Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020

Ζάκυνθος: Ρεκόρ 25ετίας φωλιών Καρέτα - Καρέτα με 150.000 εκκολαπτόμενα χελωνάκια!


Πού οφείλεται η αύξηση σύμφωνα με τον συντονιστή του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου της Ζακύνθου.



Αριθμός ρεκόρ φωλιών των ΧΕΛΩΝΩΝ ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ στη ΖΑΚΥΝΘΟ φέτος. Ο συντονιστής του φορέα Διαχείρισης Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου της Ζακύνθου Λ. Σούρβες αναλύει στην ΕΡΤ πώς φέτος επετεύχθη ρεκόρ φωλιών Καρέτα-Καρέτα στις παραλίες του νησιού (1.444 στον αριθμό). Αυτές μάλιστα είναι και οι περισσότερες εδώ και 25 χρόνια! «Είναι πολύ καλό νέο. Υπάρχει μία ανάκαμψη τα τελευταία χρόνια. Φέτος, είναι όντως, πολλές» τόνισε.

Ο κ. Σούρβες έκρινε πως η αύξηση οφείλεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων. Η κατάσταση που βρήκαν φέτος οι χελώνες ήταν πιο «ήπιες» -όπως τις χαρακτήρισε-  λόγω της πανδημίας του ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ που απομάκρυνε τον πολύ κόσμο από τις παραλίες του νησιού. «Η κατάσταση είναι πιο ήπια. Απόδειξη ότι είδαμε ξαφνικά χελώνες πολύ κοντά στις ακτές. Οι λουόμενοι έκαναν μπάνιο με τις χελώνες. Δεν έχει προηγούμενο».
Ωστόσο, διευκρίνισε πως η τάση που παρατηρείται είναι και αποτέλεσμα των χρόνιων προσπαθειών που γίνονται από το Εθνικό Πάρκο. «Είναι μία μακροχρόνια τάση» εξήγησε, επαναλαμβάνοντας πως υπήρξε αύξηση στις φωλιές και τα προηγούμενα χρόνια. «Βλέπουμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών» τόνισε.
Τέλος, γνωστοποίησε ότι έχει ξεκινήσει η εκκόλαψη των αυγών και φέτος θα γεννηθούν 150.000 χελωνάκια.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.