορούμε. Είναι η τελευταία ευκαιρία να σώσουμε τη ζωή τους", δήλωσε ο Edson Santos Rodrigues, παιδίατρος που εργάζεται σε αεροπλάνα εκκένωσης πληθυσμών στον Aμαζόνιο.
"Μερικές φορές, δεν φτάνουμε εκεί εγκαίρως, γιατί δεν μπορούμε να προσγειωθούμε τη νύχτα σε απομακρυσμένα αεροδρόμια που δεν έχουν φώτα", είπε καθώς επέστρεψε στην πόλη του Μάναους με έναν 26χρονο άνδρα της φυλής Tikuna, που αναπνέει μέσω μια δεξαμενής οξυγόνου στο αεροπλάνο.
Το Manaus η πρωτεύουσα του Amazonas, έχει μερικές τις μοναδικές μονάδες εντατικής θεραπείας στην περιοχή.
Η τοπική υπηρεσία υγείας της κυβέρνησης της Βραζιλίας Sesai ανέφερε σήμερα ότι τουλάχιστον 25 αυτόχθονες πέθαναν την περασμένη δευτέρα από το COVID-19, τη θανατηφόρα ασθένεια που προκλήθηκε από τον κορωνοϊό.
 Τα θύματα βρίσκονταν σε απομακρυσμένες φυλετικές περιοχές,11 από αυτά στις ανώτερες περιοχές του ποταμού Αμαζονίου που συνορεύουν με την Κολομβία και το Περού.
Ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου το Μανάους προειδοποίησε για μία σίγουρη γενοκτονία εάν η ακροδεξιά κυβέρνηση της Βραζιλίας συνεχίσει την περιφρόνησή της για τούς αυτόχθονες.
«Φοβάμαι μια γενοκτονία», δήλωσε ο Arthur Virgilio Neto μιας πόλης 2 εκατομμυρίων ανθρώπων και πρωτεύουσας της πολιτείας τής Αμαζονίας, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στα κοινωνικά μέσα αργά την Τρίτη.
Ο βασικός φυλετικός οργανισμός της Βραζιλίας (APIB) μετρά τις περιπτώσεις κορονοϊών σέ Αυτόχθονες που έχουν μεταναστεύσει σε αστικές περιοχές και δεν έχουν λάβει θεραπεία από τον Sesai. 
 Η ομάδα αυτή ανέφερε χθες την αύξηση του αριθμού των θυμάτων με 105 επιβεβαιωμένους θανάτους από 18 πού ήταν στις 3 Απριλίου.
Τα τρία τέταρτα των 540 επιβεβαιωμένων περιπτώσεων κορονοϊού μεταξύ 40 φυλών που αναφέρθηκαν βρίσκονται στον Αμαζόνιο όπου η πανδημία έπληξε τον Μάναους τόσο πολύ που ήταν η πρώτη πόλη της Βραζιλίας που ξέμεινε από κρεβάτια εντατικής θεραπείας, ενώ το κύριο νεκροταφείο της θάβει τους νεκρούς σέ ομαδικούς τάφους. 
 Ο δήμαρχος είπε ότι η κυβέρνηση του Bolsonaro δεν νοιάζεται για την κατάσταση των αυτόχθονων πληθυσμών και δεν κάνει τίποτα για να σώσει ζωές που απειλούνται άμεσα από την αρχή τής επιδημίας.
«Είναι ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αυτό που κάνουν εδώ στην πολιτεία του Αμαζονίου...

Το γραφείο του Bolsonaro δεν απαντά σέ κανένα αίτημα δημοσιογράφου..
Εν τω μεταξύ, σέ καραντίνα τέθηκε και το τμήμα τού Aμαζόνιου της Κολομβίας περίπου 77.000 κατοίκων, το οποίο κατέγραψε 1.003 κρούσματα από κορωνοϊό.
Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός ανά 100.000 κατοίκους σε όλη την Κολομβία. Τουλάχιστον 30 άτομα έχουν πεθάνει μέχρι τώρα με αποτέλεσμα ή Κολομβία να κλείσει αμέσως τα σύνορα.
Οι μολύνσεις στις παραμεθόριες περιοχές του Αμαζονίου στην Κολομβία, τη Βραζιλία και το Περού θα μπορούσαν να ανέλθουν γρήγορα σε πάνω από 20.000, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Caracol.
Πριν από τις διαπραγματεύσεις με τη Βραζιλία, την Κολομβία και το Περού είχαν ήδη συμφωνήσει να δημιουργήσουν μια υπουργική επιτροπή που θα είναι επιφορτισμένη με τη δρομολόγηση ενός σχεδίου δράσης, το συντονισμό των μέτρων υγείας και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις θεραπείες στη συνοριακή περιοχή αλλά όλα τινάχθηκαν στον αέρα, τίποτα δεν λειτούργησε.
Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στον φτωχό Κολομβιανό Αμαζόνιο ώθησε την κυβέρνηση να την θέσει σε καραντίνα μέχρι το τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νοσοκομείο και η κλινική της Λετίσια βρίσκονται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και η Aμαζονία δεν διαθέτει εγκαταστάσεις εντατικής θεραπείας.
Το νεκροταφείο στη Leticia δεν έχει περισσότερο χώρο και οι τοπικές αρχές σχεδιάζουν να δημιουργήσουν ένα άλλο.
Ο κορονοϊός έχει χτυπήσει ιδιαίτερα τους αυτόχθονες, πολλοί από τους οποίους ζουν σε πολυσύχναστα σπίτια σε περιοχές χωρίς εγκαταστάσεις υγείας και είναι δύσκολο να προσεγγιστούν.
Αν δεν ληφθούν επείγοντα μέτρα, η Εξαφάνιση των Ιθαγενών τού Αμαζονίου από τον κορονοϊό θα ‘ναι ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά τής ανθρωπότητας και ένα πλήγμα στον ανθρωπολογικό και πολιτιστικό δένδρο τής ανθρώπινης ιστορίας πού θα αφήσει ένα τεράστιο αναπλήρωτο πνευματικό κενό και ένα αγιάτρευτο τραύμα στο πλανητικό σώμα τής ζωής.
Η απώλειά τους θα ‘ναι συγχρόνως ή απώλεια τού σημαντικότερου ζωντανού βιβλίου τής Γης και τής προστασίας τού οικοσυστήματος. Ο Αμαζόνιος μετά δεν θα ‘ναι παρά ένα "οικοσύστημα" χωρίς ζωή χωρίς προστάτες και δίχως φίλους.
 Δεν υπάρχει χειρότερος εφιάλτης απ' αυτό..

Πηγή: ENALLAKTIKOS.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.